Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Vizsgálják Az Este című műsort

Hatósági vizsgálatot indított az MTV Az Este című műsorának politikai kiegyensúlyozatlansága miatt a médiahatóság - értesült a Népszabadság.

 
Élő Gábor: dilettáns Az Este című műsorral kapcsolatos beadvány

Dilettánsnak, a tévés műsorkészítés alapvető fogalmait nem ismerőnek, esetleg rosszindulatú szándékkal készítettnek nevezte az MTI Hírcentrumának vezetője pénteken azt a beadványt, amelynek alapján a médiahatóság vizsgálja az MTV Az Este című műsorának kiegyensúlyozottságát. Élő Gábor az MTI-nek azt mondta, hogy azokban az esetekben, amikor volt ellenzéki vélemény, meg is jelent a műsorban.

A Népszabadság pénteki számában azt írta, hogy hatósági vizsgálat indult egy beadvány kapcsán, amely szerint május 17. és június 23. között mindössze egyetlen alkalommal szerepelt a műsorban MSZP-s képviselő, annak ellenére, hogy számos olyan politikai tárgyú kérdés volt napirenden, amelyben szükség lett volna a szocialista álláspont ismertetésére is. A lap szerint az ellenőrzés a június 14. és 20. közötti hétre vonatkozik. A beadvány ellenzéki vitát és ellenvéleményt kér számon akkor is, amikor nincs politikai vita, nincs politikai ellenvélemény - fogalmazott Élő Gábor.

Példaként említette, hogy a beadó sérelmezte: az árvíz ügyében csak kormánypárti politikusok szólaltak meg. Nem meglepő, hogy ilyenkor a kormányzati szervek intézkednek és nyilatkoznak. "Könyörögnöm vagy ráncigálnom kellett volna az ellenzéki politikust, hogy mondjon valami rosszat az árvíz kapcsán a kormányról. Nem hiszem, hogy ez a műsorkészítő feladata lenne, ott nem lehet politikai vitát generálni, ahol nincs" - mondta. Hozzátette: az érintett héten ismertették a kormány tagjai a terveiket, amelyekkel kapcsolatban nem volt ellenzéki vélemény. Nemhogy sajtótájékoztatót, még egy háromsoros közleményt sem adtak ki az ellenzéki pártok ezekben a témákban az említett napokon. Egyetlen olyan téma volt, amelyben nyilatkozott ellenzéki politikus. Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője benne is volt a műsorban - közölte Élő Gábor.

Utalt arra is, hogy a kormánypártok és az ellenzék szerepeltetéséről a Híradóban különböző felmérések készültek. Míg a Policy Solutions szerint február 21. és 27. között 83 százalékos volt a kormánypárti megnyilatkozások aránya, addig a televízió elemzése ennél kiegyensúlyozottabb eredményre jutott. A televízió elemzése szerint az ellenzéki pártok aránya említés szintjén 55 százalék, a megszólalások aránya pedig 34 százalék volt. Kiricsi Karola, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szóvivője egy más témában tartott pénteki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta a vizsgálatról, hogy jelenleg a médiatanács "nyilatkoztatja a médiumot" az ügyben, utána dönt arról, történt-e jogsértés. Hozzátette, hogy az ilyen típusú vizsgálatokra garanciális szabályok vonatkoznak, vagyis nem lehet már névtelen panasz alapján vizsgálatot indítani. A Magyar Televízió Zrt. nyilatkozatában Medveczky Balázs vezérigazgató közli: álláspontjuk szerint maradéktalanul betartották a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényben foglalt követelményeket, továbbá Az Este című műsor vizsgált adásai által nem sérült a jogszabály egyetlen rendelkezése sem. "Az Este című műsor témaválasztását két jelentős körülmény determinálta: egyrészről a rövid idővel korábban megalakult új magyar kormány programja, ezen belül az egyes tárcák élén álló miniszterek tervezett intézkedései, másrészről az országot sújtó árvízzel kapcsolatos intézkedések.

Álláspontunk szerint Társaságunk mint közszolgálati műsorszolgáltató (...) alapvető kötelezettsége az állampolgárok életét alapvetően érintő kérdések feldolgozása, különös tekintettel az új kormány elképzeléseinek ismertetésére, valamint a lakosság jelentős részének életét és vagyonát veszélyeztető országos katasztrófával kapcsolatos események bemutatására" - olvasható a dokumentumban. "A Tisztelt Hatóság elsődlegesen azt rója Társaságunk terhére, hogy a politikai ellenzék álláspontja nem jelent meg hangsúlyosan a műsorban a vizsgált időszakban feldolgozott témákkal összefüggésben, továbbá nem adtunk teret az eltérő politikai álláspontok vita formájában történő ütköztetésének.

Ez a megközelítés azonban alapvetően téves: egyrészről Az Este című műsor nem tekinthető politikai vitaműsornak, a vita egyik, de nem elsődleges eszköze lehet egy kérdés feldolgozásának, továbbá a vizsgált időszakban a politikai ellenzék egyetlen érdemi nyilatkozatot sem tett Az Este által érintett tárgykörökben" - áll a nyilatkozatban.

Korábban

A lap pénteki számában azt írta, hogy ezt a lapnak a hatóság is megerősítette. Egy beadvány nyomán indítottak vizsgálatot, amely szerint 2010 június 14-20. között Az Estében az MSZP képviselője mindössze egyetlen alkalommal szerepelt "annak ellenére, hogy számos olyan politikai tárgyú téma volt az általuk vizsgált időszakban a műsorban, melyben a kiegyensúlyozottság érdekében szükséges lett volna a Magyar Szocialista Párt álláspontjának ismertetésére".

A hatóság illetékese szerint 3-4 hét múlva születhet döntés az ügyben.
A lap megkeresésére az MTV-nél azt közölték, hogy Az Este című műsorukban nem sértették meg a médiatörvény rendelkezéseit, a meghívottak kiválasztását kizárólag a témaválasztás indokolta, a kiegyensúlyozottság pedig a műsorfolyam egészében valósul meg. A Népszabadság szerint ezzel áttételesen elismerték Az Este kiegyensúlyozatlanságát.

Olvasóink írták

 • 15. tosa2 2011. március 21. 06:15
  „Pofátlan ! nincs igazatok !
  És Te hallottál a narancsszínü ködről ? /hirTV, ECHO /”
 • 14. load 2011. március 20. 20:33
  „13. Pofátlan
  Ennyi?
  Csak erre futotta?
  Tudod mit? Írj te is inkább nagybetűvel!”
 • 13. Pofátlan 2011. március 20. 18:42
  „Rommel! Igazad van.
  Load! A vörös szekfűs köd elönt téged. Az index.hu-ra hivatkozol? Röhej! Mindenki tudja hogy az index.hu a balliberálisok szócsöve, elfogult online újság. Egy nagy rakás kaki.”
 • 12. kolombela 2011. március 19. 15:00
  „Nagy az Isten állatkertje, még a beadványt adó is belefér.
  Biztos hatalmas nagy kár érhette, hogy nem láthatta a képernyőn valamelyik maszopos kedvencét.”
 • 11. load 2011. március 19. 11:46
  „7. dorombolok
  Milyen szerencse, hogy nagybetüvel ír!
  Már mdesszirő látszik, melyik hozzászólást nem érdemes elolvasni.”
 • 10. load 2011. március 19. 11:34
  „4. Pofátlan
  Ühüm!
  "November óta mélyrepülésben van a köztévé félnyolcas Híradójának nézettsége, de a többi közéleti-politikai műsor is sokat vesztett a népszerűségéből."
  Ha kiváncsi vagy miért, azt innen megtudhatod:
  http://index.hu/kultur/media/2011/02/23/zuhan_az_mtv_nezettsege/”
 • 9. Goldmund 2011. március 19. 10:11
  „Én már rég nem a tévéből tájékozódom, hanem az internetről. A közszolg. tévét a kormányok pénzelik, ők ültetik oda a műsorvezetőket, ők mondják meg, mi legyen benne. A kereskedelmi tévéknél meg az a hírműsor, hogy gyilkosság, baleset történt, vagy egy celeb nagyot fingott tegnap este.
  Az internet sokszínűbb, több az elemzés, és azt olvasom el, ami érdekel, nem azt, amit elém tálalnak.”
 • 8. tomhagen 2011. március 19. 08:39
  „Pedig láthatsz eleget, rommel. Többükön most éppen narancs színű a mez...”
 • 7. dorombolok 2011. március 19. 05:53
  „Rommel teljesen megőrült !!”
 • 6. rommel 2011. március 18. 23:38
  „NEM AKAROK LIBERÁL-KOMMUNISTÁT LÁTNI A TV-BEN ! EZ NAGY KÉRÉS ?”
 • 5. pozan13 2011. március 18. 21:14
  „Na mi van fideszfanok a Schmitt cikknél miért nem tornyosultok okos észrevételeitekkel?”
 • 4. Pofátlan 2011. március 18. 19:19
  „8 évig még a csapból is a balliberálisok folytak az MTV-n. Szerencsére már nézhetőek a műsoraik. Nem akarok olyan pofát látni az MTV-n aki felelős az államadósság megkétszereződéséért. poto pedig nézze az RTL és TV2 műsorait, amelyek tele vannak a balliberális antimagyarokkal.”
 • 3. poto 2011. március 18. 17:01
  „Az biztos,hogy túlzott az MTV-ben a FIDESZ -KDNP tehát kormánypárti jelenlét.”
 • 2. fortuna54 2011. március 18. 10:28
  „Van még valami,ami nórmálissan müködik M.országon?”
 • 1. miracle 2011. március 18. 09:40
  „Na, kb az összes hírműsort végig lehetne büntetni a királyi tv-n.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas volt a Fideszes képviselő halálát okozó ámokfutó

Az igazságügyi szakértő szerint ittas volt az a férfi, aki az M3-as autópályán a forgalommal… Tovább olvasom