Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Vizi E. Szilvesztert díszdoktorává választotta az Athéni Egyetem

Vizi E. Szilvesztert díszdoktorává választotta az Athéni Egyetem, a Széchenyi-díjas akadémikus kedden veszi át az oklevelet a görög fővárosban.
Vizi E. Szilvesztert díszdoktorává választotta az Athéni Egyetem, a Széchenyi-díjas akadémikus kedden veszi át az oklevelet a görög fővárosban. "Az Athéni Egyetem díszdoktorává avat az elmúlt évtizedekben kifejtett tudományos tevékenységemért, azért, mert felfedezéseimmel hozzájárultam az emberi gondolkodás és a központi idegrendszeri betegségek jobb megértéséhez, új gyógyszerek kifejlesztéséhez" - mondta a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke az MTI-nek. Mint Vizi E. Szilveszter kiemelte, számára az Athéni Egyetem elismerése különös jelentőséggel bír.

"A Magyar Tudományos Akadémia székházának megépítéséhez nagyon jelentős összeggel járult hozzá báró Sina Simon (1810-1876) görög származású földbirtokos, diplomata és mecénás, aki nem mellesleg a Görög Tudományos Akadémia megalapítója is volt. 2006-ban az MTA Nádor utcai irodaházában avattuk fel az Akadémia két mecénása, Széchenyi István és Sina Simon emléktábláját.A másik ok az a meghatározó befolyás, amelyet a görög kultúra, a görög gondolkodók gyakoroltak az európai kultúrára. Az Athéni Egyetem díszdoktorsága ezért számomra különleges jelentőséggel bír és különleges megtiszteltetést jelent" - fogalmazott Vizi E. Szilveszter.

Vizi E. Szilveszter (1936) kutatási területe a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének fiziológiai szabályozása és gyógyszeres befolyásolhatósága, a neuronok közötti kölcsönhatás, áthallás. Nevéhez fűződik többek között egy új agyműködési modell. Félezernél több tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője, ebből számos könyv, illetve gyűjteményes kötet.

A londoni Európai Akadémia (Academia Europaea) és a salzburgi Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Belga Királyi Orvosi, az Oroszországi Orvostudományi és a Román Akadémia tiszteletbeli tagja. Munkásságát egyebek közt Széchenyi-díjjal (1993), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (1997), Prima Primissima díjjal (2003) ismerték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végtörlesztés: a bankok felkészültek, de még nincs nagy érdeklődés

A devizahitelek végtörlesztése miatti megnövekedett igények fogadására felkészültek a bankok, de az… Tovább olvasom