Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Vízi mentőket, pénztárosokat várnak

Győr-Moson-Sopron - Vakáció alatt a diákmunka piacán mindig több az eszkimó, mint a fóka, azaz több a munkára jelentkező szünidőző tanuló, mint a nekik ajánlható hely. Idén ez a válság miatt még inkább jellemző, de a Balatonra vízi mentőnek, pénztárosnak azonnal lehet menni.

– Már az évzáró utáni órákban megrohamozták a középiskolások irodánkat. Azóta is ez a jellemző és még a héten csúcs várható az ügyfélszolgálaton – mondta el Szenftner Balázs, a Presztízs-díjas Pannon-Work zrt. kirendeltségvezetője és hozzátette: még mindig kevesen vannak a rutinosak, akik már a tanév utolsó heteiben jelentkeznek diákmunkára. A legtöbben a szünidő első napjaira hagyják ezt és jobbára júniusban akarnak dolgozni, pedig július második felében, augusztusban jobb eséllyel kapnának munkát. A válság miatt ugyanis a leépítésekkel párhuzamosan kisebb a kereslet a diákmunkások iránt is, másrészt több a munkára jelentkező fiatal. Persze nyáron mindig túlkínálat van, de most az is érezhető, hogy a családokban, ahol már többnyire van munka nélküli felnőtt, minden pénz számít.

Sorban állás nélkül betölthető helyek is vannak azonban: a Balatonra vízi mentőnek és bolti pénztárosnak 18 év felettieket keresnek.

Persze mindig az admi- nisztrációs munka a köz- kedvelt és a hoszteszke- dés, de aki a válságban válogat, nehezen juthat diákmunkához.

Az iskolaszövetkezet megbízást szerzett telefonos kérdőíves felmérésre, így ilyen irodai munkát is végezhetnek a nyáron munkát vállaló diákok. Fotó: Krizsán Csaba
Az iskolaszövetkezet megbízást szerzett telefonos kérdőíves felmérésre, így ilyen irodai munkát is végezhetnek a nyáron munkát vállaló diákok. Fotó: Krizsán Csaba

Gyakran azonban még a fiatalok informatikai tudása is kamatoztatható, vannak cégek, akik az iskolaszövetkezetnél programozót keresnek vagy olyan diákot, aki a számítógépes adminisztrációt hetente négy órában elvégzi. Erre több igény is lehetne, ha felismernék ezt a gyors, olcsó lehetőséget a kisvállalkozások.

– Mivel nyaranta tíz-tizenötszörös a diákok túljelentkezése a helyekhez képest, s most még rosszabb lehet ez az arány, aki kap munkát, érdemes úgy viselkednie, hogy elégedettek legyenek vele, mert akkor visszahívják – szögezte le az irodavezető. Ezért eleve előnyben van az a középiskolás lány, aki interjúnk alatt intézte ügyeit, de már szerzett helyet édesanyja segítségével. A nyár egy részét hasznosan akarja tölteni. Tudja, hogy így alkalmazkodást tanul, amit később kamatoztathat.


Megéri

Ha iskolaszövetkezettel köt szerződést a munkaadó, csak leigazolnia kell a diákok jelenlétét és utalnia fizetésüket, minden más adminisztrációs terhet levesznek róla, ismertette az előnyöket Kurdi Ferenc értékesítési és marketingvezető. A másik előny, hogy rugalmasan foglalkoztathatók a fiatalok, akiknek munkájukért legalább 411 forintos órabért kell kapniuk. A szülő szempontjából pedig fontos lehet, hogy csak olyan munkára küld ki diákokat a szövetkezet, aminek előtte a körülményeit személyesen ellenőrizték. Amit balesetveszélyesnek ítélnek, azt el sem vállalják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanulást fizeti a munkaadó?

Győr-Moson-Sopron – Olvasói kérdés - Feleségemmel a munkáltatója felnőttképzési szerződést… Tovább olvasom