Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Vodka Lemon (Vodka Lemon)

A helyszín nehezen behatárolható. Csak az biztos, hogy sok a hó és valahol a Kaukázusban járunk. Hamo életének alkonya áll a középpontban, és a vele kapcsolatos emberek sorsa, valamint az életüket irányító - egészen pontosan keserítő - események sorozata.
rendező: Hiner Saleem

forgatókönyvíró: Lei Dinety
operatőr: Christophe Pollock
zene: Michel Korb, Roustam Sadoyan

szereplő(k):
Romen Avinian (Hamo)
Lala Sarkissian (Nina)
Ivan Franek (Dilovan)
Armen Marutyan
Astrik Avaguian

A film sztorija

Hamo, a Vörös Hadsereg nyugalmazott tisztje egy kis kurd faluban él valahol a Kaukázusban. Az özvegy férfi összes vagyona egy régi szekrény, a szovjet időkből maradt televízió, régi egyenruhája és alig tíz dollárnyi nyugdíja. Hamo minden nap meglátogatja felesége sírját.

A temetőben megismerkedik Ninával, az ötvenes éveiben járó özvegyasszonnyal. Mindketten ugyanazzal az öreg busszal utaznak, alig pár sornyira egymástól. Az egyik nap, amikor Hamo visszaérkezik a faluba, egy levél fogadja, amelyet Párizsban élő fia küldött. A lakók rögtön latolgatni kezdik, mennyi pénz lapulhatott a borítékban. Hamo gondolatai azonban már csak Nina körül forognak... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Sam -

"Gyönyörűen fényképezett a táj, Christophe Pollock - a Mióta Otár elment
című filmből ismert operatőr - által készített képek magával ragadóak, az egyik legnagyobb erénye a filmnek. Varázslatos tájakat mutat be, és annak ellenére, hogy valósággal vacogunk mi is a moziban, emberi melegség árad a szereplőkből, színészi játékukból. Hamot alakító Romen Avinian és Ninat játszó Lala Sarkissian remekül oldotta meg a feladatát, visszafogott, őszinte és kifejező színészi játékuk gördíti előre a filmet.

Hiner Saleem negyedik filmje bíztató kezdet. Humora szórakoztató és kellemes, történetei megkapóak, őszinték és emberiek. Könnyedsége ellenére is komoly a története, a komikum teszi elviselhetővé szereplői és nézői számára a lehetetlent és elviselhetetlen. Saleem egyetlen hibája, hogy túl sokat akar egyszerre belesűríteni filmjébe magányról, nyomorról, kiszolgáltatottságról, emberségből és reményről. Még leírni is sok, nemhogy elmesélni."
A teljes cikk

mozinet.hu - BP

"Egy mesét látunk, ahol az embereket a szükség irányítja, de mégsem vesztik el minden önbecsülésüket. Valami azonban mégis hiányzik, mert ugyan nem környékez unalom, de a felejthetetlen, Emir Kusturica által olyan jól prezentált hangulat nem bukkan fel a képsorok között. Hiába a néhol felcsendülő zene, a „nyugati" ember számára teljesen képtelen életmód, a különböző karakterek, valami nagyon hiányzik.

„Miért vodka lemon? Mikor mandula íze van?" – hangzik el a filmben, s ez az egy mondat magában foglalja, miért nem lesz kiemelkedő élmény ebből az alkotásból. A lehetőség megvolt egy keserédes történetre, de valahol ez az élmény elsikkad, eggyé válik a hasonló jellegű félpesszimista mozikkal. A direktor nem igazán érzett rá a légkörre, így citrom helyett csak mandulát kapunk."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toplisták 2. hét

Zenében Irigy Mirigyék és a Hooligans, a mozikban pedig George Clooney tolvajbandája viszi a prímet. Tovább olvasom