Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

˝Vírusállók˝ lettek a mentők

Győr-Moson-Sopron - A hétvégén Írország – tizenhetedikként – feliratkozott azon országok közé, ahol regisztrálták az H1N1-vírus okozta fertőzéseket. Hazánkban továbbra sincs közvetlen járványveszély. A mentők felkészültek az esetleges további kockázatra: Győr-Moson-Sopron megye valamennyi mentőjébe védőfelszereléseket küldtek.

Védőmaszk, szemüveg, csuklyás köpeny és természetesen kesztyű is került valamennyi megyei mentőautóba, amely szolgálatot teljesít – erősítette meg a Kisalföldnek Fogarasi Zoltán vezető mentőtiszt. A most már nem sertésinfluenzaként, hanem hivatalosan H1N1-vírus okozta fertőzésként említendő megbetegedés kezelésére felkészült az Országos Mentőszolgálat, így az ünnepek alatt az ország minden mentőállomására került a védőfelszerelésekből. Ezek közül a kesztyű vagy a maszk mindig is kelléke volt az autóknak, de most egységes csomagban kerültek be a járművekbe.

A megyében az elmúlt napokban minden mentőállomásra elküldték a csomagokat, így azokat szükség esetén használhatják is a mentőtisztek, illetve ápolók.

Magyarországon azonban egyelőre nincs közvetlen járványveszély – ezt külön is megerősítette Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs igazgatója a Kisalföldnek.

Az, hogy az érintettek pontos terv alapján dolgoznak, csak egy példa: az intézkedési tervben már az is szerepel, hogy ha esetleg gyanús esethez riasztják a mentőket, akkor melyik megyei kórházba kell szállítani a beteget, ahol elkülönített kórtermet, illetve osztályt jelöltek ki. A terv ezen része azonban nem publikus, így azt, hogy melyik kórház ez, nem tudjuk megmondani.

Fogarasi Zoltán vezető mentőtiszt mutatja a mentőállomására érkezett védőfelszereléseket. Fotó: H. Baranyai Edina
Fogarasi Zoltán vezető mentőtiszt mutatja a mentőállomására érkezett védőfelszereléseket. Fotó: H. Baranyai Edina

A vírus krónikájának tegnapi folytatásához tartozott egyébként, hogy kiszivárgott a román szaktárca belső vészforgatókönyve, amely szerint a román lakosságnak akár három százaléka is meghalhat egy esetleges új típusú influenzajárvány esetén. A kormányülésen bemutatott, pesszimista előrejelzés szerint a H1N1-es vírus járványa a valamivel több mint 21 millió lakosú ország népességének 30–40 százalékát is érintené. A román hatóságok jelenleg 460 ezer embert tudnának kezelni egy influenzajárvány esetén.

Mivel a vírus újabb európai országokban ütötte fel a fejét, az ENSZ egészségügyi világszervezete arra készül, hogy napokon belül a legmagasabb, hatos fokozatúra emelje a nemzetközi járványriadót. Mexikóban 19-re emelkedett a H1N1 halálos áldozatainak száma, az egészségügyi miniszter szerint stabilizálódik az influenzajárvány az országban, egyre kevesebben jelentkeznek a betegség tüneteivel a kórházakban, ami annak is köszönhető, hogy Mexikóban 5 napra szinte megállt az élet. Még a focimeccseket is zárt stadionokban játszották le, s az emberek csak a kerítéseken kívül szurkolhattak. Mexikóban tegnapig 473-an fertőződtek meg, ők főleg a 20 millió lakosú fővárosban és körzetében élnek. Az új influenzavírusnak eddig húsz ember esett áldozatul, egy egyesült államokbeli eset kivételével valamennyien Mexikóban haltak meg.


Nem jelent kockázatot

Négy nemzetközi szervezet is felhívta tegnap arra  a figyelmet, hogy az új H1N1-vírus nem jelent kockázatot a disznóhúsból készített termékek fogyasztására. A közlemény válasz arra, hogy mintegy 15 ország, köztük Oroszország és Kína korlátozta több amerikai államból a sertéstermékek behozatalát. Indonézia, Ukrajna, a Fülöp-szigetek és Szerbia a H1N1-vírus fertőzési központjaiból tiltotta be az importot, ám a nemzetközi szervezetek arra szólították fel az állat-egészségügyi hatóságokat, hogy működjenek együtt az egészségügyi szervezetekkel, tájékoztassák azokat a sertéstelepeken tapasztalt  szokatlan megbetegedésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorú hétvége: két motoros halt meg Veszprém megyében

Két motoros halt meg vasárnap késő délután Veszprém megyében, két különböző balesetben. Az egyik az… Tovább olvasom