Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Viva la Mamma! - Donizetti vígopera Gödöllőn

Ritkán játszott vígoperát visz színre szombat este a gödöllői Barokk Színházban Toronykői Attila rendező: Donizetti Viva la Mamma! című két felvonásos művét a Magyar Állami Operaház tagjai játsszák.

A darab, amelynek érdekessége, hogy a főszerepet, Agatha mama figuráját basszus hangra írta a zeneszerző, jutalomjáték az egész csapatnak - véli a rendező. "Brillírozhat mindenki, a jelenetek többségében mind a kilencen színen vannak. Sok a recitativo, nagyon +egymáshoz+ kell beszélni, mert előfordul, hogy a mondat egyik felével indul valaki és a másik fejezi be.

A párbeszédek humora elementáris, a zene sziporkázó" - tette hozzá Toronykői Attila. Elmondta: a partitúrából is tudni, hogy Debrecenben és Szegeden néhányszor játszották már a Viva la Mamma!-t, mert a szövegben az eredeti helyszínt, az itáliai Riminit átírták a két magyar városra. Õk nem aktualizálják az operát. A Viva la Mamma! előtt Donizetti egyfelvonásosát A csengőt, Haydn Az énekesnő, Cimarosa A titkos házasság című operáját adták elő a 250 személyes Barokk Színházban.

Erre az előadásra is öt hetet próbáltak nagy összpontosítással, és sajnálják, hogy csak egy előadást játszhatnak. Agatha mamát Sárkány Kázmér alakítja, Corilla, a primadonna szerepét Kertesi Ingrid énekli, a szövegíró Sografi Hábetler András lesz. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Dénes István vezényli. A karmester szerint a mű egyfajta "opera az operában", eredeti olasz címe is ezt sugallja: Le convenienze ed inconvenienze teatrali. Ez magyarul nagyjából hangzik: színházi illőségek és illetlenségek.

A darab tükröt tart az operajátszás belső világa elé, kiteregeti a műfaj "szennyesét", kifigurázza a rendezőt, a beképzelt énekeseket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 évet kapott az élettársát halálra verő férfi

Nem jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtotta szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei… Tovább olvasom