Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Visszautasítja a Magyar Bírói Egyesület az MSZP fenyegetéseit

A Magyar Bírói Egyesület a leghatározottabban visszautasítja az MSZP-s Bárándy Gergely pénteki közleményében foglaltakat
A Magyar Bírói Egyesület a leghatározottabban visszautasítja az MSZP-s Bárándy Gergely pénteki közleményében foglaltakat, amelyben a politikus "későbbi retorziókkal, pozícióból történő elmozdítással és számonkéréssel fenyegeti Magyarország független bíráit". A Fidesz is példátlannak tartja Bárándy Gergely nyilatkozatát.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: az Orbán-kormány bukása után az MSZP minden erejét, befolyását és tudását latba veti majd azért, hogy a független intézmények élére és vezetőségébe delegált "pártkomisszárokat" eltávolítsa posztjukról, bármeddig is tartson hivatalosan mandátumuk; aki pedig közülük bizonyíthatóan politikai megrendelések alapján végzi munkáját, nem kerülheti el a felelősségre vonást.

A Magyar Bírói Egyesület az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében erre reagálva azt írta: "a magyar demokrácia több mint húsz éve alatt példátlan eset, hogy egy országgyűlési képviselő, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács volt tagja az igazságszolgáltatás védelmének ürügyén, a törvény erejénél fogva független bírákat politikai komisszároknak nevezze és számonkéréssel fenyegesse meg".

A Mabie egyúttal felhívta az országgyűlési képviselőket, utasítsák vissza Bárándy Gergely nyilatkozatát, és szólítsák fel, hogy tartózkodjon "a bírói függetlenséget sértő és a bírói karral szembeni hangulatkeltő" megnyilvánulásoktól.

Közleményükben felidézték azt is, hogy a Mabie - amely a 2.800 magyar bíróból több mint 1.600-at a tagjai között tudó reprezentatív érdek-képviseleti szervezet - az igazságszolgáltatási reform során a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvények koncepciójának kidolgozásában, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal kötött stratégiai megállapodás alapján, aktívan vett részt. "Ugyan a törvényhozó nem minden tekintetben vette át a Mabie javaslatait, az elfogadott igazságszolgáltatási törvények a jogállamiság kritériumainak megfelelnek" - írják, hozzátéve: felkérik a Nemzetközi Bírói Egyesületet, és kezdeményezik az Európai Unió tagállamainál, valamint az Európai Bizottságnál is, hogy "a magyar bírák elleni nyílt politikai támadásokat" ítéljék el.

A közlemény megjelenése után Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: üdvözlik a Magyar Bírói Egyesület "korrekt és tényszerű nyilatkozatát". Hozzátette, Bárándy Gergely közlését a Fidesz is egy olyan "fenyegetéssel megvalósuló, példátlan befolyásolási kísérletnek" tartja, amilyen az elmúlt két évtizedben nem történt.


Olvasóink írták

 • 8. rommel 2012. január 09. 19:56
  „JÓZSI
  TUDOD AZ MSZP-T TÁMOGATÓ LIBERÁLIS NAGY TŐKE ÁLTAL FENTARTOTT LIBERÁLIS SAJTÓ
  AZ , AMI LÁZIT MAGYARORSZÁG ELLEN !!!
  AZ IMF PEDIG MINT TUDJUK , A LIBERÁLIS NAGY TŐKE MEGHOSSZABITOTT KEZE !!!
  NA LÁTOD , EZ AZ AMI SZÁNALMAS !!!
  MEG AZ MSZP , AKI ZSEBRE TESZI A TIZENEGY EZÜST PÉNZT !!!”
 • 7. gjozsi88 2012. január 08. 12:15
  „fortuna54!
  Ideje lenne tisztáznod, hogy a fidesz ellenzéki retorikája ,mely a szocik hiteltelensége a világon volt......és a most a hiteltelen szocik képesek fellázítani az egész világot, közti nagyon nagy ellentmondást!!!!
  Drágaságom!
  Az ECHO tv ott tart, hogy a kormány melletti érvként a nemzetközi sajtóból nem tud cikkeket, támogató írásokat hivatkozásként elővenni........olvasói kommentekből idézgetnek!
  Ez szánalmas!!!!!”
 • 6. fortuna54 2012. január 08. 12:04
  „Jozsi,az MSZP lázit a saját hazája és kormánya ellen.Ha nézed a tévén gyülölettel telt arcukat,hát ahoz nem kell kommentárt füzni.”
 • 5. gjozsi88 2012. január 08. 11:05
  „rommel!
  Mintha a Viktor mondta volna 2002-ben, hogy a haza nem lehet ellenzékben?????

  A bírói segítségre a Fidesznek van szüksége, ugyanis alá kellene támasztani a szocik loptak eddigi retorikát!!!!!”
 • 4. gjozsi88 2012. január 08. 11:03
  „fortuna54!
  Ajánlom figyelmedbe, hogy a világ által kritizált törvények egyike az igazságszolgáltatási törvény is!!!!!
  Kötelezettségszegési eljárás indulhat ellenünk emiatt az unióban!
  Az MSZP ezzel összhangban állította, amit állított!!!!!”
 • 3. rommel 2012. január 07. 22:09
  „EZ A BALOS DEMOKRÁCIA LÉNYEGE :
  AKI NINCS VELÜNK , AZ ELLENSÉG !!!
  MOST , HOGY A BALOS BIRÓK MÁR NEM TUDNAK ÉRDEMBEN AZ MSZP-S BÜNTETŐ ÜGYEKBEN
  SEGITENI , AKKOR AZ EGÉSZ BIRÓI KAR ELLENSÉGNEK MINŐSÜL !!!
  A POLITIKAI FENYEGETÉS PEDIG MINT BALOS EZSKÖZ NAGYON ALJAS DOLOG A LENIN FIÚK KEZÉBEN !!!”
 • 2. fortuna54 2012. január 07. 21:46
  „Mért nem válaszolhat az MBE az ilyen primitív ugatásra? Látom már te is gyanusítol.Ha nem válaszoltak volna,akkor meg azért lenének gyanusak?”
 • 1. load 2012. január 07. 18:44
  „A Magyar Bírói Egyesület akkor cselekedett volna helyesen, ha elereszti a füle mellett ezt az egyébként sem túl elegáns minősítést.
  Ha ennyire ugrik a válasszal, valószínű, rossz a lekiismerete.
  Egy nagy tekintélyű szervezet - a MBE nyilván az szeretne lenni - nem bonyolódik kicsinyes politikai vitákba pártokkal.
  Ez az izgágaság nem túl jó előjel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A villamossíneken hagyták autójukat a menekülő táskatolvajok - fotók

A villamossíneken hagyta autóját két tolvaj, miután elmenekült egy fővárosi szállodából, ahol… Tovább olvasom