Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Világörökségek: Törvénnyel is óvnánk kulturális értékeinket

Többéves előkészítés után a parlament elé került a világörökségi törvény tervezete. A vitában Ivanics Ferenc (Fidesz) megyei képviselő is felszólalt.
A világörökség-egyezmény a legjelentősebb eszköz földünk természeti és kulturális örökségeinek megőrzésére. A most tárgyalt törvényjavaslat ennek az egyezménynek a végrehajtását szolgálja. A szakmai javaslat három pillére: a kezelési terv, a világörökségi gondnokság kérdése és az állami forrás. Alapvető célja, hogy átlátható, tervezhető szabályozást hozzanak létre, növeljék a világörökségi helyszínek fenntartható használatát elősegítő fejlesztéseket.

A vitában Ivanics Ferenc (Fidesz) megyei képviselő is felszólalt. Parlamenti beszédében kifejtette: „Azt kell meghatározni, hogyan fejlődhetünk XXI. századi módon úgy, hogy az örökség értékei is megmaradjanak. Pannonhalma fejlődése megmutatja, hogy ha valamilyen világörökségi területen egyértelmű a felelősségi viszony, akkor mire képes. A fenntarthatóság szempontja nem mehet az élhetőség kárára, figyelni kell arra, hogy a hely ne váljon skanzenné."

A képviselő hozzátette: „Az elmúlt évek során a rossz példák mutatják, hogyan teszik tönkre a világörökségeket. A Fertő-táj tíz települése ennek ellenkezőjét mutatja, értéket hozott létre, így követendő példát mutat. Ha több önkormányzatot érint a világörökség, jó megoldás a Világörökségi Tervtanács. Ez önkorlátozást is jelent, de a Fertő-táj Világörökségben a tervtanács munkájának kézzelfogható eredményei vannak, s az eltelt idő igazolja ezt a felelős magatartást. A világörökségekre sok külföldi turista figyel és ha már ott vannak, a környező településeket is megnézik. Így ez egy eszköz Magyarország kulturális örökségének megismertetésére."

 Világörökségek: Jelenleg 911 világörökségi helyszín tartozik az egyezmény hatálya alá. Magyarországon Budapest Duna-parti látképe, Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pécsi Ókeresztény Sírkamrák, a Fertő-kultúrtáj, valamint a Tokaji történelmi borvidék a világörökség része.

 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. május 18. 21:50
    „Már megint a "világ Ökörség"! Akkor verték volna a nyálukat a megvédéssel, amikor a magyar termelő üzemeket gyárakat nem védték meg el spekulálták! Most meg beleölnék a milliárdokat a semmire sem jó kastélyokba,régészkedés, ami minden épitkezést a dupla költségekbe veri bele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az örmény államfővel tárgyalt Kövér László

Magyarország kész segíteni Örményország európai integrációját - közölte szerdán Jerevánban Kövér… Tovább olvasom