Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Vizitdíj február 15-től

Vizitdíj február 15-tõl Az egészségügy reformja elindult. A gyógyszerek közül jó párat lehet már benzinkutakon is kapni.

Vizitdíj február 15-től Az egészségügy reformja elindult. A gyógyszerek közül jó párat lehet már benzinkutakon is kapni, az orvosoknak meg kell mutatniuk a betegeknek a gyógyszerek árlistáját, mielőtt felírják számukra a gyógyító pirulát. Hamarosan vizitdíjat is fizetniük kell azoknak, akik nem tartoznak egyetlen mentességre jogosító csoporthoz sem. A kórházakban megjelentek a vizitdíj-automaták, és meg kell tanulnunk magunkról is gondoskodni egy kicsit, hőemelkedéshez például nem lesz célszerű ügyeletet hívni. Horváth Ágnessel, az egészségügyi tárca államtitkárával a reform aktuális kérdéseiről beszélgettünk. Elsőként természetesen a vizitdíjat érintettük.

AMIKOR NEM KELL FIZETNI VIZITDÍJAT

 – Megszületett a kormányrendelet, ám vannak olyan területek, amelyek ha nem is pontosításra, de magyarázatra szorulnak a vizitdíjjal kapcsolatban. Ilyen például a kedvezmények kérdése.

– Az eddig is nagyon világos volt, hogy vannak olyanok, akik eleve mentesek a vizitdíj alól a törvény értelmében, ez egy alanyi mentesség. Alanyi mentességet kapnak a tizennyolc év alatti gyerekek, de a terhesgondozás is, a szülő nők ellátása is mentes. Ha bármi katasztrófa történik, akkor senki nem kezd el vizitdíjat szedni, akkor annak helyszínén mindenkit mentenek vizitdíjtól függetlenül. A járványügyi ellátás sem vizitdíjköteles, és nincsen vizitdíj a szűrővizsgálatoknál sem. Azt gondolom, fontos, hogy ezzel is ösztönözzük az embereket, menjenek el, figyeljenek az egészségükre. Vizitdíjmentesek a hajléktalanok is.

 – Emellé megszületett az a kormányrendelet, amely szerint nyolc betegségcsoport érintettjeinek szintén nem kell vizitdíjat fizetniük.

 – Fontos: azt, hogy van-e vizitdíj a betegségcsoportban, az határozza meg, hogy a betegségével kapcsolatban kezelik. Például egy daganatos betegnek nem kell vizitdíjat fizetnie, ha kemoterápiára megy. Cukorbetegnek, ha a cukorbetegségével kapcsolatos ellátásban részesül. De ha valaki beveri mondjuk a térdét, akkor értelemszerűen kell vizitdíjat fizetnie, ha cukorbeteg, akkor is. Tehát nem kell fizetniük a betegségükhez kötődő ellátásért a daganatos betegeknek, a dializáltaknak, tehát a vesepótló kezelésben részesülteknek, cukorbetegeknek, a HIV-pozitívaknak, illetve az AIDS-betegeknek, valamint a veleszületett vérzékenységben szenvedőknek. Természetes, hogy nem kell fizetni véradás alkalmával, szerv- és szövetátültetésre váróknak, tehát a transzplantáció előtti beavatkozásokért és a transzplantációért, illetve bizonyos pszichiátriai betegségek esetében sem, mint például a skizofrénia, súlyos depresszió, dipoláris zavarok. Ami fontos még, hogy nem kell vizitdíjat fizetni sem a gyógytornáért, sem a fizioterápiáért, sem a fürdőgyógyászatért, sem az infúziós kúráért, sem mondjuk injekciós kúráért vagy kötözésért, ha nem orvos végzi. – Olyan sokan kaphatnak kedvezményt a vizitdíj fizetése alól, szinte nem is lesz, akinek fizetnie kell. Volt értelme a bevezetésnek?

– Az ellátásoknak nagyjából 55–65 százaléka lesz vizitdíjköteles. Minden alkalomért fizetni kell, de bárki alanyi jogon visszaigényelheti a húsz alkalom feletti vizitdíjat. Ez csak annyi kellemetlenséggel jár, hogy az önkormányzattól kell a visszatérítést igényelni. Öszsze kell gyűjteni a vizitdíjnyugtákat, el kell menni a jegyzőhöz, azokat le kell adni, és a húsz felettit visszaigényelheti.

– A jegyzők tudnak már erről? – Igen. A jegyző kijelölhet egy-egy napot, amikor ezekkel az ügyekkel foglalkozik. Ezt az ügymenetet sem illeték, se más költség nem terheli. Nem kell érte fizetni az állampolgár nak.

CSAK INDOKOLT ESETBEN HÍVJUNK ORVOST!

– A normál vizitdíj 300 forint lesz, de előfordul az emelt öszszegű díj is a törvényben. – Emelt összegű vizitdíjat fizetünk akkor, ha beutaló nélkül keressük fel az egyébként beutalóköteles szakrendelést, vagy a saját háziorvosunk helyett másikhoz megyünk. Ezt megtehetjük, de emelt vizitdíjat kell érte fizetnünk, ami 600 forint. Az ügyelet indokolatlan igénybevétele pedig ezer forintunkba kerül majd. Tehát ha lázunk van, akkor nem az az első, hogy orvost hívunk, hanem beveszünk egy lázcsillapítót. Ha súlyosabbak a tünetek, például lázgörcs, fennakadt szemek, negyvenfokos láz vagy más tünet, akkor indokolt az ügyelet kihívása.

– De honnan tudhatjuk mi, egyszerűlaikusok, hogy mikor kell az orvost hívni és mikor nem?

– A reform tanulási folyamat és elsősorban szemléletváltozást jelent. Például azt, hogy a saját egészségünkért elsősorban mi magunk vagyunk a felelősek. És azt is be kell látnunk, hogy a világ leggazdagabb országai sem tudnak fenntartani olyan ellátórendszert, amelyben bárki, bármikor, bármit igénybe vehet. Mindenhol szabályozzák, hogy a betegnek mikor hova kell mennie. Ettől el lehet térni, de ez többletköltséggel jár, hiszen ez a biztosítónak is többe kerül. Tudjuk, hogy ez a tanulási folyamat nem lesz egyszerű, a mi feladatunk az is, hogy tájékoztatással segítsük ebben az embereket. – Ki pénzeli majd a felvilágosító kampányokat?

 – Természetesen szeretnénk kihasználni az uniós forrásokat, melyek lehetővé teszik, hogy erre a célra áldozzunk. A tárca az egészségfejlesztésre közel hatvanmilliárd forintot fordít majd. Ebből jut a kampányokra, képzésre, oktatásra is.

AKÁR SMS-BEN IS FIZETHETJÜK A VIZITDÍJAT?

 – Sokan kapták fel a fejüket a hírre, hogy SMS-ben is lehet majd vizitdíjat fizetni. – Az SMS-ben történő fizetés még csak egy ötlet. Sok változat van, hogyan lehet fizetni. Nagyon sok cég jelentkezett nagyon sok ötlettel a minisztériumban. Hogy ez megvalósul- e és lehetővé válik-e, még nem tudom. Ha az derül ki, hogy a 300 forintos vizitdíjból az SMS, meg az emelt vonal, meg a nem tudom mi, mondjuk 250-be kerül, akkor nem biztos, hogy azt fogja mondani egyetlenegy intézmény is, hogy ezt szeretné. Ezen még dolgozik a miniszteri megbízottunk.

 – A vizitdíjhoz ma már kapcsolódik a vizitdíj-automaták kérdésköre is. Lehet, hogy az egészségügyben is az automatáké a jövő?

– A gépek sok mindent leegyszerűsítenek, de arra mindenképp felhívnám az orvosok figyelmét, hogy az automata bármikor elromolhat. Ezért tanácsos, hogy az orvosoknál mindig legyen egyszerűsített vizitdíjnyugta, amelynek kitöltése nem tart tovább 30 másodpercnél. Ami az automatát illeti, kiírtunk az egészségügyi intézmények számára egy pályázatot. Akik február 16-án éjfélig felszerelnek vizitdíj-automatát, azok kaphattak 250 ezer vagy 300 ezer forint támogatást. A vételár 30 százaléka, maximum 250 ezer forint lehet a támogatás. Ez a piacis megélénkül. Már 500 ezer plusz áfáért is lehet kapni vizitdíj- automatát. Szépen csökken az ára szerencsére. Ha ez az automata betegirányítást is végez, akkor lehet 300 ezer a támogatás. A legjobb az lesz, amikor egy ilyen automata az OEP-pel (Országos Egészségügyi Pénztár) is egyeztet majd, vagyis azonnal ellenőrzi a biztosítotti jogviszonyt is. Április elsejétől persze nem mindegyik gép tudja majd ezt, ám a cél az, hogy így működjenek.

 – Ehhez célszerű lesz majd az új betegbiztosítási kártyát használnunk. Mikor vezetik be őket? – Reményeink szerint 2008. január elsejétől elindul az átállás. Ez azért nem egy ötperces folyamat lesz. Valószínűleg két-három évig tart majd. A prototípus már elkészült, csipazonosítóval, EU-szabványok szerint készülnek majd a kártyák.

– Akik február 16-ig nem tudják beüzemelni a vizitdíj- automatáikat, kapnak haladékot?

– Azok csökkent összeggel tudnak pályázni, de április 30-ig nyitva van a pályázat.

– Milyenek a visszajelzések? A vizitdíjat elfogadták az orvosok?

 – Úgy érzem, a többség megbarátkozott a gondolattal. Én azért visszaemlékszem saját orvoskoromra, mindig azt beszéltük egymás között, hogy nagyon-nagyon kellene valami, ami megfontolttá teszi a betegeket, hogy tényleg akkor jöjjenek rendelésre, ha kezelésre van szükségük.

– A gyerekorvosok kapnak kompenzációt?

– Igen, ráadásul úgy, hogy ez a kompenzáció nem a többi háziorvos rovására történik majd.

HÁNY HÓNAPRA ÍRHATÓ FEL A GYÓGYSZER?

– Sok embernek jó hír, arról döntött a kormány, hogy a krónikus betegeknek három hónapra lehet gyógyszert felírni.

 – Azon dolgozott a tárca, hogy hosszabb ideig legyen kiváltható a recept. Tehát nem egy recepten történne háromhavi felírás. Három receptet megkapna a beteg egyszerre, de egy vizitdíjat kell érte fizetni. Háromhavonta kell visszamenni a doktorhoz, mert azért illő, hogy ilyen időközönként megtörténjék a kontroll. Egy valódi kontroll. Ha más nem, akkor annyi, hogy mondjuk a magas vérnyomásnál mérte-e a vérnyomását és rendben volt-e. Ha igen, akkor kapjon ismét gyógyszert a kontroll- vérnyomásmérés után. Ha nem, akkor komolyabb ellátásra van szükség.

 – A gyógyszerfelírásban az orvosnak lesznek kötelmei. Ám ez sok esetben jelentheti azt, hogy olyan gyógyszert ír fel, amely nem kapható a közeli g yóg yszertárban. – Ez nagyon ritka eset, és a jövőben még ennyi sem lesz. Ez az átmeneti hiány annak tudható be, hogy végre az olcsóbb készítmények is elkezdtek fogyni, amelyből korábban nem volt ilyen mennyiség raktáron. Ez azonban a betegeknek jó, mert miért adjanak ki feleslegesen több pénzt, ha a gyógyuláshoz nem szükséges.

MUNKÁLTATÓ VIZITBÉRLETE

– A munkáltatók, ha akarják, egyfajta szolgáltatásként adhatnak a dolgozóiknak vizitmentesítést. – Mentességi kártya helyett vizitbérlet van. Vizitbérletnek hívják, mert ez így lesz hivatalos. Ezt gyakorlatilag bármely jogi személy adhatja bárkinek. Természetbeni juttatás lesz, tehát meg kell fizetni utána a járulékokat. Fontos ugyanakkor az is, hogy ezeket nem lehet bárhol beváltani, csak azokban az intézményekben, amelyekkel a kibocsátó előzetesen megegyezett. Ugyanúgy, ahogy az étkezési jegyeknél is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos buzdítás

Nehéz szavakat találni annak a húsztagú győri szurkolótábornak a dicséretére, amelyik a… Tovább olvasom