Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

VM: nemzetközi szakmai elvárás a meteorológiai tevékenység átszervezése

Hazai és nemzetközi szakmai elvárás, hogy a meteorológiai tevékenységet, az ezt lefedő komoly infrastruktúrát, a rendszer működési, szervezeti, anyagi hátterét Magyarországon is törvény rendezze - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a készülő meteorológiai törvény kapcsán szombaton az MTI-vel.
A tárca emlékeztet arra, hogy a Meteorológiai Világszervezet (WMO) - amelynek Magyarország is tagja -, évek óta javasolja a tagállamoknak, hogy ezt a fontos tevékenységet jogi keretek közé tereljék.

A modern meteorológia megalakulása, a XIX. század második fele óta - a magyar intézet 1870-ben alakult - jelentős fejlődésen ment át a szakma, szükségessé vált a tevékenységi és felelősségi körök szabályozása - emelte ki a tárca közleménye.

A VM arra is kitér: nem tisztázottak például az állami és a magán szerepvállalás lehetőségei és korlátai, a finanszírozás szükségessége és bázisa, a jogok és kötelezettségek. De legalább ennyire fontos, hogy az élet- és vagyonvédelmet biztosító veszélyjelzési, riasztási tevékenység is jogilag meghatározott, követhető felelősségi rendben történjen. A Meteorológiai Világszervezetnek ebben a kérdésben is határozott állásfoglalása van: mindenhol a nemzeti meteorológiai szolgálat legyen az egyetlen "hiteles hang" - írja közleményében a tárca.

Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára a héten a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: új meteorológiai törvény készül, amely szerint állami feladat lesz és állami forrásból valósul meg a meteorológiai adatok begyűjtése, és a jogszabály egyáltalán nem támogatja azt, hogy magán meteorológiai társaságok elemzéseket adjanak.

Az államtitkár hozzáfűzte: azokat a visszásságokat is igyekszik a törvény kiküszöbölni, ahol a magáncégek másod-, harmad- vagy sokadik közléssel profitálnak azoknak az adatoknak az eladásából, amelyeket az adófizetők pénzéből biztosított műszerekkel, technikával nyernek.

Kiemelte: a mérőhálózat kiépítése, fenntartása nagyon költséges, például mert műholdakat kell üzemeltetni, emellett szükség van globális, európai szintű adatokra is a pontos magyarországi előrejelzésekhez; ezen adatokhoz ugyancsak rendkívül drágán lehet hozzájutni.

Illés Zoltán szólt arról is, hogy a kapcsolódó szabályozás törvényi szintre emelése egyrészt súlyt ad a szakmának, ezenkívül pedig a környezetvédelmi változások miatt még jobban felértékelődik az időjárási előrejelzések szerepe. A cél, hogy minél nagyobb legyen az állami szerepvállalás; ez a pénzügyi forrásokra is igaz - hangsúlyozta az államtitkár.

Az Index által megkérdezett magáncégek furcsállták Illés Zoltán bejelentését. A hírportálnak nyilatkozva az egyik magántársaságnál értelmetlennek nevezték a piaci verseny korlátozásáról szóló érveket, kiemelve, hogy az adatok egy részéért most is fizetnek, másrészt szerintük a helyzet ahhoz hasonló, amikor a közúton valaki taxiszolgáltatást végez. "A közutat adóforintokból építették, a taxis viszont magának termel hasznot, illetve jó esetben adózik" - idézi az Index a meg nem nevezett forrást.

Az Időkép.hu az állami adatok felhasználása terén az alapvető uniós normákkal ért egyet, vagyis úgy véli, ha privát cégek értéknövelt tartalmakat állítanak elő állami közadatokból és azt értékesítik, akkor az újrahasznosításból eredő esetleges nyereség után arányos díjazással kell hogy hozzájáruljanak hozzá az adatkezelő működéséhez - derül ki az Index cikkéből.

Pártai Lucia, az Eumet egyik tulajdonosa szerint alighanem félreértésről lehet szó, és az Időkép.hu szerint is nehezen értelmezhető a meteorológiai törvény tervezetének jelenlegi kommunikációja - írta az Index.

Olvasóink írták

 • 4. mesildiko 2012. október 28. 19:55
  „Már megint a "legfontosabb " kérdés van terítéken. Mikor jön már Győrbe OV ? Egy nyílt fórumon szívesen kérdeznék tőle.”
 • 3. orion1 2012. október 28. 11:25
  „Nekem mindegy, lényeg hogy az új nevében szerepeljen a "nemzeti" szó.”
 • 2. dödike 2012. október 28. 10:29
  „Ja és a matko megmondta hogy adóztat alul fölül.”
 • 1. dödike 2012. október 28. 10:26
  „Át kell alakítani az időjárást is ,mert megmondta a viki hogy a napnak is másképp kell sütnie,vagy ilyesmi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas állami kitüntetést vett át Lady Valerie Solti Orbán Viktortól

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vette át Lady Valerie Solti Orbán Viktor… Tovább olvasom