Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Világvége a jövő héten?

A Lehman Brothers csődje elleni fedezetként kibocsátott CDS-ek elszámolására jövő kedden kerülhet sor, s mivel senki nem tudja kinek mennyivel kell helytállnia, ez lefagyasztva tartja a pénzpiacokat.
Még mindig a Lehman Brothers csődje lehet az, aminek árnyéka kiszívja a likviditást a bankközi piacról és rettegésben tartja az amerikai bankokat, pénzügyi intézményeket annyira, hogy csak hatalmas felárral hajlandóak egymásnak hitelt nyújtani. Az időzített bomba október 21-én robbanhat - írja Peter Cohan, a bloggingstocks.com publicistája.

Abban már szinte minden szakértő egyetért, hogy hatalmas hiba volt múlt hónapban hagyni a Lehman Brothers-t csődbe menni. A New York-i Fed a Bloomberg korabeli tudósítása alapján a döntés meghozatala előtt alapos katasztrófa szimulációt futtatott le, s arra a következtetésre jutott, a piacot korántsem rengetné meg annyira a Lehman csődje, mint tette volna tavasszal a Bear Stearns esetleges összeomlása.

A jelek szerint hiba csúszott a számításokba. A hiba első áldozata néhány bedőlő pénzpiaci alap volt, ezen még segíteni látszott az amerikai kormány 50 milliárd dolláros garanciavállalása. A súlyosabb következmények azonban az 54,6 trillió dolláros CDS (Credit Default Swap, hitelbiztosítási csereügylet) piacon jelentkezhetnek, s ez tartja rettegésben a piaci szereplőket.

A CDS piac legnagyobb szereplői, a JPMorgan Chase, a Bank of America és a Citibank voltak az elmúlt években, becslések szerint mintegy 92 százalékos részesedéssel. Csődök hiányában ez az elmúlt években csak profitot hozott számukra, azonban most drasztikusan megváltozott a helyzet.Ami a legrosszabb, hogy a kibocsátott CDS-ek értéke köszönőviszonyban sincs a csődbe ment vállalat által kibocsátott adósság, kötvények értékével, a biztosítottnak nem kell rendelkeznie követeléssel a csődbe ment cég felé, s ugyanarra a követelésre több CDS-t is kibocsátottak.

Szabályozott piac hiányában senki nem tudja, hogy 100 milliárdnyi adósság ki nem fizetése mekkora kötelezettségeket keletkeztet a CDS piacon. A becslések jelenleg 100 és 400 milliárd dollár közötti összegről szólnak, várhatóan ennyivel kell majd helytállniuk a Lehman-ra CDS-t kibocsátó intézményeknek.

A Lehman CDS-ek elszámolása október 21-én lesz, ekkor derül ki pontosan, kinek mennyivel kell helytállnia, s helyt tud-e állni. A legnagyobb kifizető a becslések szerint az AIG lehet, amely már eddig is 122 milliárd dollárnyi állami segítségben részesült. A rettegés oka tehát ezúttal az október 21-i CDS elszámolás napja, s reménysugár csak annyi, hogy a tőzsdén általában nem az a rossz következik be, amitől mindenki tart...

Olvasóink írták

 • 9. Shalom Peter 2008. október 20. 02:25
  „Artie, amerikaban a millio utan a billio es azutan a trilio. Capis? :-) Magyari azert ne vidd tulzasba oreg :-) Lekopni egy zsidot a VILAG LEGNAGYOBB ZSIDO-varosaban azert egy kicsit cikis lenne. Ha ugy erted, hogy kopnek amikor mar elment, azaz mogotte TALAN igaz de nem valoszinu. Nem vedeni akarom oket de ha NY City-ben valaki zsido ellenes az megszenvedi eleg hamar.”
 • 8. Fafnír 2008. október 17. 21:18
  „Jobban kellene magunk miatt aggódni. Magyarország ugyanaz mint amerika csak kicsiben. Itt is elhitették a birkákkal, hogy hitelből jól lehet élni. Hát,nem és az igazi szívás még hátra van!”
 • 7. artie 2008. október 17. 17:19
  „Mennyire hiteles az a cikk, amely trillió dollárokról ír? Emberek, tud itt valami "amerikaiul"? Az billió magyarul. Mindössze milliószoros különbség van.

  A cikk értelme is pont ennyi.”
 • 6. egy nem burzsuj 2008. október 17. 12:26
  „Nem a világnak lesz vége, hanem a világunknak lehet vége. :)”
 • 5. lolita 2008. október 17. 11:20
  „Ez mind igy igaz de en a vilag veget maskepp ertelmeztem.”
 • 4. taki 2008. október 17. 10:53
  „azért egy bank, és gazdasági csőd sok embernek a világvégét fogja jelenti
  gondolj mennyire kivan szolgáltatva a világ”
 • 3. lolita 2008. október 17. 10:07
  „A vilag vege meg messze van legalabbis bizom benne! Tisztelt ujagiro itt gazdasagi valsagrol van szo,es nem kellene tulozni!”
 • 2. Magyari 2008. október 16. 22:37
  „Bizony bizony, a zsidó kézben lévő főleg amerikai bankok amik
  a világgazdasági válságot okozták, és sajnos a többi állam issza
  majd a levét! /Pl. Lehman../ A kapzsiságuk okozza a vesztüket,
  még ha a kormányok az emberek pénzét bele is pumpálják újra a
  zsebükbe. Amerikában és több országban már szó szerint el-
  kezdték az utcán köpködni őket, és ha így folytatódik, akkor
  újra szomorú sorsuk lehet ezeknek az embereknek!!! A kártérí-
  tésről persze mélyen hallgatnak!”
 • 1. joshua 2008. október 16. 22:03
  „a-ha”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs nyoma a gyilkossággal vádolt testvéreknek

Dunaszerdahely, Szlovákia - Továbbra sincs hivatalos információ a két héttel ezelőtt eltűnt R.… Tovább olvasom