Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Visszajárhat az autóhitelek egyharmada

A devizahitelek említésekor elsősorban a lakáshitelek jutnak az emberek eszébe, viszont jelentős veszteségeket könyvelhettek el a devizaalapú autóhitelt felvevők is.
A pénteki törvényjavaslat értelmében nem csak a jelzáloghitelesek, hanem az autóhitelesek is részesülhetnek visszatérítésben - írja a Pénzcentrum.

Sok autóhitel lejárt az öt éves elévülési periódus előtt, így ezekből jelen állás szerint nem jár vissza semmi. Akinek viszont öt éven belül járt le a hitele, vagy még élő szerződése van, annak a lakáshitelesekhez hasonlóan visszajárhat pénz.

Mivel az autóhitelek esetén kisebb összegekről van szó, az összeg így eleve kisebb. Ebben az esetben is három jogcímen várható pénz, ezek megegyeznek a lakáshitelek esetén lévő jogcímekkel.

A Pénzcentrum írásában egy 2007 júniusban felvett, 2 millió forintos, öt éves futamidejű, svájci frank alapú hitelt vett példaként.

Számításaik során kétszer történt kamatemelés, egy év után, 2008 közepén, illetve két év után, 2009 közepén, végül közel megduplázódott egy nagyjából két évig tartó időszak során.

A nagymértékű kamatemelkedés miatt a visszajáró összeg is jelentős a felvett összeghez képest, a példa esetén ez 601 ezer forintot tesz ki. Emellett az árfolyamrésből visszajáró pénz mindössze 68 ezer forint, így ennél a hitelnél 669 ezer forint járhat vissza, ami az eredetileg felvett összeg egyharmada.

Korábban felvett kölcsönök esetén ennél jóval alacsonyabb összeg is kijöhet, mivel a kamatemelések hatása ezeknél a kölcsönöknél kisebb volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nyithatunk konzuli irodát Romániában

Magyarország több mint egy éve benyújtott igényét Románia érdemi magyarázat nélkül utasította el. Tovább olvasom