Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Vízi torna kettesben

A vízben szülésekre specializálódott kubai származású, Amerikában élő szakember, Marina Alzugaray hatékony módszert fejlesztett ki, amellyel a kismamák vízi mozgások gyakorlása közben készülhetnek fel testben és lélekben a szülésre.
Fotó: DM/DV
Évekkel ezelőtt talált rá egy érdekes, Magyarországon még szinte ismeretlen módszer rövid leírására Józsa Erika védőnő, kétgyermekes édesanya. Nem sokáig gondolkodott, jelentkezett az AquaNatal-oktató-képzésre.

Az amerikai AquaNatal-módszert, vagyis a várandósság idején vízben végzett tornagyakorlatok rendszerét és képzési programját több mint tíz éven keresztül dolgozták ki. Ez alatt az idő alatt párhuzamosan dolgoztak várandós anyákkal a medencében és delfinekkel a tengerben.

Az AquaNatal elősegíti a problémamentes várandósságot, segít tudatosítani az anya és magzat közötti érzelmi kötődést, és felkészíteni a szülésre és az anyaságra. A vízi mozgás ősi, primitív, elemi, testi élmény szintjén hozza összhangba a kismamákat saját nőiségükkel, az izmok lazulásával-feszülésével, a légzéssel és a születendő kisbabával. A gyakorlatok jóga-, orientálistánc- és meditációs elemeket is tartalmaznak. Sőt még olyasmiket is, amiket a módszer kidolgozója, Marina Alzugaray a delfinektől tanult.

Kommunikáció víz alatti hangokkal

A víz alatti hangok segítségével történő kommunikáció lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők ilyen sajátos módon hallassák hangjukat, és még többet megtudjanak a méhen belüli életről. A víz alatt kiadott hangokat hallva a várandós anyák jobban el tudják képzelni, mit és hogyan hall a magzat a burokban, még ha őt ott a magzatvíz veszi is körül, és nem a medence vize. A hang képes mélyen a víz felszíne alá hatolni, a hangrezgések igen jól hallhatók és érzékelhetők a víz alatt.

– A víz ideális közeg a kismamáknak – meséli Józsa Erika. – A felhajtóerő megszünteti az állapot terhes velejáróit, a gerinc és az ízületek a súlytalan lebegéstől megkönnyebbülnek. A pocak kikerekedik, ezáltal a babának több mozgástere nyílik és több oxigénhez is jut, ráadásul valamiféle lelki közösség is keletkezik anya és baba között azáltal, hogy egy kis időre ugyanaz a közeg veszi körül mindkettőjüket. A vizes környezet hatékonyan szabályozza a szervezeten belüli vízháztartást: csökken az ödéma, megszűnik a boka, az ujjak dagadása. A víz nyomása természetes gátat szab a hirtelen mozdulatoknak. Mindemellett a víz izgalmas játék is egyben: helye van benne a féktelen, vidám pancsolásnak ugyanúgy, mint a belső áramlást megindító, csendes elmélyedésnek.

– A gyermekvárással minden nőnek új köntösbe bújik az élete, titkon a visszahozhatatlan, megismételhetetlen csodára számít. Bár gyermeke fogantatásának pillanatától kezdve élete egyik legboldogabb, legteljesebb időszaka köszönt be, mégis gyakran férkőzik örömtelenség és szorongás az egyébként idillikus képbe – mondja Erika. – Ez a helyzet nagyrészt abból adódik, hogy a nők nincsenek felkészülve lelkileg a gyermekvállalásra. A szülőktől, barátnőktől, de még az egészségügyben dolgozó szakemberektől származó információk is elsősorban a másállapot fizikai változásairól szólnak. Így könnyen elvesztik önbizalmukat a kismamák, könnyen feladják, ha lelassul a szülés vagy a vajúdás. Nem tudatosítják önmagukban, hogy az egészségügyi személyzet kíséri, de nem vezeti a szülést. A víz sokat segít ezen. Ebben a közegben felerősödnek és sűrűbben jelentkeznek a méhösszehúzódások, a fájdalom ugyanakkor oldódik, ellazít. A víz ősi, természetes közege a várandósságnak, születésnek. Jó lenne, ha minél többen felfedeznék azt az örömet, amelyet ez a különleges mozgásforma nyújt babának és édesanyjának egyaránt.

D. Pusztai Andrea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié legyen a Kossuth tér az ünnepen?

Tovább olvasom