Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vizsgálat az elhunyt diák újraélesztése kapcsán

Vizsgálat indult pénteken Jászberényben annak kiderítésére: történt-e mulasztás az egy hete egy iskolai testnevelés órán rosszul lett, majd a napokban a kórházban elhunyt diák háziorvosi újraélesztése kapcsán - tájékoztatta szombaton a város polgármestere az MTI-t.

Az RTL Klub déli híradója számolt be arról, hogy Gedei József kezdeményezte a vizsgálatot. A város szocialista polgármestere az MTI-nek elöljáróban leszögezte: tudomása szerint a mentők és a kórház orvosai a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben végezték feladatukat. Ám az elmúlt napokban olyan információk jutottak el hozzá, melyek szerint a gyermek rosszullétét követően a mentők kiérkezéséig a pedagógusok hívására csupán az ötödik háziorvos ment ki a helyszínre.

"A többi négy doktor nem tudott vagy nem akart segíteni" - fogalmazott a vezető, aki hangsúlyozta: ha a szabályok lehetővé teszik, hogy egy háziorvos ilyen esetben elhárítsa a munkát, akkor az előírásokkal is probléma van. Hozzátette: bő egy évtizede történt már hasonló eset a településen. Akkor egy labdarúgó lett rosszul a helyi sportpályán, akihez ugyancsak több háziorvost kellett riasztani, mire az egyik a helyszínre sietett.

A vizsgálat célja, hogy kiderítse: valóban igazak-e a városban szárnyra kapott hírek. Mert ha igazak a hírek, és valóban hibázott valaki, az nem kerülheti el a felelősségre vonást - jelentette ki a vezető. Másrészt a tragédia részleteinek ismeretében megítélhető: nem volna-e szükséges defibrillátorral ellátni Jászberény valamennyi oktatási intézményét, illetve kiképezni a szakszerű életmentésre az ott dolgozókat - magyarázta a polgármester, aki a hivatal egészségügyi bizottságát és a jászberényi ÁNTSZ-kirendeltség főorvosát kérte fel az eljárás lefolytatására.

Gedei József reményei szerint a történtek tisztázása egy-két hétnél nem vesz majd több időt igénybe. Az elhunyt fiú családjának azonban addig és azt követően is minden lehetséges támogatást megad az önkormányzat - ígérte. A 12 éves fiú egyébként múlt hét péntekén lett rosszul egy testnevelés órán a jászberényi Belvárosi Általános Iskolában, ahol a hetedikes gyerekek az úgynevezett ötperces futást gyakorolták.

Az intézmény tornatermében történt eset közelében volt több szaktanár is, akik azonnal megpróbáltak segítséget nyújtani. A mentők hat perc alatt értek a helyszínre. A fiú újraélesztésébe bekapcsolódott két, ugyancsak a helyszínre irányított esetkocsi, valamint a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi személyzete is, így vérkeringését mintegy 15 perc alatt sikerült újraindítani. A diákot ezt követően az iskola udvaráról mentőhelikopteren szállították a budapesti Heim Pál kórházba, ahol egy hét múlva elhunyt.

A vizsgálatok eddigi eredményei alapján feltételezhető, hogy a gyermek vele született rendellenesség miatt agyvérzést kapott, és ez okozta a halálát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai fogadta Platini UEFA-elnököt

Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton fogadta Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség… Tovább olvasom