Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Vizitdíjmilliók a kórházaknak

Folytatás az 1. oldalról.

Győr: másfél millió

számla évente


A győri megyei kórház vizitdíj-automatáiból a pénzt folyamatosan üríteni kell, ezt a biztonsági szolgálat végzi; a számlákat azonban a kórháznak (ahogy minden adózónak) meg kell őriznie öt évig: az évi másfél milliós betegforgalom mellett ez több köbméternyi papírt jelent, amelynek helyet kell találni. Aki ironikusan fogalmaz, az azt mondja, majd az egyik megszüntetett kórtermet kinevezik erre a célra, a racionálisabban gondolkodó – köztük Tóth Ervin is – az elektronikus számlázásban látja a megoldást. Felvetésünkre, miszerint a legforgalmasabb megyei kórházban nemegyszer sort kell állnia a betegeknek, a gazdasági igazgató azt mondta, nem tervezik, hogy újabb automatákkal vagy pénztárakkal bővítik a rendszert, de elképzelhető, hogy a gépek közül egy-kettőt máshová helyeznek.
Győrben a vizitdíj bevezetése óta a járóbeteg-forgalom tizenöt százalékkal csökkent: összehasonlításképpen a tavaly februári-márciusi statisztikákat vették. A kórházi napidíjról külön kimutatást nem vezetnek, mondván, ez tényleg elenyésző a járóbeteg-forgalomhoz képest. Az előbbi ugyanis „mindössze” 50 ezer évente, az utóbbi – mint írtuk – másfél millió.

Sopron: tíz százalékkal csökkent a forgalom

– A vizitdíj befizetésénél elég sok a politikai jellegq megjegyzés, ugyanakkor a pénzbeszedőket nem bántják – utalt az elmúlt egy hónap tapasztalataira Tiborcz Sándor, a soproni Erzsébet oktató kórház gazdasági igazgatója, aki elmondta: azóta tíz százalékkal csökkent a járóbeteg-forgalom. A vizitdíjmentességet élvezők aránya – a 18 éven aluliak mellett – 3–4 százalék. Az első napon vizitdíjból alig 230 ezer forintot vételeztek be, azóta ez az összeg már eléri a napi 400 ezer forintot is.
– Mivel a járóbeteg-ellátás nagysága összességében még így sem éri el a tavalyi hasonló időszak mértékét, az OEP-finanszírozásból származó pénz is kevesebb – hangsúlyozta a gazdasági igazgató. – Éppen ezért a pluszbevételnek tartott vizitdíj egy része ezt a kiesést pótolja. Ami megmarad, annak felhasználásáról a kórházvezetés dönt. Annyi azonban bizonyos, hogy ma a volumenkorlátok miatt az egészségbiztosítási pénztártól származó bevételeink nem fedezik a mqködési költségeket. Háttér-információink szerint április elsejétől emelkedhet a soproni kórház volumenkorlátja, ezzel együtt növekszik az OEP-finanszírozás nagysága is. Annál inkább, mivel fekvőbeteg-ellátásban Kapuvár hozzánk került.
A gazdasági igazgató elmondta még: az egy hónap alatt a közel ezerötszáz fekvő beteg közül mindössze ketten nem fizették meg a napidíjat, ami esetükben nem egészen kétezer forintot jelentett fejenként. Számukra fizetési felszólítást és egy csekket küldenek ki.
– A kórház nem tekinthet el a páciensek fizetési kötelezettségétől, ugyanis a be nem szedett vizitdíjért vagy napidíjért az OEP ugyanakkora összeget von el az intézménytől, mint amekkora a hátralék – zárta Tiborcz Sándor gazdasági igazgató.

Kis intézményben

„ kisebb” a pénz is


– Csornán eddig közel két és fél millió forint folyt be a vizit- és ápolási díjakból. Ez a havi átlagos finanszírozásunk 3,3 százalékát teszi ki. A betegforgalmi adatokból egyelőre nem tartanám szerencsésnek, ha bármiféle következtetést levonnánk. Erre a kérdésre három hónap múlva ésszerq és etikus visszatérni – tudtuk meg dr. Juhász Gábortól, a csornai Margit kórház gazdasági igazgatójától.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld sánc, mely véd és összeköt: a körtöltés

Örök emlékmű a körtöltés: miközben „a" Víz, az 1879-es áradat pusztítását idézi, 1880 óta védi… Tovább olvasom