Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Vissza a gyökerekhez

Csaknem kétezer négyzetméteres pincészet alapkövét helyezték el október 25-én, pénteken Pannonhalmán az ezeréves borászkodást újjáélesztő tulajdonosok, a főapátság és a befektetők képviselői.
Várszegi Asztrik kezében az alapító oklevéllel
Már Szent Benedek meg mondta, hogy akkor igazi a szerzetes, ha maga teremti meg a kenyerét. Ezt a tant követik mai utódai, a pannonhalmi bencés rend tagjai is azzal, hogy újjáteremtik az ezeréves szőlő- és bor művességet. A Pannonhalmi Főapátság a borászkodás felélesztése céljával pincegazdaság létrehozását határozta el és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-vel közösen létrehozta a Pannonhalmi Mártonhegy Kft.-t.
Az új cég a hajdani apátsági birtok egy részét már visszavásárolta, így 13,5 hektáron már új telepítésű szőlő zöldell, melyről persze idén még nem szüreteltek. Gál Tibor borász, akit a szőlészet és a borászat szakmai vezetőjének kértek fel, azt ígéri, hogy a vidék minden előnyét kihasználva pár év múlva már sajátos ízű nedűvel kínálhatja az apátság vendégeit.

Nyárra kész a borház
Hogy mennyire komoly a cégalapítók szándéka, azt az is bizonyítja, hogy pénteken– pannonhalmi Szent Mór ünnepén – méltóságteljes keretek között elhelyezték a talajban a pincészet alapító okiratát. Épp ott, ahol az épületek állni fognak: az apátság bejáratától nem messze, kertészete mellett.
A talajmunkákat egyébként már a napokban elkezdte az Út-Vasút Kft. és a mintegy háromszázmillió forintos beruházás a tervek szerint július 31-re elkészül. Ez a feltétele ugyanis, hogy a következő szüreti szezonban már használni lehessen. Az együttesen csaknem kétezer négyzetméter alapterületű pince és borház tervezője Czigány Tamás építész.

Alapkőletétel
A gazdálkodás tradíciója – Ha nem is válik a szőlészet megint a vidék fő foglalatosságává, a borászkodás, a borkultúra régi, több évszázados becsülete visszaállítható, ezért nyúlunk vissza a gyökerekhez – mondta ünnepi beszédében Várszegi Asztrik püspök-főapát. Lapunk kérdésére pedig a rendgazdálkodását indokolva kifejtette: a szerzetesek mindig is az eszüket és a kezüket használták saját szükségleteik előteremtéséhez.
Ez még öt ven éve is a világ legtermészetesebb dolga volt, csak a gondolkodásmód megváltozása miatt tűnik szerinte most rendkívülinek, hogy újjáélesztik tevékenységüket. Úgy véli, tulajdonképpen ez egy természetes folyamat, hiszen a pannonhalmi apátsági hagyományokhoz a szőlő éppúgy hozzátartozik, mint az iskola.

Nem csak befektetés
Az apátság üzleti partnerét képviselő Erdei Tamás, az MKB Rt. elnök-vezérigazgatója pedig köszöntőjében arról szólt, hogy a pannonhalmi befektetés mellett nem csak gazdasági megfontolások miatt döntött cégük, mely a magyar hagyományok támogatását kötelességének érzi. A rendezvényen egyébként többek között megjelent Baráth Etele államtit kár, Heimann Zoltán mint a Pannonhalmi Mártonhegy Kft. felügyelőbizottságának elnöke és Nagy Frigyes, a Bábolna Rt. elnök-vezérigazgatója is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szellem és a betűk bűvöletében

Péntek délutántól három napig Gutenberg szelleme tölti be a megyeháza előtti hatalmas sátort. A II.… Tovább olvasom