Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Visszavonatnák Orbán Viktorral a médiatörvényt az európai szocialisták

A médiatörvény visszavonására, a szabályozásnak az európai értékrenddel való összhangba hozására szólította fel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának német vezetője.
"Azzal, ha ezt megteszi, lépést tesz annak érdekében, hogy szabaddá tegye az utat a (magyar EU-)elnökség sikere előtt" - írta levelében Schulz. Szerinte a médiatörvény ügye nemzetközi viták tárgya lett, és "tehertétel" a január elsején kezdődött, féléves magyar EU-elnökség számára.

Hannes Swoboda, a szocialista frakció helyettes vezetője egy sajtóreggelin azt mondta: személy szerint nem hiszi, hogy Orbán Viktor hivatalosan hajlandó lesz visszavonni a médiatörvényt. A szocialisták - tette hozzá - azért kezdeményezik ezt, mert megítélésük szerint szükség van bizonyos "gondolkodási időre", az európai alapértékeknek teljes mértékben megfelelő médiaszabályozás kialakítására. Azt sem gondolja - mondta -, hogy az Európai Bizottság elemzői mindent rendben levőnek fognak találni a törvénnyel kapcsolatban.

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) a vezető osztrák lapokban elhelyezett fizetett hirdetésben arra szólította fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza az egyes európai vezető politikusok, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), újságírók, és számos sajtószabadságért küzdő szervezet által hevesen bírált médiatörvényt.
A hirdetés aláírói között van az IPI osztrák bizottsága, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet, valamint az osztrák GPA újságíró szakszervezet. Az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy az új médiatörvény alapvető veszélyt jelent a sajtószabadságra, és ezért a demokráciára, azzal, hogy elnémítja az újságírókat és bevezeti a cenzúrát.

Egy luxemburgi liberális európai parlamenti (EP) képviselő szeretné elérni, hogy a médiatörvény miatti tiltakozásul Budapestről Brüsszelbe helyezzék át az EP, valamint az afrikai, Karib-tenger menti és csendes-óceáni térség (ACP) közös parlamenti közgyűlését május közepén.
Charles Goerens erről levélben tájékoztatta Louis Michelt, a közös közgyűlés szintén liberális európai társelnökét. Utóbbi - mint azt irodájában az MTI érdeklődésére megerősítették - úgy döntött, hogy a témát az EP-delegáció elnöksége a jövő héten Strasbourgban megvitatja.

Az Egyesült Államok "különösen érdekelt" a magyar demokrácia fejlődésében; a magyaroknak komolyan kell venniük a médiatörvény kapcsán kialakult vitát - mondta Philip H. Gordon amerikai külügyi államtitkár-helyettes a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában.
A washingtoni diplomata hangsúlyozta: a demokratizálódás folyamata soha nem fejeződik be, az egészséges demokrácia fenntartása érdekében minden országban tiszteletben kell tartani a különböző szabadságjogokat, biztosítani kell az ellenzék élénk működését és elő kell mozdítani a sajtó szabadságát.

Úgy fogalmazott: valós aggodalmak jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a magyar médiatörvény egyes elemei, mechanizmusai korlátozhatják a véleménynyilvánítás szabadságát, amely a demokrácia alapvető összetevője, egy egészséges társadalom fontos eleme.
Philip Gordon ugyanakkor kiemelte: Magyarország nemzetközi tekintélye kiváló. Élenjárt az elmúlt húsz évben a közép-kelet-európai demokratikus változásokban, példával szolgál a tőle keletre és délre fekvő demokratizálódó országok számára.

Tavaly 25 országban - köztük Magyarországon - jelentősen csorbult a politikai és a civil polgárjogok érvényesülése, és ez a demokratikus világ kevés komoly ellenállásába ütközött - állapította meg csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentésében a Freedom House washingtoni székhelyű, nemzetközi jogvédő szervezet. A szervezet egyik kutatási igazgatója, Christopher Walker az MTI-nek elmondta: elemzésük Magyarországon elsősorban az új médiatörvényt találta aggasztónak.
Orbán ellenfele címmel közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung az Európai Parlament szocialista frakciójának elnökéről, megállapítva hogy Martin Schulz kulcsfigurává válhat a "magyar kérdésben", mivel hat és fél éve ő áll az EP szocialista frakciójának az élén; ez az egyik legbefolyásosabb tisztség Strasbourgban.

Schulz felkérte az EP belügyi bizottságát, hogy vizsgálja meg a médiatörvényt, jogi szakértők véleményének kikérése mellett hallgassa meg európai újságíró szövetségek képviselőit is. A belügyi bizottság hétfőn tartja első rendkívüli ülését Strasbourgban, majd szerdán lép az Európai Parlament elé Orbán Viktor miniszterelnök, hogy bemutassa a magyar EU-elnökség programját. Orbán "kemény vitára számíthat" - jósolja Schulz -, hacsak Budapest nem adja be előtte a derekát. Ez utóbbi volna a legjobb - így Schulz -, hiszen Európának jelenleg van elég más gondja. Mint hozzáteszi, személyesen is akar beszélni Orbánnal.
A magyar médiatörvény megfelel az alkotmánynak címmel közölt interjút Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel az ABC spanyol konzervatív napilap.

A médiatörvény és annak bírálata kapcsán az államfő elmondta, hogy "Magyarországon az a példa nélküli, és Európában is kivételesnek számító helyzet alakult ki, hogy egy párt a parlament több mint kétharmadának bizalmát élvezi, ami egészen új lehetőségeket nyit meg számára".
A köztársasági elnök úgy véli, hogy "a médiatörvényt érő kritikák nem a nyugati sajtótól erednek, hanem Magyarországról sugallták őket". Schmitt hozzátette: most hogy a jogszabály hiteles fordítása elkészült, a bírálók közül sokan megállapították, hogy a törvény összhangban van az alkotmánnyal.

Az államfő szerint a kormány nem tett mást, mint azt, hogy átvette és a szektorra alkalmazta az európai szabályokat.

Olvasóink írták

  • 2. udy 2011. január 15. 09:51
    „Mi az hogy visszavonatnák!? Kik ezek!? Mi az hogy a magyar miniszterelnökkel visszavonatnák!? Én az europai szocialistákat vonatnám vissza...!”
  • 1. sumegi007 2011. január 14. 11:16
    „Én meg nem!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belefulladt a jeges vízbe egy fagyűjtő Jászdózsán

Kimentették a jeges vízből, ennek ellenére meghalt egy 51 éves helyi lakos Jászdózsán. Tovább olvasom