Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Világok arca: Baraka (Baraka)

A Baraka ősi szufi szó, amely valamilyen formában sok nyelven megtalálható. Jelentése áldás, lélegzet vagy életesszencia, amelyből az evolúciós folyamat elindul. " Az egyetlen dolog, amin érdemes gondolkodni, az a bolygónk és a rajta élő emberek kölcsönhatása."
rendező: Ron Fricke
forgatókönyvíró: Ron Fricke, Mark Magidson, Bob Green
zeneszerző: Lisa Gerrard, Michael Stearns, Brendan Perry
operatőr: Ron Fricke
vágó: Ron Fricke, Mark Magidson, David Aubrey

A film sztorija

A szó jelentése: Ősi, szufi szó, mely igen sok nyelvben megtalálható. Jelentése áldás, életesszencia, létértelem, lélek, melyből az evolúciós folyamat elindul. Csupán egy igazi kérdés létezhet: bolygónk és a rajta élő ember kölcsönhatása. A baraka a dolgok legbelső lényegére világít rá.

A tér- és idősíkok ellentétei: A film 6 kontinens 24 ország 69 színhelyére kalauzol el bennünket - Japántól Kenyáig, Tanzánián át Kaliforniáig - a Föld lehető legkülönfélébb helyeire csöppenünk. A térbeli és időbeli utazás hatalmas ellentéteket feszít egymásnak, egyszerre borzongat és gyönyörködtet. Egyrészt a fényképszerűen felvonultatott tájak, eltérő emberi kultúrák és vallások ütköznek, másrészt az ősi, tiszta világ és a mai, sérült, túlzsúfolt világ kelt feszültséget e lenyűgözően megjelenített alkotásban. Az emberi civilizáció újfajta megközelítésből kerül nagyító alá, a párbeszéd nélküli ábrázolásmód még inkább érzékelteti, hogy mi, emberek közel sem vagyunk tökéletesek. A már
korábban, 1992-ben bemutatott film nagy sikert aratott Magyarországon.

A valós lét értékei: A misztikus kaland során a világ szívfájdító szomorúsága kerül előtérbe - miközben rádöbbenünk a valós lét igazi értékeire.

Nemcsak arról szól, amit látsz, nemcsak az a fontos, amit értesz; az érzékek viharában találod magad, amint lélegzetelállító hanghatások közepette átsuhansz az egész világon... www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Iván István

"Ahogy a kamera keresője szerteágazó felekezetek és népek között vándorol, lassan eljut napjainkba, ám a ma emberét már csak saját maga ellenségeként és rabszolgájaként képes láttatni lencséjén keresztül. Utazása legvégső állomásához megérkezvén Frickle a letűnt civilizációk maradványaival hívja fel a figyelmet tetteink következményére.

A rendező gyönyörű láncot fűzött a legkülönfélébb nemzetiségek képkockáiból, melyek összességében hiteles és káprázatos lenyomatát képezik törzsfejlődésünknek, illetve az ezt körülvevő környezetnek. A Barakából (ami szufi nyelven az élet esszenciáját jelenti) egyértelműen kiolvashatjuk múltunkat, jelenünket és egyre aggasztóbb jövőnket is, ám a film azt már nem hivatott eldönteni, hogy mi a világ keletkezésének valódi eredete: csak vallási rituálékon keresztül sugallja teremtésünk lehetséges kiindulópontját, a kérdés eldöntését pedig egyszerűen a nézőkre hagyja."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 11.27.

Véleményét a 30/3030-449 számra küldheti el (normál díjas). Írja meg, mit gondol… Tovább olvasom