Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Világsztárok forgatnak Sopronban

Hollywoodi stúdióvá változott Sopron belvárosa, otthont adva a Beethoven életútját bemutató filmnek.
Korhű hangulat: Sopron a XVIII–XIX. századforduló Bécsét „alakítja" a filmben, ugyanis nagyban hasonlít az osztrák főváros korabeli önmagára.
Kamerák, szélgép, kamionok, hatalmas lámpák és a filmezéshez használatos sínek, úgynevezett kránok fogadják Sopron belvárosában a járókelőket tegnap óta. Kilenc napig ugyanis Sopron ad otthont a híres zeneszerző, Ludwig van Beethoven életét bemutató film forgatásának. Sopron a XVIII–XIX. századfordulójának Bécsét „alakítja" a filmben, ugyanis ez a város jobban hasonlít az osztrák főváros korabeli önmagára. Ez alkalomból a városba érkezett Ed Harris, az Államérdek, az Egy csodálatos elme és A szikla sztárja, valamint a német származású Diane Kruger, akit a Trója, A nemzet aranya vagy Roman Polanski A zongorista című filmjéből ismerhetnek a mozirajongók.

A mostani romantikus mozifilm a zeneszerző életének utolsó korszakát mutatja be, az alkotó évek és a család történetét. Sopron történetében egyedülálló, hogy ilyen nagykaliberű film forgatásának adjon helyet és szó ami szó, eddig még hollywoodi sztárok sem igen fordultak
meg itt.

– A szereplők naponta 11–12 órát dolgoznak, néha még többet is – tudtuk meg Larry Garrisontól, aki a film sajtókapcsolataiért és a werkfilm forgatásáért felelős. – Főként kültéri jeleneteket veszünk fel, aminek sikeressége nagyban függ az időjárástól. Most például esik – mondta Larry kinézve a büfébusz ablakán, utalva ezzel Sopron és az otthona, Los Angeles időjárása közötti különbségre. – A stáb körülbelül 100 fős, sokan Angliából, Franciaországból érkeztek, de szép számban vannak magyarok is: nyolcan színészek, a többi technikai személyzet. Ehhez jön még mintegy 250 fő statiszta, akik „megtöltik" majd a Fő teret a csütörtöki vagy a pénteki forgatáson. De a városháza és a kis utcák lépcsőházai, kapualjai is fontos helyszínek lesznek.

– Most éppen Diane Kruger jeleneteit rögzítjük az Új utcában – folytatta Larry. – Ő is és Ed Harris is igazi profik, öröm velük együtt dolgozni. A mellékszereplők azonban egy kicsit lámpalázasnak tűnnek – mosolygott Larry, majd hozzátette: a rendező Agnieska Holland. Az ő nevéhez fűződnek a nálunk is bemutatott A titkos kert és a Washington Square című filmek.

 A stáb a jövő hét végéig élvezi Sopron vendégszeretetét, aztán visszarepül a tengerentúlra.
Arra a kérdésre, hogy mikor láthatják viszont a soproniak belvárosi otthonaikat a színes-széles vásznon, Váradi Gábor, a film producere a következőt válaszolta: egyelőre még nem tisztázott, hogy a magyar forgalmazók megvásárolják-e a vetítési jogokat. – A film körülbelül fél év múlva lesz „mozikész", ekkor vetítik le Amerikában. De bizakodhatnak a magyar nézők is, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy itthon is megtekinthető a legtöbb hollywoodi film.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/Kisegerek, nagyegerek

Tizenegy új kinyomtatható kifestő Gyerekeknek rovatunkban, csupa kisegérrel! Tovább olvasom