Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Világszínvonalú

magyar mezőgazdaság

Nemcsak az agrároktatás, hanem a mezőgazdasági termelékenység is világszínvonalú volt Magyarországon. A szovjet elvtársak Burgert Róbert kukoricáját csodálták Bábolnán, a nyugati szakemberek a Pest környéki Szilas gyógynövénytermesztésének felépítését nem értették. Rácsodálkoztak: lehet egy kézben a termelés, a feldolgozás és az értékesítés. Azóta eltelt pár év, egy rendszerváltás, viharos, folyamatos változások. Az USA-ban a magyar meggyet, Chilében a magyar cseresznyét termesztik. Kínában pedig a fertődi bogyósműhely málnakutatója, a májusban elhunyt dr. Kollányi László honosította meg a fertődi zamatos málnafajtát.

Kétszer annyi gyümölcsöt kéne fogyasztanunk, hogy utolérjük Nyugat-Európát. Ott tudják: a piros ribizli lázcsillapító, a fekete ribizli jó meghűlés ellen és vesebetegeknek, a málna nemcsak C-vitaminban gazdag, hanem sok az ásványi anyaga, lédússága serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, a tisztító hatást. A fekete berkenye PP-vitamin-tartalma az érfalak rugalmasságára jó hatású, a sárgabarack magas foszfortartalma az aktív életformájú menedzserek kedvenc gyümölcse, a szilva segíti az emésztést, jó a székrekedés ellen. Tanulságos az angol közmondás: „Naponta egy alma a doktort távol tartja.”
Nos hát, több mint félszáz év kutatási eredményei váljanak semmissé? Vagy termesszük a dunántúli fagymentes domboldalakon a holland polderekről ideszármaztatott törpesárgabarackot, vagy a nedves völgyekben szép, de ízetlen, nem télálló skót szedret? Ha gyermekeinket rá tudnánk venni a fán termett gyümölcsök egészséges ízeire, akkor nem kérődznének folyton félbetegen felnőttkorukban multivitaminozott táplálékkiegészítőkön és végre megvalósulna a Németh László író által megálmodott Kert-Magyarország!
György László, Győr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépítő fűszerek

Zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta. Az illatos zöldfűszerek a konyhánkban már kivívták méltó… Tovább olvasom