Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Vizsgálat indul a veseátültetési listák körül

A szaktárca vizsgálatot indít, mert a betegszervezetek korrupciót gyanítanak a veseátültetésre várók rangsorolásában. Ősztől az interneten is figyelemmel kísérhetik a betegek, hogy rajta vannak-e a vesére várók listáján.
A Népszabadság szerint vizsgálatot kezdeményez az egészségügyi tárca annak nyomán, hogy az ATV Friderikusz most című műsorában Ádám Aurél, a Vesebetegek Országos Szövetségének elnöke azt állította: van olyan beteg, aki fizetett azért, hogy a számítógép által felajánlott mintegy 30 név közül az orvos őt válassza veseátültetésre. Huszár András, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője lapunknak elmondta: a veseátültetésekkel kapcsolatos korrupció gyanújáról nem érkezett hivatalos jelzés a tárcához. Felkérték azonban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, hogy ellenőrizze: a rendszer minden pontján betartják-e a betegkiválasztás szabályait.

A betegszervezet elnöke a lapnak megerősítette televíziós nyilatkozatát, s hozzátette: a legritkább esetben fordul elő, hogy az kapja az új vesét, aki a lista első helyén van. Ádám Aurél elismerte: az ilyen vádak bizonyíthatatlanok. Szerinte azért, mert nem szívesen áll a nyilvánosság elé az, akinek utókezelésre is a gyanúba hozott klinikára kell visszajárnia.

A Népszabadságnak nyilatkozó transzplantáló klinikák vezetői kizárták a korrupció lehetőségét. Kalmár Nagy Károly, a pécsi centrum vezetője elmondta: az orvos a beültetésre legalkalmasabb beteg kiválasztásában érdekelt, mert hosszú távon az eredményei alapján tudják megítélni a munkáját. A kiválasztást szigorú kritériumrendszer szabályozza, s ha eltérnek a számítógép által ajánlott sorrendtől, azt jegyzőkönyvben kell indokolni.

Szederkényi Edit, a szegedi klinika transzplantációs osztályának vezető orvosa is hasonlóan vélekedett. Hozzátette: a Magyar Transzplantációs Társaság ősztől egy olyan internetes felületet működtet, amelyről a beteg ellenőrizheti, hogy szerepel-e a várólistán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: A házasság szövetség

Burkoltan bírálta a spanyol szocialista kormány egyházi körök által hevesen támadott társadalmi… Tovább olvasom