Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Visszaküldte a zsebszerződések felszámolásáról szóló törvényt Áder

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében október 28-án elfogadott törvényt.
Az államfő - az aláírás megtagadását indokló, a parlamenti  honlapon közzétett levelében - társadalmi elvárásnak nevezte, hogy  az állam a jogszabályok kijátszásával született szerződésekkel  szemben határozottan fellépjen.   

Ugyanakkor - folytatta - a jogalkotói szándék megvalósulását az  szolgálja, ha a hatályos jogi környezetbe illeszkedő, az  alkotmányossági követelményeknek megfelelő normaszöveget fogadnak  el. "A törvény ezeknek a feltételeknek nem felel meg" - közölte a  köztársasági elnök, azt kérve, a Ház észrevételeinek alapos  megfontolása után fogadja el újra.  

Az Országgyűlés múlt hétfőn a fideszes Nagy István javaslatára  fogadta el a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépést célzó  jogszabályt. Ez alapján az ügyész kezdeményezheti a bíróságnál, hogy  a semmisnek minősített zsebszerződéssel - azaz a termőföld  tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi  rendelkezések kijátszására irányuló jogügylettel - eladott föld az  állam tulajdonába kerüljön.  

A törvény jelentősen szélesíti az ügyészség jogosítványait,  olyannyira, hogy elfogadása után Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető  módosító indítványt nyújtott be a jövő évi költségvetéshez, másfél  milliárd forint többlettámogatást javasolva az ügyészségeknek.  

Áder János kifogásolta, hogy a jogszabály rögzíti, a  zsebszerződések semmisségéből eredő követelések - ideértve a  nyújtott szolgáltatás visszatérítésére irányuló követeléseket is -  bírósági úton nem érvényesíthetők. A polgári törvénykönyvből (Ptk.)  és a joggyakorlatból az következik, hogy a semmis szerződést kötő  feleknek igényük lehet a teljesített szolgáltatások  visszakövetelésére - hangsúlyozta a köztársasági elnök.  

A törvény a Ptk. által elismert, a szerződéskötést megelőző  helyzet visszaállításához kapcsolódó tulajdonosi követeléseket tesz  bírói úton érvényesíthetetlenné. Ezzel szemben az alaptörvény úgy  szól, hogy tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből,  törvényben meghatározott esetekben és módon, teljes, feltétlen és  azonnali kártalanítás mellett lehet - mutatott rá az államfő,  szükségesnek tartva annak vizsgálatát, hogy a törvény összhangban  van-e az alkotmánnyal.  
Áder János kifogást emelt amiatt is, hogy a törvény alapján a  termőföld tulajdon- és használati jogával összefüggő szerződéseknél  választottbíróságként csak a Magyar Agrár-, és Vidékfejlesztési  Kamara mellett működő testület köthető ki, az ezzel ellentétes  kikötés semmis, s ezt a törvény hatálybalépése előtt létrejött  jogügyletekre is alkalmazni kell.  

Mivel Magyarország több olyan nemzetközi egyezménynek is  részese, amely a választottbíróságok kikötésének lehetőségéről és  feltételeiről rendelkezik, indokolt annak vizsgálata, hogy az új  jogszabály megfelel-e az ország nemzetközi kötelezettségeinek -  állapította meg.  

Az államfő kitért továbbá arra, hogy a jogszabály az ügyészségi  törvényben foglaltakon túli jogköröket határoz meg az ügyészeknek,  ezeket pedig sarkalatos törvényben kell rögzíteni. Így véleménye  szerint a parlamenti újratárgyalás során erre is tekintettel kell  lenni.  

A zsebszerződések vizsgálatát érintően az ügyész számára a  törvény olyan jogosítványokat állapít meg, amelyek a polgári jogi  viták bírósági eljárása során a tisztességes eljárás alapvető  garanciáinak érvényesülését akadályozhatják. "Amennyiben az  ügyészségi hatáskör megállapítására vonatkozó jogalkotói szándék  fennmarad, megfontolandónak tartom a megfelelő garanciális  szabályokkal való kiegészítést" és a bírósági eljárásra vonatkozó  szabályok felülvizsgálatát - olvasható Áder János állásfoglalásában.  

Áder János tavaly májusi hivatalba lépése óta most 17.  alkalommal küldött vissza törvényt az Országgyűlésnek.

Olvasóink írták

 • 8. rommel2 2013. november 09. 20:27
  „ÖRÖKSOPRONI
  MAGYAR FÖLDET MAGYARNAK ELADNI !!!
  EZ A LÉNYEG !!!
  AZ OSZTRÁK UGYANIGY VÉDI A NYUGATI FÖLDJEIT A NÉMET GAZDÁKTÓL !!!”
 • 7. fityesz 2013. november 09. 19:07
  „Ez csak műbalhé,utána simán aláírja.Gané magyar ügyvédek már elrendezték a sógorok földszerzéseit.”
 • 6. öröksoproni 2013. november 08. 18:08
  „WeiseÖdenburger
  Volt, akinek nem volt pénze beruházni a gépekbe, hogy gazdaságos legyen a földet művelnie. Vagy iszonyatosan eladósodott volna. Mások valóban nem akartak már a földdel dolgozni, lássuk be, a paraszti életforma roppant fárasztó, ott dolgozni kell, mese nincs. Nem vonzó egy új generációnak, ráadásul a korábbi birtokos családokban sok a keserűség a TSZ-ek miatt. Persze, ha összefogtak volna 10-15-en, közösen beruháztak volna és művelték volna a földet, működhetett volna. De ahhoz bizalom kell, jóindulat a másik iránt. Ez pedig sajnos kiveszett. Tisztelet a kivételnek.”
 • 5. WeiseÖdenburg 2013. november 08. 14:32
  „Az alaphelyzet a magyar polgár eladta a vissza kapott földjét a külföldinek aki 0.5% többet fizetett érte.Ismét cselédé vált a saját hazájában a rövidlátása miatt.”
 • 4. artie75 2013. november 08. 13:30
  „Mert ha megfontolásra küldi vissza, utána a következő verziót már nem küldheti vissza, alá kell írnia, vagyis megint azt mondja majd a fityisz, hogy de így jó, és alá kell írnia.

  Ha alkotmányossági normakontrollra küldené, az érne valamit. Viszont az egyszeri fidesz-droidnak már ez is elég a tapsikoláshoz, hogy lám, milyen tökös gyerek a mi kutyánk kölyke.”
 • 3. öröksoproni 2013. november 08. 11:56
  „Eddig mindent aláírt, amit visszaküldött.”
 • 2. Goldman 2013. november 08. 11:31
  „Jandex: Megy a mutyi, megy a mutyi magyar módra...és nem ég a pofájukon a bőr.”
 • 1. Jandex 2013. november 08. 11:06
  „Ezt küld vissza jani:
  http://www.origo.hu/itthon/20131106-meszaros-lorinc-meggazdagodasanak-tortenete.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két embert megkéseltek Budapesten

Késelés történt csütörtökön késő este Budapest XVII. kerületében. Tovább olvasom