Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Visszaszorulóban a kártyacsalások

Ezúttal annak jártunk utána, vajon mennyire biztonságos és védett a hazai bankkártyarendszer.

A júniusban nyilvánosságra került amerikai hackertámadás tíz magyarországi kereskedelmi bank által kibocsátott, mintegy ezer bankkártyát érintett. Bár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete információi szerint nem érte kár a bankkártyák kibocsátóit és birtokosait, a bankkártyák biztonsága napjainkban fontos kérdéssé vált. A Pénz Beszél annak járt utána, vajon mennyire biztonságos a hazai bankkártyarendszer.

A bankkártya többeket költekezésre ösztönöz

A lakosság bankkártyákhoz való viszonya a TÁRKI 2004-es felmérése szerint meglehetősen skizoid: a többség használja, praktikusnak tartja, de hátrányai között említi, hogy nem mindenütt lehet használni, visszaélésre ad lehetőséget, lassú és drága. Felmerült az is, hogy a kártyával való vásárlás költekezésre csábít. A felmérés alapján azonban megállapítható, hogy az ellenérzések dacára a lakosság egyre nagyobb mértékben teszi le voksát a bankkártya mellett a készpénz ellenében. Ezt mutatják a bankok adatai is. A Raiffeisen Bank adatai szerint 2002-ben 73 ezren, 2003-ban már 103 ezren, 2004-ben pedig 143 ezren váltottak kártyát. A Budapest Bank és az Inter-Európa Bank által kibocsátott kártyák száma is 2002-höz képest közel megduplázódott. Az OTP lakossági folyószámlákhoz kapcsolódó bankkártyák száma is nőtt. 2002 végén meghaladta a 2,976 milliót, 2003 végén a 3,162 milliót és 2004 végén a 3,3 milliót. A növekedésben szerepe van a munkáltatók „ösztönzésének" is, hiszen a dolgozók gyakorta csak így juthatnak fizetésükhöz, majd a számlára érkező pénzt egyszerre kiveszik az ATM-ből.

Ma még legtöbbször a bank választ

– A magyarok elsősorban bankot választanak és nem bankkártyát. Ritka az az eset, amikor egy bank olyan kártyatermékkel tud kijönni, amely felkelti azok érdeklődését is, akik még nem ügyfelek. A kártyaválasztás ma még sok esetben az ügyintéző tanácsa alapján történik – vélekedik Braun Csaba, a Raiffeisen Bank főosztályvezetője. Andok Ágnes, a K&H Bank osztályvezetője szerint a választásban sokat számít a bankról az ügyfélben élő pozitív kép, a kedvező kártyadíjak, a plasztikon megjelenített kép, és az is, hogy hol tudja használni a kártyát. Az OTP úgy látja, hogy már egyre többen választanak tudatosan bankkártyát, attól függően, hogy a kártya díja és a kártyához kapcsolódó szolgáltatások mennyire elégítik ki az ügyfelek igényeit.

Jó tudni!

A PIN kódot csak a kártyabirtokos ismeri, azt kezelje titkosan. Soha ne adja meg PIN kódját telefonon vagy írásban! A bankja vagy a rendőrség sohasem hívja fel önt telefonon, hogy adja meg a titkos PIN kódját. Mind ATM, mind vásárlás esetén ügyeljen arra, hogy a PIN kód beütésekor más személy ne láthassa az ön által megadott számokat. A PIN kódot soha ne írja rá a kártyára. Amennyiben megváltoztatja PIN kódját, válasszon könnyen megjegyezhető számot, de soha ne a születési idejét.
A bankok a kártyabirtokos érdekében, illetve kérésének megfelelően korlátozhatják az adott időszakban (nap/hét), illetve egy tranzakcióra felvehető/elkölthető összeg nagyságát (készpénzfelvételi, illetve vásárlási limitek) és az elvégezhető tranzakciók számát. Ennek megváltoztatását bankjától kérheti.
A kártya eltűnéséről meggyőződve azonnal értesítse bankját és tiltsa le a kártyát! Érdemes valahol külön feljegyezni a plasztik azonosító adatait (kártyaszám, lejárat) a minél gyorsabb letiltás érdekében.
Kép a jövőből: A NTT DoCoMo japán elektronikai társaság legújabb készüléke az 506i modell már rendelkezik ujjlenyomat-azonosító és hitelkártya-funkciókkal, azaz felismeri tulajdonosát és fizetni is lehet vele.

Segít a SMS!

Az országon belüli visszaélések aránya az uniós országok átlagának kevesebb mint negyede. A tavalyi első félév adatait ismertető MNB-kiadvány szerint a hazai kártyaelfogadó helyeken 1300 esetben 59 millió forint károkozást regisztráltak, ami fele a 2003-as, azonos időszak értékének. A hazai kibocsátású kártyákkal azonban összesen – beleértve a külföldi használatokat is – 107,5 millió forint kárt okoztak, ami 19 százalékkal több az előző évinél. A csalások összegszerű növekedése azonban a kártyák terjedésével és a velük lebonyolított forgalom dinamikus bővülésével együtt értelmezhető. A csalási arányok így nem változtak, vagy még javultak is. A honi kibocsátású kártyákkal lebonyolított forgalomnak mindössze ötezred ezreléke, az itteni elfogadásoknak pedig háromezred ezreléke. A helyzet Andok Ágnes szerint a bankok együttműködésének, a rendszeres tájékoztatásnak is köszönhető. Például a visszaélések típusáról, így máshol megelőzhető a csalás. Kiss Zoltán, a Budapest Bank győri fiókvezetője úgy véli, hogy a tranzakciókról visszajelzést adó SMS-ek terjedése is segít a csalások visszaszorításában.

Külföldön még jobban vigyázni kell a kártyákra

A csalók külföldön élnek vissza leginkább a hazai kártyákkal. Leggyakrabban külföldi utazásaink során – jellemző módon – ellopott kártyáinkkal élnek vissza. Az elmúlt év első felében közel ezer esetben az elveszett, ellopott kártyával okozott kár meghaladta a 34 millió forintot.
A hazai pénzintézetek folyamatosan dolgoznak a kártyabiztonságért. A Raiffeisen Bank a monitoringrendszert emeli ki, amely segítségével a nap 24 órájában vizsgálják a gyanús tranzakciókat és szükség esetén intézkednek. A Budapest Bank lehetőséget biztosít a PIN kód tetszőleges változtatására ATM-en keresztül. A vásárlásokról küldött SMS-értesítést térítésmentesen bocsátja ügyfelei részére. Az Inter-Európa Bank Rt.-nél nagy szerepet játszik a visszaélések elkerülése ellen kínált saját Kártyaőr rendszerük, amellyel azon túl, hogy a kártyabirtokos nyomon tudja követni a kártyahasználatot, a tranzakciót előre engedélyeznie kell, az általa beállított vásárlási limittől függően. A rendszer SMS-értesítéseket küld a tranzakciókról és gyanús kártyahasználat esetén is SMS-ben figyelmeztet. Az OTP Kártyakontroll szolgáltatása is minden elektronikus tranzakcióról azonnal SMS-ben értesíti a kártyabirtokost, így azonnal értesülhet az esetleges visszaélésekről is. Az OTPdirekt internetes szolgáltatásán keresztül interneten figyelemmel kísérheti a kártyabirtokos a számláját és a tranzakciókat. Az OTPdirekt és a HelpDesk szolgáltatás segítségével pedig letilthatja a kártyát, ha visszaélést tapasztal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnapi döntők

15:30 előfutamok: 100 m női pillangó - Boulsevicz Beatrix, 400 m férfi gyors, 200 m női vegyes -… Tovább olvasom