Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Visszajárhat a regisztrációs adó

Nem egyeztethető össze a közösségi joggal a regisztrációs adó, amelyet Magyarország a külföldről behozott használt autókra vetett ki – így nyilatkozott az Európai Bíróság főtanácsnoka a múlt héten.
Eleanor Sharpston szerint „a magyar regisztrációs adó annyiban, amennyiben hátrányosabban kezeli a más közösségi tagállamból származó használt autókat a belföldi használt autókhoz képest, nem összeegyeztethető a közösségi joggal" – tájékoztatta az Európai Bíróság az MTI-t. A luxemburgi bíróság előtt a regisztrációs adóval kapcsolatos két magyar beadvány is fekszik, Nádasdi Ákos és Németh Ilona felpereseknek a Vám- és Pénzügyőrség Észak-, illetve Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága ellen indított pere.

A Nádasdi-ügyben egy magyar magánszemély egy Volkswagen Passat típusú, használt gépkocsit hozott be Németországból Magyarországra, megfizetve a rá kivetett adót. Később a vámhatóság – módosítva korábbi határozatát – megemelte a már kivetett adó összegét, arra hivatkozva, hogy jogszabályváltozás miatt a gépjármű importőrének már eredetileg is nagyobb összegű adót kellett volna fizetnie. Az importőr az ismételt adókivetés jogosságát vitatta, a regisztrációs adó közösségi jogba ütközését azonban nem tette szóvá. Az ügyben eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság viszont kikérte a közösségi bírói fórum véleményét, mert úgy ítélte meg, hogy felmerült egy nemzeti jogszabály uniós joggal való összhangjának kérdése.

Az Európai Bizottság, a belső piac egyenjogú működésének folyamatos vizsgálata közben, június végén figyelmeztette Luxemburgot, Csehországot, Lengyelországot, Ausztriát és Magyarországot, hogy az eljárás folytatására számíthatnak, mert megnehezítik a használt autók importját.

– Azonos használt autók között nem lehet különbséget tenni, csak mert eredetileg nem az érintett tagországban vásárolták meg – fejtette ki a panaszok lényegét az EU-bizottság alelnöke, Günter Verheugen. – A bizottságnak intézkednie kell, hogy a fogyasztók élvezhessék az egységes belső piac előnyeit – tette hozzá.

Magyarország ellen az eljárás második szakaszában tart a bizottság, ezt már az európai bírósági feljelentés követheti. A brüsszeli bizottság szerint a magyar jogszabályok tiltják olyan használt kocsik behozatalát, amelyek 1996 előtt először egy másik tagállamban kaptak rendszámot. Ellenben a Magyarországon már rendszámot kapott kocsikra nem vonatkozik ilyen tilalom, hanem minden további nélkül új rendszámot kaphatnak a másodkézi értékesítés után. A bizottság úgy véli, Magyarország nem adott olyan magyarázatot, amely igazolná az efféle megkülönböztetést.
Ezért a bizottság úgy látja, hogy a magyar jogi rendezés sérti a belső piaci EU-szabályokat, olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az EU bíróságának nem kell követnie a főtanácsnok véleményét a várhatóan októberben megszülető ítéletében, de sokéves tapasztalat szerint a testület az ügyek négyötödében a főtanácsnok állásfoglalásának szellemében jár el – írja a Napi Gazdaság. Amennyiben a bíróság az indítványnak megfelelően dönt, a kivetett többlet regisztrációs adót elvileg minden adófizetőnek vissza kell téríteni, aki azt igényli az adóhatóságtól. A bíróság sajtóosztályának tájékoztatása szerint azonban előfordulhat, hogy a magyar államigazgatás esetleg nem lép, például a fellebbezési idő leteltére hivatkozva. Ez esetben a károsultak a magyar bíróságoknál követelhetik majd a visszatérítést, amit az EB határozata alapján meg is ítélnének számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állam és egyház kapcsolata

Július 26-ra hívta össze a vatikáni megállapodás tapasztalatainak értékelésére felállított, a… Tovább olvasom