Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Vissza a városba!

Egyre gyakoribb, hogy a gyerekes családok sorban visszaköltöznek a zöldövezetből a városba.


Magyarországon még csak halványan érezhető, tőlünk nyugatabbra azonban már többéves trend, hogy a gyerekes családok sorban visszaköltöznek a zöldövezetből a városba. A vidéki(es) élet nem mindenkinél válik be, és sokaknak előbb-utóbb nyűg lesz a hátán a „gyerekek-kutya-családi ház" idill.

A Győrhöz közeli településeken gombamód épülő lakóparkok azt bizonyítják, hogy nagy a keletje a vidékies életformának. A lakótelepeken felnőtt fiatalok előtt a tujákkal szegélyezett terasz, a nyugalom és madácsicsergés lebeg, nem beszélve arról, milyen jó lesz a gyerekeknek, ha a saját mászókájukat koptathatják. A hosszú évekre felvett lakáshitel - és rossz esetben az idegölő építkezés - után azonban rózsaszín idill gyakran szertefoszlik, s a család csak ekkor szembesül a mindennapokat megkeserítő problémákkal: messze van az iskola és munkahely, a szabadidő nagy része közlekedéssel, a gyerekek fuvarozásával telik, a tömegközlekedés pedig pocsék. A két autó luxusát nem minden család engedheti meg magának, a buszok ritkán járnak és zsúfoltak, szolgáltatások - például vásárlás - terén pedig még rosszabb a helyzet.

Sokszor órák mennek el az utazással, még akkor is, ha az otthon közel van a városhoz
Az igazság az, hogy a zöldbe vágyó családok egy része egyáltalán nem tudja kiélvezni vidéki élet előnyeit, hiszen minden a városhoz köti őket: a munka, az iskola, a szórakozás, a családi házba pedig jóformán csak aludni térnek haza - akkor azonban a legkevésbé kertészkedéshez és a teraszon való borozgatáshoz van kedvük.

A város közvetlen közelében még tűrhető a helyzet (igaz, Gyirmótra vagy Szentivánra is közel fél óra alatt ér ki a busz), a külvárosi telkek, házak azonban a többségnek megfizethetetlenek. Győr-Révfaluban vagy Bácsán például 15 ezer forintot is elkérnek az építési telkek négyzetméteréért, így sokan a távolabbi településeket, Enesét, Abdát, Vámosszabadit választják, s onnan ingáznak nap mint nap.

Kelendőek a nagy lakások

„Lakható város" koncepció

Amerikában már évtizedekkel ezelőtt megindult a kiköltözés a barátságos külvárosokba, a zöld gyeppel körülvett idilli házak a nyugodt családi élet szimbólumaivá váltak. Egy idő után a nagyvárosok vezetői rájöttek, hogy a városi lakosság - s ezzel együtt a fogyasztás és az adók - csökkenése súlyos dollármilliókat von el a költségvetésből, így megteremtették a „lakható város koncepcióját". Ez egyszerre nyújtja a lüktető nagyváros és a békés zöldövezet előnyeit, például nagy parkok és őrzött játszóterek épültek.

Nyugaton már régóta, de nálunk is egyre erősebben megfigyelhető trend, hogy a friss házasként zöldövezetbe menekült párok visszaköltöznek a városba. Dr. Csóka Szilárd, az Emerix Consult Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egyre kelendőbbek a nagyobb, hetven-nyolcvan négyzetméter körüli városi lakások; ezekben kényelmesen elfér akár két gyerekszoba is, s a vérrel-verejtékkel felépített családi ház árából pont futja rá. Egy hét éve épített, 120 négyzetméteres győrújbaráti ház árából, 30 millió forintból például a megyeszékhely talán legkedveltebb kerülete, Révfalu vagy Nádorváros egyik új társasházában 80-90 négyzetméteres, mélygarázsos lakást kapni - s még egy új kisautóra is futja. 

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkári támogatással került kormányhoz

Sokféle karrier létezik, elindulhatunk a gazdagodás irányába, másokat a rang, a hatalom vonz, Mihályi Ildikónak se volt szerény a vágya, mindenáron kormányhoz szeretett volna kerülni. Három év kísérletezés után célhoz ért. Csakugyan kormányos helyre került, és ennek már negyvennégy éve. Azóta ül autó, majdnem kivétel nélkül személyautó volánja mögött. Tovább olvasom