Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Vizsgálat indul az európai CIA-börtönök ügyében

Az Európai Parlament politikai vezetői csütörtökön várhatóan megállapodnak annak a vizsgálóbizottságnak a felállításáról, amely az EU területén lévő állítólagos CIA-börtönök megléte után kutakodna.
Brian Crowley, a Nemzetek Európájáért Unió képviselőcsoportjának társelnöke szerdán a Reutersnek adott interjújában elmondta: a hét parlamenti frakció vezetőit és Josep Borrell házelnököt tömörítő Elnökök Értekezlete csütörtökön várhatóan határoz a vizsgálóbizottság felállításáról, dönt hatásköréről és a vizsgálat gyakorlati paramétereiről. A 41 éves ír politikus szerint az EP plenáris ülése már a jövő héten megszavazza a vizsgálóbizottság felállítását és a grémium azonnal megkezdi működését. A testületnek legkésőbb 12 hét múlva kell letennie jelentését az EP plénuma elé.

Eközben a svájci kormány bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez, ki szivárogtatta ki a kelet-európai CIA-börtönökről beszámoló egyiptomi faxot a SonntagsBlick című újságnak. Mint ismert, a kairói külügyminisztériumból származó faxot a svájci titkosszolgálat csípte fülön és adta át a lapnak. Az egyiptomi külügyminiszter által szignált fax szerint iraki és afgán foglyokat hallgattak ki amerikai katonák egy romániai bázison. A dokumentum további táborokról beszél Bulgáriában, Ukrajnában, Macedóniában és Koszovóban, beszámol továbbá olyan jelentésekről, amelyek szerint az USA lengyel repülőtereket vet igénybe a foglyok szállításához.

Ha a kiszivárogtatások igazak és valóban működtek titkos CIA-börtönök Romániában, akkor az ország EU-csatlakozását mindenképpen el kell halasztani, legalább 2009-re, de talán meghatározatlan időre is – jelentette ki Claude Moraes munkáspárti brit EP-képviselő a Daily Telegraph szerint. "Csak sajnálni tudom Claude Moraes megalapozatlan állításait a CIA fogdáival kapcsolatban, mivel azt gondolom, hogy ez a probléma, amelynek Románia nem részese, nem késleltetheti az ország EU-csatlakozását" - reagált Calin Popescu Tariceanu kormányfő az újságcikkre. A román miniszterelnök egyébként ígéretet tett arra, hogy az Európa Tanács vizsgálóbizottságának minden kért adatot meg fog adni Bukarest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hegedűs remekelt

asztalitenisz Széchenyi-Uniqa–Mohács 6–12

A győri Széchenyi-Uniqa… Tovább olvasom