Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

VM államtitkár: át kell alakítani a LEADER programot

Az Európai Unió vidékfejlesztés érdekében indított LEADER programját át kell alakítani, mert csökkenteni kell a pályázatok idejét, valamint erősíteni kell a helyi döntéshozatal szerepét - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön Lajosmizsén tartott sajtótájékoztatóján.
A LEADER program "az eredeti célok paródiájává változott", ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium tevékenységének egyik első elemeként a program megújítása mellett döntött - mondta V. Németh Zsolt, aki az átalakított és társadalmi vitára bocsátott programról adott tájékoztatást az országos rendezvényen. Beszámolt arról, hogy hat régiós szintű rendezvényen mondhattak véleményt, fogalmazhattak meg javaslatot a helyi akciócsoportok, valamint a programban érdekeltek.

A program társadalmi vitája november 21-én lezárult. Az államtitkár hangsúlyozta: a LEADER program átalakításának az a célja, hogy gyorsabban szülessenek meg a döntések, a működés pedig demokratikus és nyílt legyen. Kiemelt cél az is, hogy a LEADER ne egy szűk, helyi elit üzlete legyen, hanem a helyi szereplők valós ötleteinek megvalósítását segítő eszköz. Változtatást jelent az is, hogy ezután csak egyesületi formában működhetnek a helyi akciócsoportok, melyekhez szabadon, korlátozás nélkül csatlakozhat bármely vidéki szereplő, aki a helyi fejlesztésekben érintett lehet.

V. Németh Zsolt államtitkár az MTI kérdésére elmondta: 216 milliárd forint volt a közös pályázati rendszerben hozzáférhető vidékfejlesztési, a vidéki életminőséget javító és a LEADER programra összesen tervezett forrás az Európai Unió 2013-ig tartó költségvetési ciklusában, melyből "jó ha a 40 százaléka megvan, inkább kevesebb". Az államtitkát hozzátette: "az egész vidékfejlesztési támogatásoknál ez egyébként jobb, mert ott, ha 10 százalék rendelkezésre áll, akkor sokat mondok".

"Általában a közvélemény a LEADER-t a visszaélésekről ismeri sajnos" - mondta az államtitkár, aki emlékezetett arra, hogy a minisztérium a LEADER Közhasznú Egyesület ellen, egy 500 millió forint összegű támogatás visszaszerzéséért pert indított, ezen kívül három olyan LEADER egyesület van, ahol a visszaélések gyanúja miatt már kihallgatások történtek. A "hagyományos" fejlesztési politika átalakítása érdekében született meg az Európai Unió LEADER programja.

A rövidítés a program francia elnevezésének kezdő betűiből származik: Liaison Entre Actions pour le Development de 'Economie Rurale (Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében). A programot azért indították, mert felismerték a fenntartható helyi fejlődés jelentőségét, figyelembe véve a vidéki térségek környezeti, gazdasági, szociális és kulturális dimenzióit is. Új, innovatív fejlesztési módszerek, kidolgozására került sor, bevonva a helyi közösségeket is a megoldások keresésébe. A program új alapokra helyezi a vidékfejlesztést: egy terület fejlesztési stratégiáját, az abban részt vevő önkormányzatokból, a térség vállalkozóiból és civil szerveződéseiből megalakult Helyi Akciócsoport az ott élők bevonásával állítja össze.

Az elkészült stratégia alapján, a döntéshozó egy keretösszeget határoz meg az Akciócsoport számára. A keretösszeget helyi pályáztatás útján kell a végső kedvezményezettek számára biztosítani, az elfogadott program megvalósítása érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alkotmány: elkészült az egységes szöveg

Elkészült és hivatalosan is közzétették az új alkotmány koncepciójának egységes szövegét. Tovább olvasom