Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Vita az EP-ben: Mi legyen a hivatalos állásfoglalás Magyarországról?

Még viták folynak az Európai Parlamentben (EP) arról, hogy mit tartalmazzon a magyarországi helyzetről, az elmúlt időszak jogalkotási folyamatáról csütörtökön elfogadandó állásfoglalás
Még viták folynak az Európai Parlamentben (EP) arról, hogy mit tartalmazzon a magyarországi helyzetről, az elmúlt időszak jogalkotási folyamatáról csütörtökön elfogadandó állásfoglalás - derült ki különböző EP-frakciók keddi strasbourgi sajtótájékoztatóin.

A sort Hannes Swoboda, az EP szocialista frakcióvezetője nyitotta meg, aki elmondta, hogy a szocialisták - egyes partnereikkel ellentétben - csak végső eszközként gondolják alkalmazhatónak az uniós alapszerződés 7. cikkének az alkalmazását, ami az európai alapértékek sérelmének veszélye esetén történhet meg.

Swoboda szerint jelenleg a 7. cikknek a szankciós szakaszra vonatkozó előírásai még semmiképpen sem jöhetnek szóba, legfeljebb és feltételesen csak a megfigyelési szakaszra vonatkozó kitételek. "Most csak a monitoringról van szó" - tette egyértelművé.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a szocialisták "kiegyensúlyozott, ugyanakkor erős" határozati szövegben akarnak megállapodni, elsősorban a liberálisokkal, zöldpártiakkal és radikális baloldaliakkal. Az ugyanis - jegyezte meg - Orbán Viktor "nagy győzelme" lenne, ha az Európai Parlament többsége leszavazná az állásfoglalás-tervezetet.

Swoboda elmondta, hogy a hét végén Magyarországon járt, és ott azt tapasztalta, hogy hallatlan mértékben, veszélyes módon romlott a légkör. Kitért arra, hogy újságírók "hihetetlen és példa nélkül álló módon" intéznek támadást Neelie Kroes uniós biztos, valamint EP-képviselők ellen. "Ezek nem jobbikosok, hanem Orbán barátai" - jelentette ki, és hozzátette, hogy a kormányzat támogatására szervezett tüntetésen antiszemita poszter tűnt fel. A romló légkör - állapította meg az EP szocialista frakcióvezetője - "Orbán politikájának az eredménye".

Daniel Cohn-Bendit, a zöldpárti EP-frakció társelnöke szerint ahhoz, hogy a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakció - e frakcióhoz tartoznak a Fidesz és a KDNP EP-képviselői is - csatlakozzon a határozathoz, abba bele kellene venni, hogy az EP elismeri a magyar kormány által tett pozitív erőfeszítéseket.

Cohn-Bendit szerint azonban ilyen pozitív erőfeszítések nem voltak, és az EP-nek késznek kell lennie arra, hogy szükség esetén megindítsa a 7. cikk első bekezdése szerinti eljárást Magyarország vonatkozásában. Ez az első bekezdés a Swoboda által is említett megfigyelési szakaszról, nem a szankciós szakaszról szól. Végül Joseph Daul néppárti frakcióvezető sajtótájékoztatóján is felmerült a kérdés. Daul szerint meg kell várni, milyen eredményre jut egymással az Európai Bizottság és a magyar kormányzat.

Megjegyezte, hogy korábban arról volt szó, az EP elé csak márciusban kerül állásfoglalás-tervezet - vagyis akkor, amikor már látható és megítélhető lesz az uniós végrehajtó intézmény által indított eljárások nyomán a magyar reagálás. Most azonban - konstatálta Daul - előre akarják hozni az állásfoglalást erre a csütörtökre.

A nap folyamán Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője nyilatkozatot ki, amelyben hangsúlyozta: az állásfoglalási indítványt négy EP-frakció együttesen kezdeményezte, és e négy frakciót együttesen nem fedi le a "baloldali" jelző. A szövegtervezet - közölte - "kritikát fogalmaz meg az Orbán-kormánnyal szemben, az Orbán-kormány azonban nem egyenlő Magyarországgal". Tabajdi szerint a dokumentumtervezet kifejezi az Európai Parlament súlyos aggodalmát, és javasolja, hogy az uniós intézmények vizsgálják meg az európai alapértékek magyarországi érvényesülését. "A javaslat nem kezdeményezi az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását, mindösszesen felveti annak jövőbeni lehetőségét. Ez kizárólag attól függ, hogy az Orbán-kormány betartja-e ígéreteit, vállalásait" - húzta alá a magyar szocialista politikus.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. fortuna54 2012. február 16. 20:55
  „18-as elemér.Szerinted nincs igaza Szájer-nak? Söt a harmadik nagyságú parlamenti párt elnöke,állandó testöri védelmet kap,már évek óta. Neelie böréröl való véleményeden nem csodálkozom,hiszen mit is várhadsz te még a szerelem istenétöl? 19-es józsi.A pakliba bent van a forint erösödése és még több minden,de persze ezt ujbol megmagyarázod.Csak vörösödjetek az irigységtöl.”
 • 21. elemér 2012. február 16. 20:45
  „Tabajdi szerint a dokumentumtervezet kifejezi az Európai Parlament súlyos aggodalmát. USA-ban is agódnak. http://tinyurl.com/6o5boj3”
 • 20. elemér 2012. február 16. 15:39
  „Az unioban és az országban is szeretnék ha magátol lemond, miután azt megvitassa a kezelöorvossal. Ellenkezö esetben megbuktassák és megszabadulnak töle.”
 • 19. gjozsi88 2012. február 16. 13:52
  „fortuna54!
  azt senki nem szeretné......de ez mint reális lehetőség többségben van a pakliba!!!!”
 • 18. elemér 2012. február 16. 01:52
  „Na és te mindehez mit szólsz fortune cookie ? Szájer József nyílt levélben oktatja ki a holland médiaügyi biztos, Neelie Kroest Magyarországgal kapcsolatos kisebbségi kérdésekben kifejtett véleménye miatt - tájékoztat az origo.hu. Szájer: Neelie Kroes ne szívassa a magyar kormányt, mert Hollandiában ölik a politikusokat...
  Neelie k. nemhogycsak elismert jó fej az unioban, de még egy jó bör is, a korosztájában. http://tinyurl.com/89d98sh”
 • 17. fortuna54 2012. február 15. 19:36
  „10-es elemér.Már jó lenne abbahagyni az örökös lázítást,félrebeszélést.Talán szeretnéd ha úgy alakulna minden,ahogy te itt jósolgatsz?”
 • 16. elemér 2012. február 15. 14:23
  „"Az önrendelkezési jog maradéktalan érvényesítése viszont sosem eredményez életképes államokat földrajzi és gazdasági okokból. Következésképp az EBESz adott egy pofont... (nem mondom meg, minek). L András"
  Hasamra csapok és aszondom, hogy az unioban volt egy megegyezés és igy mindenki ott egy táborban van. Na most pont ezért ostobaság Orbán szabadságharca és a nacionalizmus. Ezekután világos hogy Orbán igazi énje és törekvése a hatalom, és nem az ország jelen vagy fontosab érdekei. Egyszerüen ö összeférhetetlen az unioban és kilessz rakva. Közben tönkreteszi az országot mint Hitler a németeket.”
 • 15. gjozsi88 2012. február 15. 13:05
  „bojtár!
  Mert a németek nem a múlton rágódnak, ahogy ti, hanem a jövőt építik!!!!”
 • 14. @Gabben 2012. február 15. 10:39
  „trianon (úgy írva, mint nemecsek) teljes egészében semmissé vált 1947-ben. Nem az EBESz, hanem Truman, Sztálin és Churchill érvénytelenítette. trianont lehet még mindig szidni, de a revíziójára törekedni annyi, mintha egy adásvételi szerződést akkor akarnánk érvényteleníteni, amikor az adásvétel tárgya már újra gazdát cserélt. Az önrendelkezési jog maradéktalan érvényesítése viszont sosem eredményez életképes államokat földrajzi és gazdasági okokból. Következésképp az EBESz adott egy pofont... (nem mondom meg, minek). L András”
 • 13. @Gabben 2012. február 15. 10:30
  „ha már trianon ezt olvassátok el:

  Az önrendelkezési jog a trianoni Magyarországra is érvényes, hisz az ország feladarabolás példa nélküli Európában, talán a világon is.

  A trianoni határokat ugyanolyan szemlélettel kell nézni, mint a déltiroli St. Germain határt. A nemzetközi jog ráadásul az utóbbi 30 évben továbbfejlodött.

  1960-ban, amikor a déltiroli ügyet az ENSZ közgyulése elé vitték, az önrendelkezési jog még nem volt írásos jog. 1967-ben született és 1977-ben lépett hatályba a két ENSZ Emberi Jogi Egyezmény:

  A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya, valamint a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya.

  Mindketto az elso cikkélyében leszögezi: ,,Minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlodésüket."

  Ez az önrendelkezési elv késobb a Helsinki Záródokumentumban és minden EBESZ dokumentumban megtalálható, de éppúgy számtalan ENSZ rezolúcióban is.

  A nemzetközi jogban ma már egyértelmu ez a vélemény - Aureliu Cristescu román jogásszal az élen - hogy az önrendelkezési jog, mint alapveto jogi norma (,,superior order") kötelezo jog - ,,ius cogens".

  Ez azt jelenti: minden szerzodés, amely az önrendelkezési jogot sérti, semmis. Minden trianoni határ, melyet népszavazás nélkül húztak meg, alaptalan és semmis.

  Vagyis az európai jogrend szerint a trianoni békediktátum nem jogszeru.
  A Bécsi Szerzodési Jogokról szóló Egyezmény, amely 1980-ban lépett hatályba, szintén rögzíti 53. cikkelyében: egy kötelezo jogtól nem szabad eltérni (,,a norm from which no derogation is permitted")

  Ez azt jelenti: a kötelezo jogot a szerzodéses felek közös megegyezéssel sem tudják megváltoztatni. (Az ENSZ rezolúciók ezt "inalienable right"-nak elidegeníthetetlen jognak nevezik).

  Ami következetesen azt is jelenti, hogy például az alapszerzodéseknek is az a része semmis, amelyben a magyar fél területi követeléseirol lemond.
  A Trianoni Békediktátum más kötelezo jogot is megsért, melyre például Spanyolország Gibraltár kérdésében is hivatkozik.

  Mégpedig az eroszak tilalmára. Az Utrechti Békeszerzodés alapján csatolták Gibraltárt Nagy Britanniához. Spanyolország álláspontja:

  az Utrechti Békeszerzodés 1713-ban diktátum volt, mert nem tárgyalások alapján jött létre, az aláírás kényszerhelyzetben és politikai nyomás alatt történt.

  Ez megsérti az ENSZ Alapokmány 2/4 cikkelyét, mely megtilt minden eroszakot. Ilyennek számít a kényszerhelyzet teremtése is.

  .

  Hasonló argumentumokkal Kína visszakövetelte mind az összeségében 1.5 millió km2 nagyságú területeit, melyet az Ópium Háború után veszített el.

  Kína hivatkozott az ,,egyenlotlen szerzodésekre" melyeknek nincs jogi hatálya, ezért újratárgyalásokat kért, amely sikerült is neki.

  Utoljára Hong-kongot követelték és kapták vissza azzal az érvvel, hogy a szerzodés csak kirótt ,,imposed" volt.

  Végeredményben Nagy Britannia elismerte a Nangkingi Szerzodés és a Pekingi Egyezmény jogtalanságát és semmisségét.

  Gibraltárnak Spanyolország általi visszakövetelése más jogi szempontból is figyelemre méltó.

  Spanyolország 300 évvel az utrechti béke után még mindig visszaköveteli Gibraltárt, bár ott már nem élnek spanyolok, hanem csak angolok. (Gibraltár nagysága 6.5 km2, 30.000 lakos).

  A népszavazások ezért Nagy Britannia javára végzodtek, emiatt hivatkozik Nagy Britannia az önrendelkezési jogra.

  A Spanyolország által összehívott ENSZ közgyulés 1960. december 14-én a figyelemreméltó 1514 (XV) rezoluciójának 6. paragrafusában kimondta:

  A nemzeti egység és territoriális sértetlenség rombolása az ENSZ alapokmány céljaival összeegyeztethetelen.

  Tehát Spanyolország arra a rezolucióra hivatkozva követeli a történelmi territoriális és kulturális egység visszaálítását, mert Gibraltár mindig Spanyolország része volt.

  Az ENSZ közgyulése felszólította mindkét felet, hogy kezdjék el a tárgyalásokat, amelyek idáig nem vezettek eredményhez.

  De Spanyolország több, mint 300 évvel Utrecht után nem adja fel és az utolsó évtizedekben határblokádokkal, diplomáciai nyomással és ENSZ beadványokkal harcol a jogaiért.

  Ezek a példák jól mutatják: a nemzetközi jog alapján Trianon semmis, és jogos a revízió követelése, annál is inkább, mert az autonómia követeléseket nem teljesítették.”
 • 12. Eva- 2012. február 15. 08:37
  „A németek meghagyták a törvényhozásuk épületében mementónak az orosz katonák válogatatlan falfirkáit a győzelmük idejéből.

  Az aztán normális együttműködésre inspirálta őket a többi néppel---és nem a veszteségeiken siránkoztak 70 évekig

  Ez a lényegi különbség!”
 • 11. bojtár 2012. február 15. 07:47
  „6. gjozsi88 2012.02.14. 20:47
  ismét tévedsz a Trianon az ország és a nép megcsonkítása volt ,de annyira okos vagy ebben is mond meg nekem a németek mint vesztesek miért is tartanak most ott ahol????elbukták a háborút ők is nem ????? várom épületes válaszod”
 • 10. elemér 2012. február 15. 07:41
  „Az lesz mint görögben. Orbánnal még csak lese ülnek az asztalhoz, mig nem változtat pökhendi modorán és politikáján. IMF-töl pénzt nemkap, és égnek majd az épületek meg a kocsik a parlament körül. Jön a depresszio, oda jutatta az országot.”
 • 9. tovari 2012. február 15. 07:28
  „8. nasi12 2012.02.15. 04:55
  szerintem a Közel-keletiek menjek vissza a Közel-Keletre. máris jobb lesz a légkör Magyarországon, sőt egész Európában... :)”
 • 8. nasi12 2012. február 15. 04:55
  „Az lesz, hogy Magyarország már nem a Magyaroké,
  és göncz kinga fogja megírni az állásfoglalást!
  Csak akkor velünk mi lesz?
  Menjünk vissza Etel közbe?”
 • 7. elemér 2012. február 14. 22:58
  „Brüsszel - Pökhendi és szemtelen nyílt levélben vonja felelősségre Szájer József az Európai Bizottság médiaügyi biztosát, Neelie Kroes-t. A Fidesz arcátlan és támadó stílusa nem kíméli már Európát sem, Szájer kikéri magának a Magyarországot és Orbánt ért bírálatokat, ezúttal is megemlítva a fideszes propagandagyárak szövegét, hogy a nemzetközi kritika mögött összhangolt támadás áll. Szájer még azt is a biztos fejéhez veri, hogy Hollandiában már meggyilkoltak egy politikust a nézetei miatt, Magyarországon nem, ezzel is bizonyítva, hogy a holland biztosnak nincs erkölcsi alapja bármit is számon kérnie Magyarországtól. A fideszes összehangolt ellentámadások már odáig jutottak, hogy nyíltan terrorizálják és megfélemlítik az unió biztosait is. Egy olyan ország képviseletében, ahol a "független" igazságszolgáltatást Szájer felesége vezetheti. Íme a levél. (A.N.)
  http://tinyurl.com/6rlvnksopat.html”
 • 6. gjozsi88 2012. február 14. 20:47
  „bojtár!
  A trianon következmény volt.....vesztes háború következménye!!!!
  A németek oldalán!!!!”
 • 5. gjozsi88 2012. február 14. 20:46
  „Dr Lang!
  Nem én térdelek az EU elött segítségért....hanem a bátor a hős szabadságharcos!!!!”
 • 4. bojtár 2012. február 14. 20:04
  „Mi lenne?Trianon is aláírták a hazaárulók nem?de igen”
 • 3. Dr.Lang 2012. február 14. 19:25
  „Mit kell mar allandoan ezekkel az EUs majmokkal foglalkozni? Savanyu a szolo. Szoci kormany meg sehol se kapott ketharmadot. Na bumm. Foglalkozzanak Gorogorszaggal meg Barroso elvtars sajat hazajaval. Azok piciket rosszabbul allnak.

  gjozsi baratunk is naponta tobbszor elkoveti a nagy nyilvanossag elotti osszerezzenes buntettet. De hat vegul is, ha jol erzi magat tole ...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

West Balkán: nem vállalják a vádlottak a szervezői felelősséget

Nem vállalják a vádlottak a szervezői felelősséget az egy évvel ezelőtti diszkótragédiáért, amely… Tovább olvasom