Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Visszaigényelték a kultúrházat

Potyond visszaigényelte az államtól azt az egykori kultúrházat, amit a helyiek építettek az ötvenes évek legvégén. Tavaly rendezték meg először a faluból elszármazottak találkozóját. Az összejövetelen csaknem kétszer annyi volt a vendég, mint a helyben lakó.
Mostanra Potyondon is száz alá csökkent a lélekszám. Pedig az elmúlt évben olyasmi történt a kis faluban, ami azelőtt nyolc évig nem: gyermekszületésnek örülhettek a helyiek.
– Sajnos már csak kilencvennyolcan vagyunk – jegyezte meg keserűen Molnár Vilmos polgármester, aki szerint az önkormányzati vezetőknek ezen kedvezőtlen tendencia ellenére is törekedniük kell a település fejlesztésére.
Ezért aztán elkészíttették a település rendezési tervét, amely befolyásolhatja a község jövőjét. A terv kétmillió forintba került, az összeg felét pályázaton nyerték.
A ravatalazóba új függönyöket és díszítőelemeket vásároltak. Sikeresen pályáztak a parlagfű- és gyommentes település cím elnyerésére. Az önkormányzat ötvenezer, az önkéntes tűzoltó-egyesület negyvenezer forintot nyert. Így két fűnyírót tudtak vásárolni a falunak. Tavaly augusztusban beiskolázási támogatást fizetett az önkormányzat: az általános iskolások öt-, a közép-, illetve a főiskolások tízezer forintot kaptak. A polgármester örömét fejezte ki, hogy az alacsony lélekszám dacára öt falubeli fiatal felsőfokú oktatási intézményben tanul. Közben az általános iskolások Bogyoszlóra, illetve Szilsárkányba járnak.
– Az államháztartási törvénynek köszönhetően a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok ellátásának elősegítése érdekében a régi kultúrház épületét sikerült visszaigényelni az államtól – újságolta a falu vezetője.
– Ennek az anyagi értéke jelentős, ugyanakkor az erkölcsi érték sem hanyagolható el, mivel ezt az épületet a szüleink és nagyszüleink építették az ötvenes évek legvégén. Az egykori kultúrházban bolt, könyvtár, helytörténeti gyűjtemény és ifjúsági terem kap helyet. Potyondon az elmúlt nyáron rendezték meg első alkalommal a faluból elszármazottak találkozóját. A rendezvényen csaknem kétszer annyi vendég volt, mint helyben lakó.
– A hazalátogatók azt kérték, hogy minden évben szervezzünk ilyen találkozót. Megtennénk szívesen, de anyagiak híján erre nem vagyunk képesek. Talán ötévenként nem lesz akadálya az összejövetelnek – vélekedett a polgármester.
Potyond idei költségvetése kilencmillió forint, kevesebb, mint a tavalyi.
– Ha a közelben, például Csornán vagy Kapuváron lenne munkalehetőség, az sokat segítene. Jelenleg Győrbe és Rajkára járnak dolgozni a potyondiak, ezért a nyolc óra munka mellett naponta négy órát töltenek utazással. A mezőgazdaságban meg legalább tizenhat óra a napi munkaidő. A mindenkori kormánynak arra kellene törekedni, hogy az emberek többsége a lakóhelyén vagy ahhoz közel találjon lehetőséget a biztonságos megélhetésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltaná a motorosokat az erdőből?

Tovább olvasom