Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Vizsgálat indul a Gripen-beszerzések ügyében

A honvédelmi miniszter a kabinet szerdai ülésén saját hatáskörben vizsgálatot kezdeményez a kormányzati szervek Gripen-beszerzések ügyében folytatott tevékenysége ügyében. Szekeres Imre erről hétfőn beszélt a parlamentben, napirend előtt.
Kezdeményezésem célja, hogy mindnyájan, az egész magyar közvélemény tisztán lásson - jelentette ki Szekeres Imre. A HM irányítója elmondta: a kormány támogatja, hogy parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a Gripen-vadászgépek beszerzésével, a döntéshozatal körülményeivel, a folyamat áttekintésével.

Lázár János fideszes képviselő reagálásában felvetette, hogy a teljes szerződéskötési folyamatról kellene beszélni, 1994-től kezdve. Varju László (MSZP) frakciója nevében támogatásáról biztosította a honvédelmi miniszter kezdeményezését.

Mindkét - a KDNP és az MSZP által javasolt - Gripenekkel kapcsolatos vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó javaslatot általános vitára alkalmasnak találta hétfői budapesti ülésén az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. A KDNP által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság a svéd Gripen-vadászgépek lízingeléséről szóló szerződés 2003-as módosításának körülményeit vizsgálná, az MSZP által kezdeményezett vizsgálóbizottság az Orbán-kormány Gripen-beszerzést megelőző szerződéskötését és annak körülményeit.

Az SVT svéd televízió két hete sugárzott tényfeltáró műsora szerint mintegy nyolcmillió dolláros jutalékra tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységgel. A műsor a Gripen-gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen-vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn döntött arról is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul alkotmányértelmezésért, az Alkotmány azon bekezdését érintően, amely kimondja: "az Országgyűlés állandó bizottságokat alakít tagjaiból, és bármely kérdés megvizsgálására bizottságot küldhet ki".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirénázó mentő gázolta halálra

Megkülönböztető jelzéssel haladó mentő elé lépett egy férfi vasárnapra virradó éjjel Kiskőrösön. Tovább olvasom