Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Vízállásrekord: Tetőzik a Rába, a vonat sem jár

A valaha mért legmagasabb vízállással, ezekben a percekben tetőzik a Rába Szentgotthárdnál, a folyón levonuló árhullám miatt az alsóbb szakaszokon is nagyon magas vízszinteket várnak. Lezárták a vasúti pályát a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalon.

Lezárták a vasúti pályát a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalon Rátót és Szentgotthárd között a Rába és a Lapics patak áradása miatt - közölte az MTI-vel csütörtök délelőtt a Mávinform.

Az érintett belföldi és nemzetközi járatok utasait pótlóbuszok szállítják az árhullám levonulásáig - írta Both Ferenc sajtóügyeletes.

Vízállásrekord: Tetőzik a Rába

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a Rába vízszintje Szentgotthárdnál jelenleg 502 centiméter, tetőzéshez közeli állapotban van, s ez a vízállás több mint 30 centiméterrel magasabb, mint ami az 1965-ös nagy árvizet okozta Vas megyében.

A magas vízszint azonban nem jelent akkora veszélyt, mint régen, hiszen azóta jelentősen megemelték a töltéseket, új védművek is épültek, amelyek jó állapotban vannak, s a vízhozam sem éri el a 44 évvel ezelőtti mennyiséget - tette hozzá.

Az igazgató tájékoztatása szerint Szentgotthárdnál jelenleg szünetel a vasúti közlekedés, lezárták a vasúti pályát, mert azon keresztbe is homokzsákokat kellett lerakni. Dolgozik a Szentgotthárdnál megépített, a Lapincs vizét elvezető árapasztó vápa is, így nem történtek nagyobb elöntések.

Nádor István kitért arra, hogy eddig két közutat kellett lezárni vízátfolyás miatt: az egyiket Rátót és Rábagyarmat, a másikat Pinkamindszent és az országhatár között. A nap folyamán a Rába völgyén átvezető szinte minden alacsonyabb rendű utat le kell majd zárni egy ideig, a legforgalmasabb 8-as és a 86-os utat viszont nem.

Fokozott árvízi védekezés zajlik a legmagasabb készültségi szint mellett Csörötnek és Csákánydoroszló térségében. Utóbbinál az alacsonyabban fekvő Dózsa-ligetben lévő lakóházakat és kiskerteket fenyegeti a víz. A védekezés során eddig 15 ezer homokzsákot helyeztek ki.

Vas megyében az összes folyó és patak vízszintje magas. A Gyöngyös azonban már apadásnak indult, a Perint Szombathelynél most tetőzik, a Répce mellett mezőgazdasági területek kerülhetnek víz alá, de Répcevisnél már itt is apadást mértek.

Nádor István elmondta: a Murán szintén a legmagasabb, hármas fokozatú árvízvédelmi készültséget rendelhetik el, a tetőzést itt péntekre és szombatra várják.

Olvasóink írták

  • 2. Gabesz01 2009. június 25. 18:38
    „Az árapasztó vápa egy olyan új medret jelent a folyómeder mellett, amely a kritikus szakaszokon megnöveli a szakasz vízszállító képességét, ezáltal az árvíz itt alacsonyabb szinten tud levonulni.

    Forrás: http://www.kormendplaza.hu/kepek/droszler6/200502/rabavolgy.doc”
  • 1. miro132 2009. június 25. 12:23
    „Szeretnem megkerdezni azt hogy mi az Vápa ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oldódó testékszer, olvadó vasalótalp

Győr-Moson-Sopron - Naptól nem véd a napszemüveg, fém oldódik ki a testékszerből, fulladást okoz a… Tovább olvasom