Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Vizitdíj-kompenzáció

300 forinttal emelné a kormány a gyes és a nyugdíjminimum összegét havonta, hogy így kompenzálják a vizitdíj fizetéséért az érintetteket. Vizitdíjat február 15-től a gyerekeken, a tartósan betegeken és a hajlék-

talanokon kívül mindenkinek fizetnie kell, ha orvoshoz vagy kórházba megy. Ez egységesen 300 forint lesz.
A kormány döntése szerint mindenkinek egységesen 300 forintos vizitdíjat kell fizetnie a háziorvosnál, a járóbeteg-rendelésen és a kórházban eltöltött napok után. A 18 évnél fiatalabbaknak, a tartósan betegeknek, például a dializáltaknak, és az onkológiai kezelésben részt vevőknek, valamint a hajléktalanoknak nem kell fizetniük.
„ A nehéz szociális helyzetben lévőknek ellátásuk megemelésével ellentételezi a kormány a vizitdíjfizetést, másfelől bizonyos ellátásokért senkinek nem kell fizetnie” – mondta Danks Emese kormányszóvivő.
Katasztrófák és járványok esetén, valamint a kötelező oltásokért, szűrővizsgálatokért nem kell fizetni. Ahogy a terhesgondozásért és a szülés utáni ellátásért sem.
A nyugdíjminimumon élők,

vagyis akiknek a nyugdíja nem több 26.830 forintnál, és a gyesen lévő kismamák havonta 300 forinttal több járulékot kapnak. Akiknek a nyugdíja nem haladja meg az 53.660 forintot, azoknak havonta 200 forinttal többet utal az állam. A kormány így kompenzálná a vizitdíjat.
A Fidesz szerint viszont jó karácsonyi ajándék lenne a vizitdíj eltörlése. „Egy olyan rendszerben, ahol 10 millióból 4-et már felmentettek a díjfizetés alól, ott a maradék hatot is fel lehetne. Így karácsony előtt mindenki örülne neki” – mondta Mikola István fideszes képviselő.
A tervek szerint akár az egészségpénztári és bankkártyával vagy készpénzzel is ki lehetne fizetni majd a vizitdíjat. Erről a jövő héten egyeztetnek az orvosok és a kormány. De számlát a rendelés végén mindenki kap majd. (rtlklub.hu)

Beutalóval bárhová

Beutalóval továbbra is bármely kórházba lehet majd menni, nem csak a lakóhelyhez legközelebbi három intézménybe – tudta meg az InfoRádió. Az egészségügyi bizottság módosító javaslata nyomán ugyanis kikerült az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényjavaslatból, hogy három, az OEP által kijelölt kórház közül kell választania a betegnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szelektív hulladékgyűjtésről Téten

„ Nincs biohulladékom, ami van, azt itthon komposztáljuk. Érthetetlen, miért akarnak… Tovább olvasom