Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Visszaszállítják a illegális hulladékot Németországba

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a németországi háztartási hulladékok Magyarországra szállítása az EU jogszabályai értelmében törvénysértő volt.
A Bizottság elégedettséggel nyugtázta a magyar hatóságok gyors és hatékony fellépését, és üdvözölte, hogy a német és magyar hatóságok megkezdték az együttműködést az ügy felderítése és a hulladékok Németországba való biztonságos visszaszállítása érdekében - olvasható abban az írásbeli válaszban, amit Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő kapott meg Brüsszelben Stavros Dimas európai környezetvédelmi biztostól.

Stavros Dimas a Magyarországon lerakott német hulladékokkal kapcsolatos levelében leszögezte, hogy az Európai Bizottság a jövőben szorosan figyelemmel kíséri a hulladékok szállítására vonatkozó európai jogszabály pontos betartását, és minden tőle telhetőt megtesz az ilyen típusú visszaélések és jogsértések megelőzéséért. Ebben nem csak a 2007 júliusában hatályba lépő új, szigorúbb európai rendelet lesz segítségére, hanem a környezetvédelmi jog végrehajtásának és alkalmazásának elősegítését szolgáló európai uniós IMPEL hálózaton belül külön a hulladékszállítások nyomon követésére létrehozott munkacsoport is.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozza ki az új jogszabály végrehajtási útmutatóját, és tájékoztató kampányok keretében készíti föl a tagállamok rendőri és vámügyi hatóságait a szigorúbb szabályok betartásának jobb és hatékonyabb ellenőrzésére.

Az ügyben interveniáló Herczog Edit a választ értékelve elmondta: "Ez az eset érzékletesen szemlélteti, hogy uniós tagságunk nem csak kötelezettségeket és szigorú szabályokat ró ránk, hanem ezekkel azonos arányú jogokat és védelmet is biztosít számunkra. Meg kell tanulnunk élni jogainkkal. Ha helyesen és szabályosan járunk el, akkor mindig számíthatunk az európai hatóságok támogatására, akik számára Magyarország nem kicsi vagy új ország, hanem egyenjogú tagállam."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom