Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

˝Visszavásároljuk az E.ON-t a németektől!˝ - Rossz üzenet Orbán kijelentése?

Rossz üzenet a befektetőknek a külföldi tőke kiszorítása - mondta a GKI igazgatója. Navracsics szerint a visszavásárlás része a nonprofitközmű-tervnek.
18.40 - Navracsics  Tibor közlése szerint az E.ON magyarországi leányvállalatára  vonatkozó vásárlási szándék része a közműszolgáltatások nonprofittá  tételéről szóló elképzelésnek.  

A miniszterelnök-helyettes a Hír TV-nek hétfőn kijelentette:  "szeretnénk az egész közműszolgáltatások rendszerét nonprofit alapra  helyezni, amennyire ez lehetséges. Ez a lépés is ebbe a tervbe  illeszkedik".  

"A tárgyalások még folynak, úgyhogy részleteket sajnos nem tudok  róla elárulni" - fűzte hozzá.  

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Kőszegen, a Tranzit -  Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen egyebek között  kijelentette: "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a  németektől".  

A kormányfő a múlt heti nagyköveti értekezleten beszélt arról,  hogy nagy vitára számít Brüsszellel amiatt, hogy nonprofittá  alakítaná a kormány a rezsiszolgáltatásokat. Példaként említette az  energia továbbítását, szétosztását és az azzal való kereskedést,  legalább lakossági körben.

15:45 - Rossz  üzenet a befektetőknek a külföldi tőke kiszorítása, ezt megsínyli a  magyar gazdaság - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft.  ügyvezető igazgatója az MTI-nek.  

    A szakember ezt annak kapcsán közölte, hogy Orbán Viktor  miniszterelnök szombaton egy közéleti rendezvényen egyebek mellett  kijelentette: "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a  németektől".  

    Hegedűs Miklós szerint tulajdonképpen számítani lehetett egy  ilyen kormányzati lépésre. Az energiakutató ügyvezető igazgatója ezt  azzal magyarázza: most folyik a 2014 utáni, hosszú távú  gázszerződések megkötése. Valószínűleg a kormány ezt nem szeretné  külföldi vállalkozásra bízni, gondolván, hogy erőteljesebb,  hatékonyabb pozíciót tud kialakítani a gáznagykereskedésben, és  olcsóbb beszerzést elérni. Ez azonban csak álom Hegedűs Miklós  szerint.  

    A szakértő hangsúlyozta: a miniszterelnök bejelentésének  részleteiről nincsenek információk, így nem lehet biztosan tudni,  hogy az E.ON-nak csak a Mol földgázüzletágában meglévő részesedésére  utalt-e a miniszterelnök, így az esetleges tranzakció költségeit sem  lehet megbecsülni. Hegedűs Miklós szerint azonban a költségvetésben  nincs olyan forrás, amelyből egy ilyen kivásárlás finanszírozható  lenne.  

    Ha ez az üzlet megvalósul, az "nagyon fontos és nagyon  fájdalmas" üzenet lenne a külföldi befektetőknek, hogy itt nincs  jövő a külföldi tőke számára, hiszen ezekben a kulcsfontosságú  ágazatokban az államnak van meghatározó szerepe - fogalmazott  Hegedűs Miklós.  

    A szakértő emlékeztetett arra is: a közelmúltban a kormányfő  arról is beszélt, hogy lakossági körben a rezsiszolgáltatásokat  non-profittá kellene tenni. Hegedűs Miklós szerint a befektetők  számára ez azt jelentheti, hogy vállalkozásoknak ezen a területen  nincs helye, illetve előbb-utóbb a vállalkozások maguk is úgy  gondolhatják, hogy befektetni lehet más országokban is. Nem  tisztázott az sem, hogy a non-profit rezsiköltségek esetében hogyan  térülnének meg a beruházások, hogyan lennének fejlesztések - tette  hozzá.  

    Az energiakutató ügyvezető igazgatója választási bejelentésként  értékeli ezeket a híreket, de szerinte ezeknek súlyos következményei  lehetnek a magyar gazdaságra.     

    Az E.ON német energetikai társaság nem kommentálta Orbán Viktor  miniszterelnöknek a magyarországi leányvállalatra vonatkozó  kijelentését, és a magyar kormány sem közölt arról részleteket. 


13:34 - A kormány egyelőre nem közöl részleteket az E.ON tervezett visszavásárlásáról.

Az MTI megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn annyit közölt: "az E.ON-nal folyó tárgyalásokról szóló hírek sorát egyelőre nem kívánjuk bővíteni, ha lesz új, érdemi információ, közölni fogjuk".

Ezt megelőzően hétfőn az E.ON német energetikai társaság is tudatta: nem kommentálja Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyarországi leányvállalatra vonatkozó kijelentését.

Orbán Viktor szombaton Kőszegen, a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen egyebek között kijelentette: "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől".

Christian Drepper, az E.ON AG szóvivője elmondta: ismerik a magyar kormányfőnek az E.ON-ra vonatkozó kijelentését, de nem kívánják kommentálni.

A szóvivő nem kommentálta azt az MTI által feltett kérdést sem, hogy tárgyalnak-e bárkivel a magyarországi gázüzletág eladásáról.
Az E.ON 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap hétfői beszámolója szerint a magyar érdekeltség az E.ON legfontosabb külföldi leányvállalata a gázüzletágban.

Az E.ON magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le - idézte fel az FTD.

11:21 - Az E.ON német energetikai társaság nem kommentálja Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyarországi leányvállalatra vonatkozó kijelentését - közölték hétfőn a társaság sajtóosztályán az MTI-vel.

Orbán Viktor szombaton Kőszegen, a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen egyebek között kijelentette: "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől".

Christian Drepper, az E.ON AG szóvivője elmondta: ismerik a magyar kormányfőnek az E.ON-ra vonatkozó kijelentését, de nem kívánják kommentálni.


Ezt írja a Financial Times Deutschland  

A  Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap hétfőn  címoldalán számolt be Orbán Viktor miniszterelnöknek az E.ON német  energetikai társaság magyarországi leányvállalatának megvásárlására  vonatkozó kijelentéséről.  
 
Christian Höller bécsi és Michael Gassmann düsseldorfi  tudósító szerint Orbán Viktor "nacionalista gazdaságpolitikájával  már hosszabb ideje elrettenti a külföldi befektetőket". Kifejtették:  az energiaszektorban tervezett államosítások "nyomásgyakorlási  eszköze" az a terv lehet, amely szerint a lakossági üzletágat  tekintve közhasznú társasággá kellene átszervezni az  energiaszolgáltatókat.   
   
Az nem világos, hogy az elképzelés összefér-e az uniós joggal,  és az sem tudható, hogy a kormány miképpen finanszírozná az  E.ON-érdekeltség megvásárlását - jegyezték meg a szerzők.  
   
Egy másik, Miniszterelnök bizalom nélkül című cikkben az FTD azt  írja, hogy Orbán Viktor "szemmel láthatóan a gulyásszocializmus  korszakához akar visszatérni: nemcsak a demokratikus jogokat (...)  szűkíti, hanem a gazdaságot is újra állami ellenőrzés alá akarja  vonni", csupán azért, hogy "elmondhassa választóinak, hogy fellépett  a magas energiaárak ellen".   
   
Az államosítás azonban nem oldja meg a drágaság problémáját, és  tovább gyengíti a befektetői bizalmat - írta vezércikkében az FTD.  

A szóvivő nem kommentálta azt az MTI által feltett kérdést sem, hogy tárgyalnak-e bárkivel a magyarországi gázüzletág eladásáról.

Az E.ON 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap hétfői beszámolója szerint a magyar érdekeltség az E.ON legfontosabb külföldi leányvállalata a gázüzletágban.

Az E.ON magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le - idézte fel az FTD.

Olvasóink írták

126 hozzászólás
 • 126. Demalgon 2012. augusztus 29. 21:25
  „Szólal meg a nagy okostojás, akinél még a hortobágyi éjszakai és fél évig tartó világosság. Olvastál EGY adott ember gondolatvilágát, mert általában EGY könyv EGY ember. És? Sose fogod fel a mogyorónyi agyaddal, ami már rég megsült, mikor napalmot szopogattál az anyaméhben, hogy a könyv egy dolog. Leírhat a folyamatok közül EGY-et, de a valóságban szembesülni fogsz olyanokkal, amiről a könyvekben részben vagy egyáltalán nem esik szó. De hát nem baj, szép dolog okosnak gondolni magad pusztán attól, mert egy-két könyvet elolvasgattál. Nem baj, legalább nem teljesen hülyén, csak részben halsz meg, ha eléred a 100 évet.”
 • 125. pancser 2012. augusztus 29. 15:34
  „123."Demalgon" elismerem hülye diák vagyok ,mert olvastam néhány menő közgazdász, régebbi és mostani könyvét is, köztük Nobel díjas is akadt. Te most helyretetted őket, ez nem ki önbizalomra vall, akár pénzügyminiszter is lehetnél az USA-ban vagy itthon. Bár aki a Nobel díjas közgazdászt is leszólja annak szűk ez a kis ország!
  Jobb lett volna ha nem okoskodsz, nem szólsz, még bölcsnek is hihetünk volna”
 • 124. Demalgon 2012. augusztus 29. 13:16
  „Annyit még hozzá, hogy a könyv egy gazdasági ember (az író) szemszögéből ír le rengeteg dolgot. De a való életben egy vállalkozásnál a befektetési döntések máshogy működnek, mint ahogy az irodalom azt leírja mikro, makró és nemzetközi szinten.

  Egy kisvállalkozónál, ha fontos egyből beugrik a döntésbe - és hitellel - mert nem fogja tudni máshogy kigazdálkodni és kell a gép, hogy álljon le a termelés. Egy nagy cégnél nagy tartalékkal már lehet megfontoltabb, de attól még ők is hozzáállhatnak máshogy a folyamatokhoz. Mindenhez több lehetőség van, a könyvek csak egy a sok közül, és aki kizárólag a könyvre alapoz, az egy jó kis kontár, aki miatt a szakmában dolgozókat tovább fogják b*****gatni”
 • 123. Demalgon 2012. augusztus 29. 13:12
  „Látom pancser tipikus hülye diák vagy, aki csak könyvből ért, és nincs felkészülve a valós élet által generált gazdasági hatásokra. A nappalisok ilyenek, azok gondolkodnak így. Ha nem érted a lényeget, akkor inkább maradj csöndben.”
 • 122. gjozsi88 2012. augusztus 29. 11:20
  „valaki
  115-re

  "Gjoszifka! a 2 milliárd euró már a tiszta nyereség."

  A 2 milliárd euro, akkor az nem az állitásod szerinti 1000 milliárd forint!
  Vagy már 500 ft-os euro árfolyamon számoltál????

  Ja.......és rajzoljuk a visszavásárláshoz szükséges pénzt?
  Arról nem beszélve, hogy a vételhez eladási szándék is kell!
  Ha kikényszeríti, mint a magánnyugdíj pénztárakat, ugrik a befektető bizalom, ahogy láttuk jött a 2 fokozatú leminősítés 500 bázis CDS felár és közel 10% állampapir kamat!
  Főként mi a fenének kellene 80%-os adósság mellett még adósságot növelni azért, hogy tulajdonunk legyen, mikor a befektető pénzén a számunkra szükséges árképzés maximuma állami hatáskörben maradt?”
 • 121. morz 2012. augusztus 29. 10:04
  „116.Valaki 2012.08.28. 21:26
  Megmondom mit kell.
  Pl hálózatot fejleszteni. A kábelt sem terem magától a távvezetéken, sőt az sem magától nő ki a földből. Ad kedvezményt a tulajdonosoknak, hogy átálljanak légvezetékekről pl földre, ez sem ingyen van.
  Tavaly kaptam 5 % kedvezményt az áramárból, mert egy éven keresztül késedelem nélkül fizettem. Ez min-mind beruházás, vevőközpontúság, minőségi szolgáltatás.
  Egy állami vállalati dolgozó ezeket a fogalmakat nem is ismeri. Mert maga a vállalat is lesz*rja hiszen a havi fizu nem a vállalati teljesítménytől függ hanem a kormánytól.”
 • 120. pancser 2012. augusztus 29. 09:32
  „117. "Demalgon" Tényleg minek is vannak a közgazdasági szakkönyvek az mind hazugság, csak te tudod az igazságot. Na ezért hozunk ostoba döntéseket 600 éve, mindig és mindenhol!
  Igaz vannak haverjaid ilyen tekintetben, Csávez Hugó, Mákosi Rátyás. ötödik Lenin, stb. Mindegyikük katasztrófát okozott!
  "Valaki" Ne azon rágódj mi volt, hanem azon, hogy az állam jobban teszi ha nem vállalkozik, mert majd neked kell megtéríteni ha bukta jön! Miért jönne bukta? Azért mert egy állami tisztviselő képtelen tulajdonosi döntésre, neki nem lehet tulajdonosi szemlélete, minthogy az eunuch sem ismerheti a férfiörömöt, persze hazudni mindent lehet!”
 • 119. Joebacsi70 2012. augusztus 29. 08:49
  „Ezzel kapcsolatban senkinek sem tűnt fel, hogy a vezér álmodik valamit, felébred, ha pedig nem felejti el az álmát délutánra, felböffenti egy összejövetelen, találkozón, interjún. Mindegy hogy ésszerű vagy sem, mindegy hogy megvalósítható vagy sem, mindegy hogy jogellenes vagy sem. Megálmodta, kimondja, hiszen érinthetetlen, büntethetetlen. "Majd a jogászok megoldják"- mondja egy jogász. Utána meg nem győznek mosakodni a beosztottak, mint most Navracsics, hogy azért mégsem egészen így áll a dolog, egy megállapodás alapesetben mindkét partneren múlik.
  Mintha kezdené elveszíteni az önkontroll.”
 • 118. okostojas007 2012. augusztus 29. 08:27
  „így van fiúk - először a lámpát ....”
 • 117. Demalgon 2012. augusztus 28. 22:48
  „Nem fognak minden esetben a befektetési megtérüléseket vizsgálni, főleg, ha szorít az idő. Nem kell mindent elhinni, ami a könyvben vagy. Te, amiről beszélsz pancser az az, amit a könyv leír, de a valóság ettől totálisan eltérő, ébredj ember mély álmodból”
 • 116. Valaki 2012. augusztus 28. 21:26
  „113. pancser 2012.08.28. 18:40

  Pancserka, az eddig behívott multi "energiabekektetőknek" mit kellett befektetni, amikor készen kaptak mindent? Nem szoktad magadat is elolvasni? :))))”
 • 115. Valaki 2012. augusztus 28. 20:37
  „Gjoszifka! a 2 milliárd euró már a tiszta nyereség.
  A többi meséd tiszta butaság. :)))

  101. gjozsi88 2012.08.28. 14:01

  valaki
  97!
  Ahhoz, hogy értékelni tudjuk az információdat szükség lenne a bruttó árbevételre, azaz miből keletkezett ez a nyereség és mekkora volt a költségigénye.....főként a sorrend is fontos, hogy miből és mennyit tett be a nyereség realizálásához az e-on.
  Ja.......és ezt a forrást mi miből vettük volna elő?
  Ugyanis elöbb befektetni kell, hogy lehessen haszon!”
 • 114. apokalipszis 2012. augusztus 28. 19:31
  „113. pancser 2012.08.28. 18:40

  Buknád a zsíros állásaid mi,ha kitakaródna közülük a férgese? ))Eddig bank és hitel típusú világ volt láthatod hova jutott a világ gazdasága.

  12. machers 2012.08.28. 18:06

  Én miattam lehet Jamaicai is az a bank!))”
 • 113. pancser 2012. augusztus 28. 18:40
  „"Demalgon" közgazdasági antitalentum vagy, ahhoz hogy nyereség legyen be kell fektetni, de ez még mindig nem elég, sőt azt is mondhatni semmi. Minden befektetőnél alap, hogy megvizsgálják a befektetett eszközök megtérülésének idejét, ami itt úgy látszik nem számít, kerül az adófizetőknek amibe kerül. Na és kérdezik a nagy magyarok, lényeg, hogy magyar. Miért nem tiltják már be a bankokat "Demalgon" követeljétek! Ebbe az országba nem, kell befektető, nem kell hipermarket, nem kell semmi csak a bőgatyánk lobogjon.”
 • 112. machers 2012. augusztus 28. 18:06
  „111.apokalipszis 2012.08.28. 17:01
  Szvsz biztos, hogy nem.
  Mi változott azóta?
  Nem tudom, hogy te is ide tartozol-e, de a hitelt és bankokat ellenzők részének a zsidózás jut eszébe az előbbiekkel kapcsolatban.”
 • 111. apokalipszis 2012. augusztus 28. 17:01
  „107. machers 2012.08.28. 16:00

  Széchenyi ma már másként gondolkozna szinte biztos!
  Mi köze a vallásnak a hitelhez?”
 • 110. Demalgon 2012. augusztus 28. 16:34
  „Apo, vannak olyanok, de ott van kellő tőke a tulajdonos mögött, amit be tud dobni a közösbe, de nem minden cégtulajdonos vagyonos, és nem fognak előre tejelni a vevők.”
 • 109. Demalgon 2012. augusztus 28. 16:33
  „Magának az államnak a fő bevételi forrása az adó és minden olyan jövedelmi forrás, amit kivethet. Az a fajta értékesítés maximum állami tulajdonú cégeknél fog jelentkezni, de nem közvetlen az államnál”
 • 108. gjozsi88 2012. augusztus 28. 16:16
  „Demalgon!
  Nem kevertem össze!
  Ajánlom olvasd vissza a vitánk TELJES tartalmát!!!!
  Ugyanis az állam közel 1000 milliárdos bevételére reagáltam, amit "valaki" állított!
  Miközben nincs alá támasztva a tulajdonosváltás teljes költsége, annak forrásai, megtérülése!
  Nézd innét a vitát!
  Az állami bevétel tartalmazza a bruttó árbevételből keletkező adó mértéket is!!!!!!!
  Ez realizálódik az államnak tulajdon nélkül is!
  A többletetet e felett kellene produkálni!”
 • 107. machers 2012. augusztus 28. 16:00
  „106.apokalipszis 2012.08.28. 14:36
  "Pénzünk s valóságos tehetségünk pedig addig sohase lesz, míg a hitel lábra nem áll hazánkban."
  (Széchenyi: Hitel)
  Hozzáteszem, Széchenyi római katolikus volt.”
126 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaérkeztek a szíriai magyar túszok

Hazatért Magyarországra a Szíriában augusztus közepén elrabolt, az elmúlt napokban kiszabadult három magyar állampolgár. Tovább olvasom