Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Vincze Béla saját boraival is megbukott

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 2005-ös év borásza, Vincze Béla ügyében még nem alakította ki hivatalos álláspontját, mivel nem rendelkezik az ügyben elegendő és konkrét tényszerű ismerettel - mondta az MTI-nek Horváth Csaba, a HNT főtitkára.
Személyes véleményeként azonban az MTI-nek elmondta: a szakmai tisztesség mindenki számára kötelező és mindenkire  vonatkozik legyen az akár az év borásza címmel kitüntetett borász  is.    

Horváth Csaba ugyanakkor úgy véli, hogy a Vincze Béla körül  gerjesztett érdeklődés már túlmutat önmagán, és az ügy jelentőségén.  A többlet glicerin a borban ugyanis nem egészségkárosító, az az  embereket közvetlenül nem veszélyezteti.  

A főtitkár szerint ugyanakkor az ügy sokat árthat nemcsak  magának az érintettnek, hanem az egész magyar borászatnak is.   

Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem tanára, a Magyar  Bor Akadémia elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: igaz ugyan, hogy  Vincze Béla 2005-be elnyerte az év borásza címet, ám "akkor még nem  volt tudható, hogy megbotlik". Az aranylabdás játékost is kiállítja  a játékvezető, ha olyan szabálytalanságot vét, amelyet ítélete  szerint így kell megtorolni - mondta a professzor a labdarúgást  hozva fel analógiának az ügyben.   

Jelezte: a borakadémiának a közgyűlés által meghozott szigorú  szabályok szerint ítéli oda az év borásza címet, amelyet  alkalomadtán, ha valaki arra méltatlanná válik, vissza is lehet  vonni. Hozzátette: amennyiben a teljes ismeretanyag birtokában  lesznek a Vincze-üggyel kapcsolatban, úgy az akár megfontolás  tárgyát is képezheti.    

Kállay Miklós szerint azonban az igen fontos fejlemény, hogy az  egyéni felelősségen keresztül a Vincze-ügy az egész borász szakmára  vet árnyékot.


Korábban:

Ha bebizonyosodnak a borhamisítási esetek, a város hegyközsége 3 évre eltilthatja az "egri" név használatától Vincze Bélát.

Amennyiben bebizonyosodnak a sajtóban megjelent, az egri Vincze borászatra vonatkozó újabb borhamisítási esetek, akkor a város hegyközsége 3 évre eltilthatja az "egri" név használatától Vincze Bélát - közölte az MTI érdeklődésére az Egri Hegyközség elnöke.

Simon József a Népszabadság információja kapcsán nyilatkozott az MTI-nek. A napilap szerint ugyanis az Országos Borminőségi Igazgatóság (OBI) vizsgálata egyaránt talált glicerintöbbletet a Vincze pincészetben, de olyan borokban is, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerültek. A többi között, több 2005-ös évjáratú Vincze Borban is, vagyis abból az évjáratból, amikor a szakember elnyerte az Év Borásza címet.

Kocsi Emília, az igazgatóság helyettes vezetője az újságnak elmondta: a műszeres vizsgálat kimutatta, hogy minden esetben szintetikusan előállított glicerinnel próbálták a bort testesebbé tenni.

Mindezt megelőzően, szeptember végén a természetesnél több mint kétszer több glicerint talált az országos hírű egri Vincze borászat által vizsgálatra beküldött mintában a Borminősítési Igazgatóság, a borászatot ezért 30 napra bezáratta - tájékoztatta akkor az MTI-t Kocsi Emília.

A kiküldött ellenőr ugyanakkor nem találta meg a megjelölt tételt a borászatnál. Vincze Béla akkor azt állította, hogy a bor két másik pincészetben található. Ezt követően mintát vettek mindkét pincészetnél, illetve abból a borból is, amelyet Vincze Bélának a beküldött tétellel megegyező ellenmintaként palackban kellett tárolnia. Előbbiekben nem, utóbbiban viszont újra glicerintöbbletet mutattak ki a vizsgálatok.
Simon József az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a mostani hír még inkább lesújtotta, mint a szeptember végi eset.

Ugyanakkor értetlenségének adott hangot, annak kacsán, hogy az OBI először nem a hegyközséget, hanem a sajtót tájékoztatja. Ők ugyanis hivatalos értesítést nem kaptak - erősítette meg.

Simon József tiltakozását fejezte ki, mert szerinte a Népszabadság általánosít, amikor azt írja "a borászok azért nyúlnak tiltott módon a glicerinhez, hogy a bort testesebbé tegyék". Minden tisztességes magyar borász nevében kikérik maguknak az ilyen fajta általánosítást. "Nekünk a természet biztosítja a jó bort és a feladatunk a jó megőrzése" - mondta.
Vincze Béla az MTI-nek a korábbi eset kapcsán azt nyilatkozta: egy barátja kérésére adta a nevét a bormintákhoz, amelyek két másik egri pincészetből származnak. Barátjának a leadott szőlőért tartozott a két pincészet, amit végül nem pénzben, hanem bor formájában fizettek ki számára - tette hozzá.

A borász ugyanakkor elismerte, hogy elővigyázatlan volt az ügyben. Arra a kérdésre akkor nem tudott választ adni, hogy miért nem találta meg a hatóság a glicerinnel kezelt bort a két másik pincészetben.
A borászt a mostani sajtóhíreket követően az MTI nem tudta elérni.

Vincze Béla saját boraival is megbukott

Az egy hónapja borhamisítási ügybe keveredett egri mesterborász, Vincze Béla saját pincéjéből származó borai is fennakadtak a hatóság vizsgálatán.


Ráadásul abból az évből, amikor az év borásza lett - írja a csütörtöki Népszabadság.

A napokban befejeződött a Vincze saját pincéjében lévő borok hatósági vizsgálata, amelyről Kocsi Emília, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta: a 2005-ös évjáratú egri bikavérben mutatott ki a műszer literenként 14,8 gramm glicerint, ami jóval meghaladta a természetesnek mondható 6-10 grammos mennyiséget.

Az ugyanebből az évjáratból származó cabernet franc-ban is sok, 14 gramm volt a glicerin, és 17,8 grammos eredménnyel megbukott a vizsgán egy tétel blauburger is. +++ gep/kvs

Olvasóink írták

 • 13. Nahááát 2009. október 15. 17:03
  „Mint borszerető és gyűjtő, azt mondom örökre eltiltani. De, ha nem szeretném, akkor is ezt mondanám.”
 • 12. Agent 2009. október 15. 11:35
  „2.
  "Már régóta csak a mi elvakult nacionalizmusunk hiszi, vagy a világban még bárkit is érdekel a magyar bor."

  Szerencsére nincsen igazad, hogy miért? Annak pedig vedd a fáradtságot, hogy utánaolvasol.”
 • 11. Primax 2009. október 15. 11:35
  „Felesleges eltiltani bármitől is. Megbukott, legalábbis "erősen gyanúba keveredett". Mindegy is, hogy mi az "igazság", senki sem fog ezután hinni neki. Felejtse el a borászkodást, nem fogják megvenni a borait.”
 • 10. pancser 2009. október 15. 11:11
  „Nem is olyan régen az osztrák borászok pancsoltak fagyállóval. Ezt azért csinálják, mert rendesen az import chilei, californiai, délafrikai, ausztaliai stb. sokkal jobb adottságú területekről származó borokkal kell versenyezni. A magyar borok, ezeknél az adottságaink miatt gyengébbek. Most még nem találták meg azt a megfelelő módit, amely valószínűleg nem az említett borokkal versenyez, hanem olyan irányba mennek el amit azok nem tudnak. Pl: azt most sem értem, miért nincs magyar csemegeszőlő piac, hogyan lehet, hogy a távolság miatt drágán, szezonban is 500-600 ft egy kiló import csemegeszőlő, magyar ültetvényektől méterekre. Van körülöttünk, főleg északi irányban kellő mennyiségű felvevő piacok és még sem élünk vele. Mindenki bort akar facsarni, még akkor is ha úgy tudom 30-50 Ft-ért veszik a borszőlőt a termelőtől, aztán abból versenyképtelen nedű készül, végül jön a glicerin.”
 • 9. Tama 2009. október 15. 11:11
  „Jandex miért még ki bukott le? Nem kell álltalánosítani oké, azért mert volt 1 idióta, azért nem kell a többit is szidni.
  Ja és a Magyar bor az egész világon elismert, aki nem ért hozzá az ne kezdjen el köpködni inkább nézzen utánna és aztán írkáljon. Sopronban is rengeteg neves, híres borász van aki elismert, akiket ismernek külföldön is.
  A sok <moderálva> de egyszerre tud szidni mindenkit. De tudnak álltalánosítani. Miért Ti jobbak vagytok?”
 • 8. colomano 2009. október 15. 10:48
  „piskóta a lázadozással mit érsz el?
  Nem kell ott vásárolni, sokkal egyszerűbb megoldás.”
 • 7. Jandex 2009. október 15. 10:46
  „A borlovagrendek büszkeségei sorra buknak le! Tényleg,az ő felszereléseiket miért nem zúzzák be mint a zug pálinka főzőket???”
 • 6. piskóta 2009. október 15. 10:21
  „akkor minden nagy gyártó céget be kéne zárni mert mindehol mocskot kevernek az alap élelmiszerbe. a bélának is rá kell koppintani a fejebubjára. sokat nem érdemes rágódni, mert hirnevet nem nagyon rontott max a sajátját, a tescos stb nagy hipermarketek szarjától meg senki nem lázad:))”
 • 5. arrabonem 2009. október 15. 10:16
  „artie 75, a magyar bor hírnevét ne az átlag német (angol,stb) vásárló választásán értsd. Ott eddig sem játszottunk.
  Ez a botrány most a nemzetközi szakmai megítélésnek ad egy pofont.
  gyugyu1-nek nagyjából igaza van.”
 • 4. gáborgábor 2009. október 15. 09:37
  „1-et értek az előttem szólóval!!!!!!!!!”
 • 3. gyugyu1 2009. október 15. 09:01
  „Bezáratni a borászatát visszavenni az év borásza cimet, és örökre eltiltani a borászattól !! Csak igy lehet rendettenni ,példás itélettel nem pedig ejnye-bejnyével ! Meg kell mutatni hogy a kiváltságosok sem engedhetnek meg többet maguknak mint az átlag állampolgár !!! Sőt még nekik kellene példát mutatni ,tisztességből !! A jognak meg példás büntetést kellene kiszabni ! /esetlegesen a borászati felszerelések elkobzásával , mint az elkövetés eszközei/ Mióta mérgezhette az embereket a fagyállóval ! ???Példást büntetést neki, az osztrákok szigoruan megbűntették az ilyen bűncselekményt elkövető borászokat !!!”
 • 2. artie75 2009. október 15. 08:56
  „A magyar bor mijének?

  Már régóta csak a mi elvakult nacionalizmusunk hiszi, vagy a világban még bárkit is érdekel a magyar bor.”
 • 1. Putyilov 2009. október 15. 07:05
  „Jót tett a magyar bor hírnevének.
  Zsivány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A börtönviseltek főzőshowja kiakasztotta a nézőket

16 nézői panasz érkezett eddig az ORTT-hez a Hal a tortán miatt. Tovább olvasom