Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Villámsztrájk: déltől járnak a vonatok

A vasutasok mellett az orvosok többsége is befejezte a munkabeszüntetést, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azoban folytatja egész naposra bejelentett sztrájkját.Leginkább általános iskolákban sztrájkolnak vidéken

14.00: Több iskolában is sztrájkba léptek a tanárok pénteken a Liga Szakszervezetek által meghirdetett munkabeszüntetés részeként. Az intézmények közül többségében az általános iskolákban állt le a munka egy-egy időre.
Győrben egyetlen általános iskolában volt sztrájk, így az érettségit sehol sem zavarta meg munkabeszüntetés. Az önkormányzat egyébként felajánlotta az érettségizőknek, hogy a vasutassztrájk miatt ingyen alhatnak a városban kollégiumokban. Két intézményt ki is jelöltek, ám tíznél is kevesebben éltek a lehetőséggel. Baranya megyében Pécsett két iskolában kezdtek sztrájkba a pedagógusok. A Mezőszél utcai Általános Iskolában reggel 8 órától 9-ig nem vették fel a munkát a tanárok. A Pollack Mihály Szakközépiskolában 22 tanár sztrájkol reggel 8 órától délután kettőig. Somogy megyében egy iskola csatlakozott a sztrájkhoz. Berkesden az általános iskolában a tanárok fele nem vette fel a munkát. Tolna megyében egyik iskolában sem sztrájkolnak - mondta el a Független Hírügynökségnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választási tagja. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez nem érkezett visszajelzés egyetlen iskolából sem, hogy csatlakoznának a sztrájkhoz - tájékoztatott Szendrei Zoltán, a PDSZ regionális ügyvivője. Minden intézményben rendben lezajlottak az érettségi vizsgák - tette hozzá. Debrecenben 6 általános iskolában sztrájkolnak a pedagógusok, ebből négy két órára, két másik pedig egész napra munkabeszüntetést hirdetett. Ott, ahol kérték a szülők a gyerekfelügyeletet, a tanárok megoldották. Szolnokon a Fiumei úti Általános Iskola csatlakozott a Liga felhívásához, a 48 fős tantestületből csak ketten nem sztrájkolnak. Az iskola két napja értesítette a szülőket a munkabeszüntetésről. Gyermekfelügyeletet csak egy testvérpár kért, őket a két dolgozó pedagógus múzeumba vitte. A többi gyerek elhelyezéséről a szülők gondoskodtak. Akad olyan anyuka, aki három-négy gyermekre is felügyel. A pedagógusok annyi időt töltenek az iskolában, ahány órájuk lenne, addig egyéb szakmai munkát végeznek - közölte Szabó Olga, az iskola igazgatóhelyettese. Békés megyében a dobozi általános iskola csatlakozott az országos sztrájkhoz. Az iskolában reggel 7-től 9-ig tartottak figyelmeztető sztrájkot, utána a normál rendben folyt az oktatás - közölte Kiss János, az iskola szakszervezeti titkára. Csongrád megyében nem sztrájkoltak a pedagógusok, mindenütt zavartalan a tanítás és a német érettségik is mindenütt rendben folytak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Papp Nóra, a Csongrád megyei önkormányzat sajtóreferense. Solymos László, Szeged oktatásért is felelős alpolgármestere elmondta, a városban csak két középiskolában merült fel a sztrájk lehetősége, de a városi fenntartású oktatási intézményekben mindenütt zavartalan a munkavégzés.

Déltől vége
12.00: Pénteken délben felfüggeszti a vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a Független Hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a munkabeszüntetés a terveknek megfelelően zajlott. Hogy a sztrájk elérte-e a hatását, azután derül ki, miután tárgyaltak a kormány képviselőivel - tette hozzá az elnök.
Szintén befejezte a munkabeszüntetést a résztvevő orvosok többsége - mondta a Független Hírügynökségnek Gyenes Géza a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke, ugyanakkor Kerpen Gábor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: a tanárok nem függesztik fel az egész naposra bejelentett sztrájkjukat. A vasutasok pénteken éjféltől kezdtek munkabeszüntetésbe. A VDSZSZ és a MÁV ellentétesen értékelte a munkabeszüntetés menetét és sikerét, azonban a vonatközlekedés országszerte kiszámíthatatlanná vált a sztrájk hatására. Az előzetes tervek szerint a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen szervezett munkabeszüntetés este hat óráig tartott volna. A Liga Szakszervezetek által meghirdetett sztrájkhoz a VDSzSz, a PDSZ és a MOSZ mellett az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a GYSEV is csatlakozott.


Gyenes: 7 városban körülbelül 200-300 orvos és egészségügyi szakdolgozó sztrájkolhat pénteken
11.00:
Hat városban körülbelül 200-300 orvos és egészségügyi szakdolgozó sztrájkolhat pénteken a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) számítása szerint. Gyenes Géza, a szövetség elnöke a Független Hírügynökségnek pénteken elmondta: az esztergomi, szentesi, zalaegerszegi, várpalotai kórházban valamint a szentgotthárdi és dabasi rendelőben lesz 2 órás figyelmeztető sztrájk.
Az orvosszakszervezet vezetője azt is elmondta: több egészségügyi intézményben is megfenyegették a dolgozókat a munkáltatók, ezért nem mertek csatlakozni a sztrájkhoz. Hozzátette: elképzelhető az is, hogy a felsorolt egészségügyi szolgáltatóknál is az állásuk féltése miatt visszakoznak a munkabeszüntetéstől a dolgozók. Pedig a MOSZ elnöke szerint a kormány mostani intézkedései teljesen ellehetetlenítik őket, hiszen reáljövedelmük 20 százalékkal csökken.


A MÁV szerint gyengül a vasutassztrájk

10.20: Még nem tudni, hogy volt-e gond bárhol az érettségivel
A sztrájkban résztvevő pedagógus szakszervezet nem tud arról, hogy bárhol probléma lett volna a pénteki érettségi megkezdésével a munkabeszüntetés miatt. Az érdekképviselet reggeli tájékoztatása szerint a sztrájk támogatottsága egyébként több ezres.
Több ezren támogatják a pénteki sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) tagjai közül - mondta el a Független Hírügynökségnek Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke. Pontosabb adatok azonban csak délután, végleges számok pedig csak jövő héte közepére várhatók. Kerpen Gábor azt mondta, hogy hozzájuk nem érkezett információ arról, hogy bárhol probléma lett volna a sztrják miatt az érettségi megkezdésével. Ám elképzelhető, hogy ilyen esetben nem is a szakszervezetet, hanem az oktatási minisztériumot keresik először az iskolák. Az érdekképviseleti elnök megfogalmazása szerint nem tartja valószínűnek, hogy bárhol probléma lett volna. A Független Hírügynökség kereste az Oktatási Hivatalt is a témával kapcsolatban, egyelőre azonban nem sikerült elérni. Az előzetes bejelentések szerint a sztrájkhoz csatlakozók közül a legtöbben kettő, három vagy négy órára szüntetik be a munkát pénteken. Ennél kevesebben tartanak egész napos vagy pedig egy órás sztrájkot. A PDSZ a Liga Szakszervezetek által meghirdetett sztrájkhoz csatlakozott, amelyet a Bajnai-kormány megszorításai miatt szerveztek. Pénteken egyébként németből érettségiznek a diákok, reggel nyolc órától középszinten 1019 helyszínen várhatóan 26 ezer 925-en, emelt szinten 49 helyszínen 2034-en vizsgáznak ebből a tárgyból.

10.15: Csekélynek, várakozáson alulinak nevezi a MÁV a pénteki vasutassztrájkot a legfrissebb adataik összesítése után. Közlésük szerint a vonatok 90 százaléka közlekedik.
Folyamatosan csökken a reggeli műszakváltás óta a sztrájkolók száma, míg éjjel a dolgozók 16 százaléka, reggel nyolc órára már csak 10 százalékuk nem vette fel a munkát - tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteken délelőtt a MÁV. Közleményük szerint a nyolcórás adatok alapján a közlekedő vonatok száma megközelíti a 90 százalékot. A MÁV szerint a vasutassztrájk a beérkezett adatok alapján csekélynek, várakozáson alulinak minősül. Még a korábban olyan "sztrájkközpontnak, erős bázisnak" számító csomópontokon is van közlekedés, mint például Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen vagy a fővárosban a Déli pályaudvar. A vasúttársaság kiemeli, hogy éjjel - azaz nulla óra és reggel hat óra között - a vonatok csaknem 70 százaléka elindult. Ez azt jelenti, hogy a 469 vonatból 326 járt. A javuló helyzet ellenére az utasok továbbra is késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre számíthatnak, hiszen akár egy sztrájkoló munkavállaló is képes feltartani egy vonatot egy-egy állomáson - közölte a MÁV. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete pénteken nulla órától hirdette meg a sztrájkot, így tiltakozva a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen. A munkabeszüntetés várhatóan este hat óráig tart.


Győr-Moson-Sopron
6.30: Győrben a tervek szerint éjfélkor megkezdődött a sztrájk. A 9 éjszakás dolgozóból 5 nem vette fel a munkát - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gasparik Zsolt, a munkabeszüntetést meghirdető érdekképviselet helyi titkára. Egy szerelvény elindult ugyan Budapestre és egy Celldömölk felé is, Hegyeshalom és Komárom irányában viszont egyetlen vonat sem jár. Ezen kívül Veszprém felé is áll a vonatközlekedés. Utasok egyelőre nincsenek az állomáson.
Ezúttal a GYSEV dolgozói is csatlakoznak a vasutassztrájkhoz. A Győr-Sopron-Ebenfurthi Vasúttársaság alkalmazottai két órára függesztik fel a munkát, délelőtt 10 és 12 óra között. A sztrájk miatt egyébként a Sopron és Szombathely felől érkező vonatok a nagy pályaudvar helyett a győri GYSEV állomásra érkeznek. A Sopron - Budapest illetve Budapest és Sopron között közlekedő InterCity járatok pénteken egyáltalán nem járnak, mivel csak Győrig tudnának eljutni, onnan tovább nem - mondta Stöckert Dávid a GYSEV Zrt. kommunikációs munkatársa.
A Kisalföld Volán a sztrájk ideje alatt igény szerint indít plusz járatokat. Elsősorban Győr és Budapest valamint Győr és Mosonmagyaróvár között várható, hogy jóval több lesz az utas. Az autóbuszokon ezen a napon elfogadják a MÁV - os bérleteket illetve a jegyeket is.

8.45: Győrben a műszakváltás után tovább romlott a helyzet, jelenleg a 10 munkára jelentkezett dolgozóból mindössze 2 vette fel a munkát. A vonatok indulása minden irányban bizonytalan - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gasparik Zsolt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) helyi titkára. A várótermek üresek, utasok legfeljebb csak érdeklődni mennek be az állomásra. A Kisalföld Volán napközben a Győr-Budapest és a Győr-Mosonmagyaróvár vonalakon számít több utasra. Ezekben az irányokban elképzelhető, hogy mentesítő buszokat indítanak. A buszokon pénteken elfogadják a MÁV bérleteket és jegyeket is. A GYSEV 10 órától csatlakozik a sztrájkhoz. A társaságnál délig lesz munkabeszüntetés, ez alatt az idő alatt pótló buszokat sem indítanak.


Zala
6.30: A Zalaegerszegi Forgalmi Csomópontban péntekre virradó éjjel szolgálatban lévő negyven forgalmi munkavállaló közül senki sem sztrájkol, így a megyeszékhely vasútállomásán zavartalan az átmenő forgalom. Jegyvizsgálók sem csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, vagyis Zalaegerszeg egyelőre nemcsak fogad, hanem menetrend szerint indít is vonatokat.
A Zala Volánnál működő szakszervezetek nem csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz, a buszok pénteken zavartalanul közlekednek a megyében. A járatokon - a MÁV-val kötött megállapodás értelmében - elfogadják a vasúti bérleteket is.
Horváth László, a Zala Volán üzemi tanácsának elnöke arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy május 14-én Székesfehérváron tart együttes ülést négy ágazati szakszervezeti szövetség, ahol megvitatják a kormány megszorító intézkedéseinek hatását, és majd ott eldöntik, hogy hirdetnek-e egy későbbi időpontra sztrájkot.

8.45: Pénteken reggel Zalaegerszegről három vonat egyáltalán nem indult el, a Budapestre tartó pedig 28 percet késett.

10.30: Mégsem marad el a délutáni rendelés a Zala Megyei Kórház szájsebészetén. Pénteken reggel az osztály főorvosa bejelentette, hogy kollégájával együtt meggondolták magukat, és nem sztrájkolnak.Csütörtökön öt osztály hat orvosa nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a felhíváshoz, és pénteken délután 13 órakor két órás figyelmeztető sztrájkot kezd. A szájsebészeten ez azt jelentette volna, hogy a megszokott 14 óra helyett délután egyig lett volna rendelés. A többi osztály - szívsebészet, belgyógyászat, gyermekgyógyászat és infektológia - esetében semmiféle zavart nem okozott volna az egy-egy orvos munkabeszüntetése. A kórház jogi irodájának vezetője, dr. Nagy Erzsébet arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy időközben nemcsak a szájsebészet két orvosa, hanem a szívsebészeté, illetve a gyermekgyógyászaté is meggondolta magát. Jelen állás szerint délután egy órától a infektológián és a belgyógyászaton sztrájkol majd egy-egy orvos a Zala Megyei Kórházban - tette hozzá Nagy Erzsébet.


Vas
6.30: Vas megyében, a szombathelyi csomóponthoz tartozó 43 forgalmista közül 4-en csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Mindannyian a megyeszékhely vasútállomásán fizikai munkakörben dolgoznak (váltókezelők és kocsirendezők). Miattuk némileg bizonytalan a helyzet Szombathelyen, de eddig nem volt járatkimaradás, legfeljebb késés. Hajnali 3 óra 12 perckor Csorna felé elindult a személyvonat, valamint Celldömölk és Kőszeg irányába is közlekedett minden járat. Jegyvizsgálók Szombathelyen nem sztrájkolnak, ezért szinte biztos, hogy 6 óra 5 perckor az IC is elindul Szombathelyről Budapestre - tájékoztatta a Független Hírügynökséget T. Leiner Ildikó, a MÁV területi kommunikációs vezetője.
A Vasi Volánnál nincs sztrájk, sőt a vasutasok munkabeszüntetése miatt, ha kell, pótjáratokat indítanak. Napközben valószínűleg a Szombathely-Budapest, illetve a Szombathely-Pécs vonalon erősítik meg a szolgáltatást.

8.45: A reggeli műszakváltás után a szombathelyi vasútállomáson megállt az élet: a pályaudvar nem indít, és nem fogad vonatokat. Az utasokat - az állomás elől - vonatpótló autóbuszok szállítják a vépi, az acsádi, a jáki (Balugonyom) és a püspökmolnári vasútállomásokra, ezekről ugyanis zavartalan a vonatközlekedés. Szombathelyre ugyancsak vonatpótló autóbuszokkal lehet eljutni a környékbeli településekről. Szombathely-Kőszeg között azonban nincs vonatpótló autóbusz, ezen a vonalon a Volán menetrend szerinti járatai közlekednek - tájékoztatta a Független Hírügynökséget T. Leiner Ildikó, a MÁV területi kommunikációs vezetője. Zalaegerszegen a forgalmi munkavállalók továbbra sem sztrájkolnak, így biztosított az átmenő forgalom. Ellenben az induló vonatok menetrendje kiszámíthatatlan, mert a jegyvizsgálóknak csak a járatuk indulása előtt fél órával kell szolgálatra jelentkezniük, és előre nem lehet tudni, hogy csatlakoznak-e a munkabeszüntetéshez.

Budapest
8.55:
A nagy budapesti pályaudvarok közül már csak a keleti nem fogad és nem indít vonatokat a reggeli műszakváltás után. A másik két nagy állomáson már járnak a szerelvények.A Keleti pályaudvar a reggeli műszakváltás után nem fogad és nem is indít szerelvényeket - mondta el a Független Hírügynökségnek Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője. A szerelvényeket Rákos állomásról és Kőbánya felsőről forgatják vissza. Ez azt jelenti, hogy a Budapest-Újszász-Szolnok vonalról és Hatvan felől is be tudnak jönni a szerelvények a fővárosba. A Déli pályaudvaron az éjszakai sztrájk után reggel megindult a közlekedés. A dél-balatoni járatokat eddig Kápolnásnyéken tartották fel a sztrájkolók, ez azonban megváltozott, így az itt közlekedő járatok Székesfehérvárról egészen a Déli pályaudvarig be tudnak érni - közölte a MÁV. A Nyugati pályaudvaron - ugyanúgy, mint éjjel - reggeltől is folyamatos a közlekedés. A váci vonalon nagyjából félóránként indulnak a szerelvények, igaz nem menetrend szerint. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete pénteken nulla órától hirdette meg a sztrjákot, így tiltakozva a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen. A munkabeszüntetés várhatóan este hat óráig tart.


Dél-Dunántúl
6:30:
Szinte az összes vonat áll a Dél-Dunántúlon. Elsősorban a jegyvizsgálók és az állomási dolgozók sztrájkolnak, ezzel pedig megbénítják a forgalmat. A Balaton déli partján egyáltalán nem közlekednek a járatok. Siófokon ugyanis egy forgalmi szolgálattevő nem vette fel a munkát, ezzel megbénította közlekedést. Kaposváron is sztrájkolnak, innen nem indulnak és ide nem is érkezhetnek vonatok. A Pécsről Budapestre közlekedő személyvonat hajnalban nem indult el. A Dombóvár-Gyékényes vonalon is állnak. Bátaszékről sem indult vonat. Komlón délután kettő óráig biztosan áll a forgalom a jegyvizsgáló sztrájkja miatt. Barcs és Pécs között szintén nem közlekednek a szerelvények. A Nagykanizsa Budapest vonalon is állnak.

8.45: A Dél-Dunántúlon a reggeli órákban már sokkal több vonat közlekedett, mint hajnalban. Az éjszakai és a hajnalos műszakban többen sztrájkoltak, a nappalos műszakban viszont többen felvették a munkáét. A Pécsről Budapestre induló InterCity járat 7.20-kor elindult a pályaudvarról. A Balaton déli partján továbbra is állnak a vonatok. Kaposváron mindenki sztrájkol, Siófokon egy forgalmi szolgálattevő nem vette fel a munkát, ezzel megbénította közlekedést. A Dombóvár-Gyékényes vonalon is állnak. Bátaszékről sem indult vonat. Komlón délután kettő óráig biztosan áll a forgalom a jegyvizsgáló sztrájkja miatt. Barcs és Pécs között szintén nem közlekednek a szerelvények. A Nagykanizsa Budapest vonalon is állnak. A Pécs-Pécsvárad illetve Szentlőrinc- Pécs vonalon közlekednek a vonatok. A pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron kisebb volt a forgalom a vártnál. Budapestre egy helyett három buszt állítottak be, de csak kettőnek kellett elindulnia. A várt tömeg elmaradt.


Kelet-Magyaroroszág
6:30: Éjfélkor Kelet Magyarországon is elkezdődött a vasutassztrájk. Legerősebb Nyíregyházán a sztrájkkészültség. Ott a kocsivizsgálók 100 százaléka, a jegyvizsgálók 90 százaléka nem vette fel a munkát.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében így a vonatok 10 százaléka tudott elindulni. Hajdú-Biharban ez az arány 40 százalék, mert a MÁV itt berendelte a próbaidős dolgozókat, akik elveszíthetik állásukat, ha nem veszik fel a munkát - mondta el a Független Hírügynökségnek Barna István a VDSZSZ területi vezetője.

A Hajdú Volán csakúgy, mint a korábbi sztrájkoknál mentesítő járatokat indít Budapestre a buszpályaudvarról. Az elsőt hét órakor indul. Újdonság, hogy azzal egy időben a MÁV-val kötött megállapodás szerint a vasúti pályaudvarról is indul busz a fővárosba. Azon a buszon a MÁV bérletek és kedvezmények is érvényesek lesznek.

Miskolcról a műszakváltásig nem indul egyetlen vonat sem és nem is érkezik mivel a forgalomirányítás egy része is sztrájkol - mondta el Both Ferenc, a MÁV sajtóügyeletese. A vonatszemélyzet egy része is sztrájkol, de pontos számokat nem tudott mondani, azt sem, hogy hány szerelvény indul, mivel este hatig minden dolgozónak jogában áll bármikor bejelenteni, hogy sztrájkol. Cseh Béla a VDSZSZ területi ügyvivője arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy kollégáinak azt az utasítást adta, hogy amelyik vonaton utas van, azt engedjék át. Mivel azonban a MÁV nem tudott megállapodni az elégséges szolágáltatásról ezért tulajdonképpen a dolgozókon múlik, mennyire bénítják meg az utasforgalmat.

A Borsod Volán rásegítő járatot indít a vasutas sztrájk miatt. A Miskolc Búza tér - Budapest Stadion útvonalon (hármat Miskolcról és hármat Budapestről visszafelé). Ezeken a járatokon elfogadják a vasutas bérleteket. - mondta el Ujj Zsuzsanna a Borsod Volán Zrt. pr menedzsere. Több vonatpótló autóbuszt is indítanak (a MÁV megrendelésére), a Miskolc - Sátoraljaújhely (5 vonat oda és 5 vissza), és a Nyíregyháza - Tokaj - Miskolc vonalakon (ez utóbbi vonalon 4 vonat indul Miskolcról a nap folyamán). Valamint a megnövekvő utasforgalom miatt terveznek még 1-1 rásegítő járatot indítani, erről azonban napközben döntenek a felmerülő igények függvényében.

Békés megyében körülbelül húszan sztrájkolnak éjfél óta a forgalmi dolgozók és a jegyvizsgálók közül, pontos számot a szakszervezet területi vezetője nem tudott mondani. A vonatok, ha késésekkel is de járnak, Vésztő környékén viszonylag normális a közlekedés, ott sztrájkolnak a legkevesebben Békésben. Békéscsabán két sztrájkoló váltókezelő munkáját vezető beosztású dolgozók vették át, miután őket leváltották. Az a reggeli műszakváltás után derül ki, hogy a nappalosok közül hányan veszik fel a munkát közölte Veréb Olga a VDSZSZ területi titkára. A Körös Volánnál a háromból egy szakszervezet tett közzé sztrájk felhívást, a kieső sofőröket azonban pótolják, így minden menetrendszerinti busz elindul. A busztársaság a vasutassztrájk miatt ugyanakkor plusz járatokat is beállított.

Szegednél áll a vonatközlekedés, Szeged Nagyállomás nem fogad és nem indít vonatokat, itt csaknem minden dolgozó sztrájkol az éjszakai váltásból, a forgalmi szolgálattevők, a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók egységesek. A kocsijavító műhelyben csak reggel 6 órakor kezdődik a műszak, így egyelőre még nem lehet tudni a sztrájkolókról, illetve 6 és fél 7-kor, a nappali műszak váltása után is előfordulhat, hogy szolgálatba lépnek a beérkezett dolgozók - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Veréb Olga, a VDSzSz szegedi titkára. Szeged-Kiskundorozsma és Budapest között közlekednek a vonatok, a sztrájkoló forgalmistát az állomásfőnök váltotta le, ő irányítja a vonatközlekedést, a szintén a munkabeszüntetést választó jegyvizsgálók helyett Kiskunhalasról vezényeltek Dorozsmára személyzetet, így ők kísérik a főváros felé a vonatokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az állomásról elindult vonatok meddig jutottak el. Szinték közlekednek a vonatok Szeged-Rókus és Békéscsaba állomások között, itt senki sem sztrájkol a vasutasok között, innen ugyancsak indulnak és érkeznek a vonatok. A sztrájk miatt 1-2 utast láttak csak korán reggel óta a szegedi pályaudvaron, működik az utas-tájékoztatás és a világítás. A Tisza Volán felkészült a vasutassztrájk miatti megnövekedett szükségletekre, amennyiben szükséges azonnal mentesítő buszokat tudnak beállítani, erre leginkább Szeged-Budapest és Szeged-Békéscsaba között lehet számítani. A buszokon elfogadják a vasúti bérleteket és igazolványokat.

8.45: Miskolcon a Tiszai pályaudvaron a reggeli órákban 2-3 utas volt csak a váróteremben. A jegypénztárosok közöl nem mindenki sztrájkol, jegyet lehet venni, utazni azonban gyakorlatilag nem. A vonatok nagy része nem indul. 1-2 járatot tudtak csak indítani. Cseh Béla a VDSZSZ területi ügyvivője elmondta, a műszakváltás után is annyian sztrájkolnak, ami elegendő ahhoz, hogy megbénuljon a forgalom. A vonatpótló autóbuszokon kevesen utaznak - mondta el Ujj Zsuzsanna a Borsod Volán pr menedzsere. A Budapestre induló járatot 25-en vették igénybe, Nyíregyházára 7-en utaztak. Rásegítő járatot egyenlőre más vonalon nem indítnak. Megyeszerte az autóbusz állomások úgy nyilatkoztak, hogy nem tapasztalnak megnövekedett utasforgalomat.

Eddig Mezőkövesdről indítottak egy rásegítő járatot reggel Budpestre, amit 30-an vettek igénybe. Hajdú-Bihar megyéből, így Debrecenből is a vonatok fele indul el nagyjából a reggeli műszakváltás után. A debreceni pályaudvaron ugyanakkor kevesen vannak, a váróteremben nagyjából 20 embert lehetett látni reggel hét óra után. Ők azt mondták, hogy várnak egy ideig a vonatra, később legfeljebb elmennek busszal. A Volán most először a debreceni vasúti pályaudvarról is indított egy buszt Budapestre, erre kora reggel mindössze heten szálltak fel. A buszpályaudvarról is indult különjárat a fővárosba, a 7 órakor kifutón 30-an ültek. A Volán arra is felkészült, hogy a helyközi vonatjáratokkal párhuzamosan is buszokat indítson, erre azonban eddig nem volt szükség. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is erős a sztrájk, csak minden tízedik vonat tud elindulni.

Szegednél a reggeli műszakváltás után gyakorlatilag nem változott semmi a vasúti közlekedésben. Szeged Nagyállomás továbbra sem fogad és nem indít vonatokat. Kiskundorozsmáról a főváros felé és Szeged-Rókusról Békéscsaba felé járnak a vonatok, azonban késésekre, esetleg járatkimaradásokra is számítani kell. Baja és Kiskunhalas között két vonat is kimaradt, mert a jegyvizsgálók sztrájkba kezdtek, de ezek elszigetelt esetek és egyébként itt is közlekednek a vonatok - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentes-Bíró Ferenc, a MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetője. Szeged Nagyállomáson reggel óta pár utas fordult csak meg, ők is csak a menetjegyet vették meg és a helyi tömegközlekedéssel átmentek másik állomásokra, vonatpótló autóbuszokat csak a Nagyállomás és Kiskundorozsma között állítottak be, de ez sincs kihasználva. Szeged-Szabadka közötti nemzetközi vasúti forgalom egyelőre szünetel a sztrájk miatt. Veréb Olga, a VDSzSz szegedi titkára a Független Hírügynökségnek elmondta: a forgalom zavartalansága miatt a szolgálatvezetők a legtöbb helyen olyan vasutasokat hívtak be dolgozni, akik egyébként nem voltak a mai napra beosztva, vagy éppen a szolgálatvezetők, állomásfőnökök végzik el a munkát. A Tisza Volán szegedi, Mars téri pályaudvarán a szokásos péntek kora reggeli forgalom volt, a főváros felé tartó menetrendszerinti autóbuszok rendben elindultak, sehol sem volt komolyabb tumultus. Békés megyében 15 forgalmi dolgozó és jegyvizsgáló sztrájkol a nappali műszakból. A vonatok késésekkel de indulnak, igaz azt nem biztos, hogy célba is érnek - közölte Veréb Olga a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének területi vezetője.

9.10: Pénteken reggel csak a hajnal hatórás váltásig jártak a vonatok a Somoskőújfalu - Salgótarján - Hatvan vonalon. Nógrádból Heves megyébe este hatig több forgalmi szolgálattevő, illetve kalauz és váltóőr sztrájkja miatt valószínű, hogy vasúton nem lehet eljutni. A reggeli járatokat Kisterenyén, illetve Zagyvapálfalván megállították - közölte a Független Hírügynökséggel a salgótarjáni főpályaudvar ügyeletese. A Nógrád Volán járatai a reggeli csúcsban zsúfoltak voltak, mentesítő járatot azonban nem kellett indítani. Egyedül egy salgótarjáni kiránduló osztályért küldtek mentesítő buszjáratot, ők ugyanis a MÁV-nál már hetekkel ezelőtt csoportos jegyet vásároltak - mondta a Független Hírügynökségnek a Nógrád Volán diszpécsere.

Gaskó István: magas a munkabeszüntetés támogatottsága
Magas szintű a vasutassztrájk támogatottsága a reggeli műszakváltás után is - közölte a Független Hírügynökséggel Gaskó István, a munkabeszüntetést meghirdető érdekképviselet elnöke. Konkrét számokat azonban egyelőre még nem tudott. A MÁV ugyanakkor azt mondja, hogy jelentősen javult a helyzet az éjszakához képest.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének pénteken megkezdett sztrájkja miatt hajnalban a vonatok nem közlekedtek - mondta Gaskó István. A MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta, hogy éjjel hullámzó volt a sztrájk támogatottsága. Sigulinszki Tibor azt közölte, hogy reggel hat óráig a 469 vonatból 326 közlekedett. A pályavasút részéről 1736-an jelentkeztek az éjszaki műszakban szolgálatra, közülük 99-en nem vették fel a munkát.

A MÁV Startnál nagyobb volt a támogatottság elsősorban a jegyvizsgálók és kocsivizsgálók között: 853 dolgozóból 137-en nem vették fel a munkát. A reggeli műszakváltás utáni helyzettel kapcsolatban Gaskó István azt mondta, hogy néhány vonatot a MÁV "erővel" elindított, ám nem lehet tudni, hogy ezek a szerelvények mikor indulnak és meddig jutnak el. Utasok szerinte ezeken a járatokon nincsenek. A sztrájk támogatottsága tehát a reggeli műszakváltás után is magas szintű, azaz a vasúti közlekedés ma nem vehető igénybe - tette hozzá. A MÁV szerint viszont jelentősen javult a helyzet, egyre többen vették fel a munkát. Sigulinszki Tibor elmondta azt is, hogy a nagy pályaudvarokon kollégáik folyamatosan tájékoztatják az utasokat a várható helyzetről. Az interneten a www.mav-start.hu oldalon percről-percre lehet látni, hogy hol és milyen vonatok közlekednek, valamint a MÁVDIREKT 06/40-49-49-49-es telefonszámán is lehet tájékozódni. P

énteken a vasutasok mellett a Liga Szakszervezetek is sztrájkot hirdetett. Gaskó István, a konföderáció elnöke szerint több tízezren csatlakoznak majd a munkabeszüntetéshez, a sztrájk támogatottsága a 2007-es történelmi csúcsot jelentőnél is magasabb lesz. Konkrét adatokat még nem tudni. Az érdekképviseleti vezető egyelőre annyit tudott mondani, hogy sok iskoláról tudnak, ahol különféle időkben megkezdik a 2, 4 vagy 6 órás munkabeszüntetést. De sztrájkol még a Kőrös Volán, valamint az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) is.

Gaskó István leszögezte, a sztrájkkal azt akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza a megszorító intézkedéseit és függessze fel a törvényalkotást ezekről. Emellett kezdjen érdemi tárgyalásba a szakszervezetekkel: tartsa be a sztrájktörvényt és jelölje ki a tárgyalódelegációját. Azt szeretnék, hogy a kormány csak a társadalom által elfogadott intézkedéseket hozza meg, megszorításra nincs szükség.

Olvasóink írták

 • 17. Skipgeri 2009. május 09. 15:27
  „5.-re: Kérlek szépen ne általánosíts! a probléma az ha egy vasútvonalon egy kis állomáson egyetlen egy ember azt mondja, hogy nekem azt mondták lehet és ő meg is teszi, hogy nem csinál semmit akkor azon az egész vonalon nem tud dolgozni senki. a vasutasok nagy része dolgozna! ezért kérlek ne akard kirúgatni azokat akik önhibájukon kívül "Sztrájkolnak".”
 • 16. MTT 2009. május 09. 14:02
  „Közutálatot érnek, - értek csak el vele...ha ők így érzik jól magukat, hát ennyi. Csinálják csak tovább.”
 • 15. TancsKaszabell 2009. május 09. 09:23
  „A sztrájktörvényünk bizony sok sebből vérzik,akik kitalálták akkoriban tobzódtak a számunkra új szabadságban,nem voltak szűkkeblűek ,előrelátók semmiképp!
  Nagy és újszerű élményt jelentett,emlékezzünk csak őszintén vissza azokra a történésekre.
  Csak az emberi butasággal és az ehhez nálunk hozzá- hozzá csapódó politikai gazemberségekkel
  nem számoltunk.
  A probléma akkor kezdődött, amikor a szakszervezeteket behálózta a politika!,amikor pártok mentén osztódni kezdtek,és a Mi vagyonunkért egymás torkának estek a szó szoros értelmében. Emlékezzünk csak rá ! Gondoljuk csak végig hányféle politikai párthoz kötődő szakszervezeti tömörülés található ma az országban?
  A közszférákban húsz évre visszamenőleg emlékeim szerint az indított sztrájkoknak érdemi eredménye nem volt! (Néhány helyen kisebb sikeres akciót bonyolítottak le de nem a közszférában.)
  Ők szorgalmasan,megrendelésre politikai célokból rendszeresen sztrájkolnak a mi kárunkra !
  A vezéri szerepben lévő ágazati szakszervezet tagjainak átlagbére mint hallottam havi 400 eFt.
  körül van ma.
  Következményeit viszont csak Mi viseltük viseljük el és az okozott károkat amelyek százmilliókban mérhetők,mert mérhetők(!),ugyancsak Mi fizettük fizetjük meg.Ezek a szervezetek élősködnek a tagjaikon,bizony nem szegény emberek.Ha tehetik saját érdekeik miatt bármikor elárulják a saját tagjaikat is!Az ilyen semmirekellő politizáló szakszervezeti vezetők milliós juttatásait is Mi fizetjük ki.
  Mi hát a megoldás ?
  Néhány megfontolásra javasolt változtatás :
  -A szakszervezeti vezetőket fizessék a tagság által befizetett tagdíjból ! Az ágazati átlagbér és meghatározott szorzó = Fizetés.A premizálást és mindenféle jutalmakat felejtsék el !!
  -Azt a szakszervezetet amelyik bármelyik oldalon politikai célokat képvisel fosszák meg érdek képviseleti jogaitól egy időre,vagy addig amíg új vezetőket választanak maguknak.
  -Ha a sztrájk jogerős bírósági döntés alapján jogtalannak bizonyul kártérítésre kötelezhetők legyenek a vezetőik de a tagságuk is,felelősségük mértékének megfelelően.
  -Egyes foglalkozási ágazatokban meghatározott helyzeteket kivéve a sztrájkjog tilalmát kell elérni.(Általában a "közszolgáknál",azoknál akiket a Mi adóinkból tart el a költségvetés.)

  Eléggé türelmesek vagyunk !!”
 • 14. pampus 2009. május 09. 05:24
  „Megírtam, hogy ezzel a "sztrájk féleséggel" legfeljebb az utasokat bosszantják és semmit nemérnek el vele! Így nincs értelme a sztrájkjognak, hisz csak kiröhögik az illetékesek ezt az erőlködést!”
 • 13. Qvikk 2009. május 08. 23:01
  „Hát ez baromság, hogy déltől járnak a vonatok! 12.40-kor indultam Bécsből az EU-régiós vonattal ami jött Nickelsdorfig!!!! Köszönöm a sok süsü vasutasnak a plussz idő és benzin költségünket!
  Remélem valahol visszaüt Rájuk ez a jószívüség!!”
 • 12. miracle 2009. május 08. 21:41
  „IrReális
  A kérdésre válaszolj. Nagy öngólt lőttél.”
 • 11. Freddy 2009. május 08. 17:54
  „sziasztok.
  Biztos, jó, hogy lehet sztrájkolni, de van értelme? Egy tipp, sztrájkoljanak azért a vasutasok, hogy "főnökség" ne kapjon milliós fizetést és milliós jutalmakat. Sajnos ahogy hallottam, egy két Volánnál akik sztrájkoltak, lecserélték őket, így van értelme? Mindenki pótolható. Itt a Rába, négy napot dolgoznak, de vajon "a vezetők" is kevesebb pénzt kapnak, nem hiszem, mert nekik szerződésben le van írva minden. Ez fair? A munkások sztrájkolnak, a felsők röhögnek, mint Gaskó István is.”
 • 10. kefefejű 2009. május 08. 17:52
  „9re: Szerintem semmi ellen nem sztrájkolnak - vagy legalábbis a többségnek így tűnik -, de a hivatalos álláspont a Bajnai-csomag. De ha nem igaz valami, akkor is lehet mocskolódni - legalább is a Orbán szerint. Ne bántsuk "Reális" pártkatonát, ő csak ezt az elvet követi... Hamarosan majd jön a következő "megcáfolhatatlan" tény: na jó, tényleg nem komcsi, de akkor biztos zsidó... Egyszerű emberek - egyszerű gondolkodás... Hol itt a hiba?”
 • 9. miracle 2009. május 08. 17:25
  „Reális
  Édes fiam te tipikus példája vagy az agymosott (fidesz-)zombinak.
  Mi ellen sztrájkolnak szerinted, a Bajnai-csomag vagy az Orbán-csomag ellen? Na, akkor?”
 • 8. mega 2009. május 08. 15:42
  „Több vasutas barátom is van , és ők szégyenkeznek az ilyen értelmetlen - kimondottan káros sztrájk miatt.”
 • 7. Reális 2009. május 08. 15:38
  „A gaskó is egy xarházi komcsi,vörös!”
 • 6. kefefejű 2009. május 08. 14:30
  „És még egy észrevétel: Ez a sztrájkolósdi baromkodás már évek (vagy inkább évtizedek...) óta megy, de még SOHA SEMMILYEN EREDMÉNYRE nem vezetett! Csak milliárdos károkat okozott az embereknek és az államnak egyaránt, a sok bosszankodásról nem is beszélve... A sok idióta vasutasnak üzenem: menjen, és takarítsa ki a kocsikat, dolgozzon úgy, hogy ne késsenek a vonatok, és akkor többen járnak majd vonattal. Akkor majd lehet fizetésemelésért és kiváltságokért verni az asztalt, addig NEM!!!”
 • 5. kefefejű 2009. május 08. 14:26
  „4re: De igenis az egyszerű vasutast kell szidni! A féleszű Gaskó csak szervezi a "sztrájkot", de azt már az egyszerű vasutas dönti el, hogy csatlakozik-e hozzá, vagy sem! Ha jól tudom SENKINEK NEM KÖTELEZŐ SZTRÁJKOLNI! Mint ahogy dolgozni sem. Ezeket a semmirekellő, láblógató, mihaszna majmokat páros lábbal rúgnám ki, mert a helyükre biztosan lenne jelenkező. Érdekes módon mindig csak azok sztrájkolnak, akik a költségvetésből kapják a bérüket. Más szóval az én adómból. Miért nem sztrájkol a boltos, a pék, a hentes, az autószerelő, stb.? Pedig nekik még olyan kedvezményeik sincsenek, mint ezezknek a közalkalmazottaknak, vagy állami alkalmazottaknak. Családtagok utazási kedvezményei, stb.”
 • 4. Skipgeri 2009. május 08. 12:04
  „Nem az egyszerű vasutast kell szidni! Ha nem lenne Gaskó a bandájával és nem csinálnák a felbujtást akkor mindenki csinálná a dolgát rendesen. A vasutasok közül se értenek vele egyet rengetegen! a normális életfelfogású ember félti az állását. Gaskó könnyen dobálózik ennyi emberrel. Megkapja a nem kis fizetését érte és innentől őt nem érdekli csak az, hogy celeb lehessen.”
 • 3. Primax 2009. május 08. 11:29
  „Ezekkel a sztrájkokkal szépen lassan elérik a vasúttársaságok, hogy a maradék utasaik egy jó részét is elveszítik.
  Aztán lehet szidni a rendszert, a kormányokat ( bármelyiket ).
  A MÁV egy csődtömeg, csak viszi az ország pénzét. Ha racionalizálni szeretnék, akkor jönnek a nagyokos politikusok és pártszimpátia-üggyé degradálják a dolgot. ( vonalbezárások, elbocsátások...)
  A MÁV legalább "meghúzná" magát és tenné - úgy-ahogy - a dolgát.
  Régebben gyakran vonatoztam, de leszoktam róla, mert koszos, késik, drága, stb....
  Piacgazdaságban szolgáltatni kell, jó minőségben, nem pedig folyamatosan duzzogni és várni az állami "segély"-t ! ! ! Egy ekkora - monopolhelyzetben lévő - cég nem "élősködhet" folyamatosan az adófizetők nyakán.
  És legfőképpen : nem szabad belekavarni a politikát, mert abból - mint ahogyan 1990 óta megtapasztalhattuk - semmi jó sem kerekedik ki...”
 • 2. Baziliszkusz 2009. május 08. 10:20
  „Azz kívánom Gaskónak, meg a többi féleszűnek, hogy minden utasuk pártoljon át alternatív közlekedési eszközökre, számolják fel a vasúti személyszállatást, őket meg páros lábbal rúgják ki, aztán otthon sztrájkolhatnak, amennyi tetszik nekik. Én soha nem járok vonattal, tehát nem egyéni érdekből adom eme jókívánságot, de mérhetetlenül felháborít, hogy egy maroknyi személy sakkban tart egy csomó embert, saját cégének hatalmas veszteséget okoz, amit pl. az én adómból kompenzál a költségvetés. Mégis csak kapcsolódik egyéni érdekem hozzá, ha elég távolról is.”
 • 1. miracle 2009. május 08. 08:29
  „"a Sopron és Szombathely felől érkező vonatok a nagy pályaudvar helyett a győri GYSEV állomásra érkeznek"
  Szombathely felől vajon milyen vonatok érkeznek a győri GYSEV állomásra...?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion ütközött vonattal: meghalt a jegyvizsgáló

Péntek délben összeütközött egy kamion és személyvonat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnamény és Nyírmada között egy vasúti átjáróban. A vonat jegykezelőjét a helyszínen próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. Tovább olvasom