Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Vírusos szemölcsök gyermekeken

A csecsemők, gyermekek számos olyan bőrbetegségben szenvednek, amelyek felnőtteken nem fordulnak elő, vagy más formában jelennek meg. Az immunrendszer fokozatosan fejlődik ki, ezért fogékonyabbak a gyermekek a vírus- és bakteriális fertőzésekre.
A kicsik bőre vékonyabb, sérülékenyebb, anatómiai és funkcionális szempontból is különbözik a felnőttekétől.

A fertőzés kialakulásához genetikai, egyéni hajlam, csökkent immunitás szükséges. A leggyakoribb vírus, a human papilloma vírus (HPV) családjába tartozó verruca vulgaris gyermekközösségekben, uszodában gyorsan terjed, direkt bőr-bőr kontaktus révén, de nem kizárt a tárgyak közvetítő szerepe sem.

Körömrágás vagy sérülés során a szemölcsök halmozódhatnak. A népesség 7-10 százaléka érintett, a leggyakoribb gyermekbetegségek közé tartozik. Lefolyása és gyógyulása kiszámíthatatlan, ritkán spontán is visszahúzódik. Elsősorban a talpon, a lábujjak alatt és a kézujjakon, körömágy mellett jelennek meg az 1-5 mm-es szemölcsös felszínű, tömött tapintatú, szurkált felszínű, piszkosszürke színű szemölcsök. A szülők sokszor tévesen tyúkszemnek véleményezik, és helytelenül tyúkszemtapasszal kezelik, mely begyullasztja és irritálja a bőrt.

Mozaikszemölcsről beszélünk, ha a szóródás következtében egymás mellett számos szemölcs alakul ki. A szemölcsök a felázott bőrön keresztül fertőzik a beteget és a közvetlen környezetét is, ezért célszerű minél előbb orvoshoz fordulni. Kezdeti, felületes szemölcsöknél hatékonyak a helyileg alkalmazható vírusellenes ecsetelők, ezek használatát a szülőknek pontosan el kell sajátítani, mivel a helytelen használat ártalmas lehet. Kiterjedtebb esetekben a fagyasztás, lézeres kezelés, kikaparás lehet hatékony.

A HPV-k másik megjelenési formája a lapos szemölcs, mely főleg fiatal lányok arcán, állán, homlokán, ritkábban kézfején jelenik meg lapos bőrszínű, barnás növedék formájában. A vírus a kozmetikai kezelések során, illetve a vakarással vonalszerűen szóródik az érintett területen. A szemölcsök esztétikailag nagyon zavarók, és sokszor makacsul ellenállnak a terápiás próbálkozásoknak, ezért eltávolításukat feltétlenül bízzuk szakemberre!

Sajnálatos módon az elsődleges fertőződés után a vírus „alvó formában" a szervezetben marad, és később is aktiválódhat. A kiirtásuk sokszor nehéz, sok türelmet és időt igényel mind a beteg, mind az orvos részéről. A kezelések ellenére, a módszertől függetlenül nagy a kiújulás esélye. Nagy kiterjedésű és makacs szemölcsök esetében javasolt az immunrendszer stimulálása vitaminkészítményekkel és specifikus gyógyszerekkel.

Dr. Altmayer Anita
bőrgyógyász-allergológus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keverik a nagy nemzeti ünnepeket

A diákok keverik a nagy nemzeti ünnepeket, 1956-ról pedig különösen keveset tudnak –… Tovább olvasom