Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Visszafizetések a Molnak

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. (Mol Rt.) a napokban tette közzé, hogy a 2001. évi tevékenysége után a szükséges mértéknél 2,2 milliárd forinttal több iparűzési adót fizetett az önkormányzatoknak. A Mol visszakéri az összeget. Az ügynek megyebéli érintettjei is vannak.
Az olajtársaság érdekeltségei megyénkben is megtalálhatók.
A helyzet országosan több száz települést érint. A túlfizetés mértéke pár ezer forinttól néhány millión át tízmilliós és félmilliárdos nagyságrendű is lehet. Kétségkívül a történet egyik legnagyobb vesztese Százhalombatta, a városnak 930 milliót kellene visszafizetnie. (A 17 ezer lelkes település költségvetése 5 milliárd forint.) Van 33 olyan önkormányzat, amely tízmillió és félmilliárd közötti összeggel érdekelt. Köztük van Levél is. A községnek 16 milliót kell visszafizetnie.

Levél: részletfizetés?

Levélnek nem volt túl sok ideje arra, hogy beépítse gazdálkodásába a Mol Rt. által fizetett iparűzési adót, hiszen közigazgatási területén mindössze két éve, 2001-től működik a gázátadó, ami jelentősen megemelte az ilyen jogcímen befolyt összeget. A mostani önrevízió azt mutatta ki, hogy az olajtársaság 2001-ben több iparűzési adót fizetett. Ám Rosenberger András polgármester és Nagy István jegyző attól tartanak, hogy jövő ilyenkor is hasonló helyzettel kell megbirkózniuk. A település költségvetése közel 160 millió. 2001-ben 57 millió volt az iparűzési adó, ebből 41 milliót fizetett a Mol. Tavaly 61 millióra emelkedett a taksa, amiből 54 milliót fizetett az olajtársaság.


Az önkormányzatot meglepte a január 21-én keltezett levél, melyben a Mol jelzi, hogy visszakéri a 16 milliós túlfizetését. Igen érzékenyen érinti a költségvetést a visszaigényelt összeg. Szépen körvonalazódó fejlesztési tervek kerülnek veszélybe. Nemcsak kész útfejlesztést célzó, járdaépítést elősegítő projektek, de az egyedülálló nyugdíjasok számára kialakítandó támogatási rendszer is lekerülhet a napirendről. A részvénytársaság a napokban postázta a kérelmeket, melyekben folyamatos egyeztetést ajánl. Levél önkormányzata a négyéves kamatmentes részletfizetésben látná a megoldást. Ilyen feltételek mellett maradna fejlesztésre is.
Információink szerint Levél mellett 2,2 millió forinttal érdekelt az adóügyben Rajka, 800 ezerrel Mosonmagyaróvár, s félmillióval Hédervár is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanpiaci körséta

Havi rendszerességgel új sorozatot indítunk, amelyben az ingatlanpiacon fellelhető típuslakások és… Tovább olvasom