Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Virrasztás: több százan emlékeztek Bándy Katára

Összesen mintegy három-négyszázan vettek részt a Pécsett meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata emlékére szervezett szombat esti virrasztáson, a budapesti Szent István-bazilika előtt.
Összesen mintegy három-négyszázan vettek részt a Pécsett meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata emlékére szervezett szombat esti virrasztáson, a budapesti Szent István-bazilika előtt - közölte az egyik szervező vasárnap az MTI-vel.

Jónás Marianna elmondta, hogy az este héttől éjfélig tartó csendes megemlékezés résztvevői virágokat hoztak és gyertyát gyújtottak, így emlékezve a pszichológusnőre.

A szervezők, akik Megemlékezés és virrasztás Bándy Kata emlékére címen hoztak létre egy csoportot a Facebook közösségi portálon, azért szervezték a megemlékezést, hogy kifejezzék szolidaritásukat azokkal, akik közel álltak az áldozathoz, és elítéljék a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel.

A 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőből, de az otthonába nem érkezett meg. Holttestét július 11-én találták meg a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított P. Lászlót szerdán előzetes letartóztatásba helyezték. A belügyminiszter által a közszolgálat halottjának nyilvánított Bándy Katát július 23-án temetik el Szekszárdon.

Korábban:

Gyertyagyújtással emlékezett civil és jogvédő szervezetek mintegy háromtucatnyi aktivistája Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológusra szombat este a budapesti Szent István-bazilika előtt lévő téren; a résztvevők éjfélig virrasztanak.

A szervezők, akik Megemlékezés és virrasztás Bándy Kata emlékére címen hoztak létre egy csoportot a Facebook közösségi portálon, azért szervezték a megemlékezést, hogy kifejezzék szolidaritásukat azokkal, akik közel álltak az áldozathoz, és elítéljék a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel.

Jónás Marianna, az egyik szervező azt mondta: megemlékezésükkel a nők elleni minden fajta erőszakra is szeretnék felhívni a figyelmet, mert ezt a problémát sokszor ma is tabuként kezelik. A meggyilkolt pszichológus családja által a napokban kiadott közleményt idézve arra hívott fel, hogy Bándy Kata halálát senki ne használja uszításra, gyűlölködésre vagy a halálbüntetés visszaállításnak szorgalmazására.

A Szent István téren tartott megemlékezéshez és virrasztáshoz csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottság, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM), a Közéleti Roma Nők, a Kugler Art Szalon, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), a MONA Magyarországi Női Alapítvány, a NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület), a PATENT Egyesület, a Romani Design, a Romaversitas Alapítvány, a Születésház Egyesület, az Uccu Alapítvány és az X Kommunikációs Központ is.

A 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőből, de az otthonába nem érkezett meg. Holttestét július 11-én délután találták meg a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen. A belügyminiszter által a közszolgálat halottjának nyilvánított rendőrségi pszichológust a jövő hétfőn temetik el Szekszárdon.

Olvasóink írták

  • 2. háté 2012. július 21. 23:28
    „Karsay Dorottya, a Budapest Pride, vagyis a homoszexuálisok felvonulásának szóvivője az egyik szervezője a a rátelepedők "megemlékezésnek". A Magyar Narancsnak sebtiben elmondták, hogy a nők elleni erőszak ellen tiltakoznak majd, miközben Bándy Katára emlékeznek. Továbbá meg akarják akadályozni, hogy ,,etnikai színezetet adjanak a gyilkosságnak". Helyette adnak neki egy más színezetet, meghonosítják a férfibűnözés fogalmát.”
  • 1. háté 2012. július 21. 22:16
    „- 14 szervezet és mintegy három tucat aktivista, - ennyit ezekről a csak nevében /pályázati pénzek elverése/ jogvédő szervezetekről! - megélhetési érdekjogvédők.
    Eddig miért nem hallatták hangjukat, az áldozatért?
    Aki,-akik ténylegesen, szívből, - érzésből kiállnak az áldozatokért, azok uszítanak, antiszemiták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álló rendőrkocsiba hajtott egy autós Budakalász közelében

Álló rendőrkocsiba hajtott egy figyelmetlen autós vasárnap délelőtt a 11-es főút Szentendre és… Tovább olvasom