Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Víz-világtalálkozó - Plenáris üléssel kezdődik a csúcs

Ma kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó, a négynapos nemzetközi tanácskozás célja, hogy hozzájáruljon az ENSZ 2015 utáni fenntartható fejlesztési céljainak kidolgozásához.
A találkozón a résztvevők a tervek szerint az ENSZ közgyűlésének ajánlást fogalmaznak meg a 2015 utáni fejlesztési célokat illetően. A tanácskozás szakpolitikai fórumot biztosít minden, a 2015 utáni időszakra szóló globális fejlesztéspolitika kidolgozásában érintett félnek.

A témakörök között szerepel a tiszta ivóvízhez való jog, a víz folyamatos és fenntartható biztosításának kulcskérdései, a települési vízinfrastruktúra tervezése, a szennyvízkezelés, továbbá a fejlesztési és fenntartási kérdések műszaki, gazdasági, közegészségügyi és emberi jogi szempontjai. Lényeges téma lesz az is, miként lehet alkalmazkodni a népességrobbanáshoz és az éghajlatváltozáshoz, milyen megoldások kínálkoznak a vízszennyezés megelőzésére, a felszín alatti vizek védelmére, a katasztrófák elleni védekezésre, a víz tárózására és újrahasznosítására.

Szó lesz a vízpolitikai irányítás kihívásairól, a nemzetközi együttműködés és a határon átnyúló vízgazdálkodás lehetőségeiről is. Fontos lesz továbbá a hagyományos és innovatív víztechnológiák megvitatása a fenntartható fejlődés és a szegénység megszüntetéséért, valamint a helyi megoldások bemutatása a világ különböző régióiban.

A budapesti víz-világtalálkozó üléseivel párhuzamosan tudományos, ifjúsági, civil és üzleti fórumot, valamint fotópályázatot és filmfesztivált is rendeznek.

Az esemény végén a tervek szerint elfogadják a budapesti nyilatkozatot, ebben kiemelik azokat a vízpolitikai célokat, amelyek központi elemei lehetnek a jövőbeli fenntartható fejlődési céloknak és a 2015 utáni globális fejlesztéspolitikának.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium EU ágazati politikákért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek korábban elmondta: az október 8. és 11. közötti világtalálkozón 1200-1400 résztvevőre számítanak, köztük állami vezetőkre, az ENSZ szervezeteinek vezetőire, vízügyekkel foglalkozó intézmények képviselőire és tudósokra. A résztvevők között lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mellett az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) a vezetője, továbbá a Víz Világtanács elnöke. Azok a szervezetek és országok, amelyeket a vízgazdálkodás komolyan érint, magas szinten képviseltetik magukat a Millenáris Parkban megrendezendő eseményen - közölte.

Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek azt emelte ki, hogy a találkozó lesz az év legfontosabb eseménye lesz a magyar diplomáciában. Magyarországon jelentős vízügyi tudás halmozódott fel, és ezzel együtt felelősségérzet is kialakult. Az ország a világ elé szeretné tárni tudását, továbbá segíteni akarja javaslatok kidolgozását a vízpolitika jövőbeli alakításával kapcsolatban - mondta.

Áder János köztársasági elnök, a találkozó fővédnöke hétfőn az ENSZ-főtitkár víz- és szanitációs tanácsadó testületének (UNSGAB) ülésén kijelentette: Magyarország kiemelten elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt. A vízhelyzet - a vízellátás biztosítása, a vízszennyezés megelőzése, az előrelátó vízgazdálkodás - a 21. század legsúlyosabb kérdése - mutatott rá az államfő.
Í
A budapesti víz-világtalálkozó ma kora délután kezdődik, a rendezvényt Áder János és Ban Ki Mun beszéde nyitja meg. A megnyitón felszólal még mások mellett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója és Margaret Chan, a WHO vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rezsicsökkentésről kérdezi a kormányt az Európai Bizottság

Több, a rezsicsökkentéssel összefüggő kérdésre vár választ az Európai Bizottság - írja a… Tovább olvasom