Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

VIMOSZ: 5 százalékos áfát a közétkeztetésben!

Ötszázalékos áfakulcsot javasol a közétkeztetésben a VIMOSZ, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége. Szerintük csekély negatív költségvetési hatás mellett az áfacsökkentés számos gazdasági és szociális előnnyel járna.
Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a szövetség mint a közétkeztetési szakma meghatározott képviselője azt javasolja, hogy a jövő évben a közétkeztetés - gyermek és ifjúsági, kórházi, munkahelyi és szociális étkeztetés - áfakulcsát a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentsék.

A VIMOSZ által felkért Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatása alapján az áfacsökkentés csupán 0,02 százalékos negatív hatással lenne a költségvetésre, azaz 6 milliárd forint kiesést jelentene az államnak - közölte Gál Pál Zoltán.

Az előnyök közé sorolta, hogy az áfacsökkentés árcsökkenéssel járna a szülők és az önkormányzatok számára, emellett becsléseik szerint mintegy 1800 munkahely jönne létre. Továbbá segítené a közétkeztetési szakmával szemben megfogalmazott magasabb minőségi étkeztetéshez szükséges források előteremtését, valamint csökkenthetné a jelenleg még sok helyen jelen lévő gyermekéhezést - mondta.

A szövetség az áfacsökkentés mellett javasolja a közbeszerzési gyakorlat újragondolását, az összességében a legelőnyösebb ajánlat kötelezővé tételét a közbeszerzéseken, hogy dietetikai és egyéb szakmai elvek is érvényesülhessenek. Továbbá szerintük meg kellene határozni a minimum nyersanyaghányadot, valamint csökkenteni kellene a jogorvoslati díjakat.

Gál Pál Zoltán elmondta, a VIMOSZ szerint szükség lenne arra, hogy az ágazati étkeztetés szabályait konszenzussal határozzák meg, emellett fontosnak tartják a szakotatás fejlesztését is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A DK szerint munkahelyi terror zajlik a CBA-nál

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a CBA-nál zajló "munkahelyi terrorral" szemben - mondta Varju László, a DK kommunikációs igazgatója. Tovább olvasom