Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Vizsgálják a gyermektartásdíj összegét

Túl alacsonynak találja a megelőlegezett gyermektartásdíj összegét az alapvető jogok biztosa. Székely László arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg a gyermekvédelmi törvény módosításának lehetőségét - számol be róla a Magyar Nemzet.
A lap pénteki cikkében ismerteti: az ombudsman álláspontja szerint az államilag megelőlegezett gyermektartásdíj összegének az öregségi nyugdíjminimum 50 százalékában való maximalizálása európai viszonylatban is kifejezetten alacsony, így közvetlenül veszélyezteti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

A szociális államtitkárság a lap kérdésére közölte: a szükséges vizsgálatokat 60 napon belül elvégzik, és ezek alapján megfontolják a jogszabály-módosítás kezdeményezését.

A megelőlegezett tartásdíj folyósítását akkor állapítják meg, ha a külön élő szülő tartásdíj fizetésére kötelezett, ám azt nem teljesíti, és vele szemben a bírósági végrehajtás eredménytelenül zárul. A gyermekek 2012 előtt még a bíróság által megállapított tartásdíj teljes összegét megkaphatták, ma azonban a megelőlegezett tartásdíj címén legfeljebb 14 250 forintot állapíthatnak meg havonta.

Székely László szerint az alacsonyabb összeg csökkentheti a fizetési hajlandóságot, a kötelezett ugyan tudatában van annak, hogy a megelőlegezett tartásdíjat adók módjára behajtják tőle, de az esetek többségében ez lényegesen kevesebb, mint a bíróság által megállapított tényleges tartásdíj összege - írja a lap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér: a baloldal utál mindent, ami nemzeti

Ha visszajönnének, az lenne, ami 2010 előtt volt - mondta az Országgyűlés elnöke Kecskeméten. Tovább olvasom