Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Világmárkák pár forintért

Az internetet böngészve került az adóellenőrök látókörébe az a magánszemély, aki rendszeresen adott el márkás divatcikkeket, ám bevételei után nem fizetett adót.
A hamisítványok internetes kereskedelme alaposan megugrott az elmúlt években. Az OECD becslése szerint a hamis védjegyekkel világszerte forgalomba került áruk összértéke meghaladja a 250 milliárd dollárt, és ezen belül igen jelentős az elektronikus kereskedelem részaránya.

Az adóhatóság is egyre több vizsgálatot végez internetes kereskedelmet folytatók körében, így került a képbe egy Zala megyei magánszemély is, aki bevallásában csupán ingó értékesítéséből származó jövedelmet vallott. Nyilatkozata szerint a vizsgált időszakban gyesen volt és a gyerekei kinőtt, használt ruháit értékesítette a neten.

Az adózó jövedelmének megállapítása érdekében a revízió kapcsolódó vizsgálatot végzett az egyik online piacteret működtető kft-nél és megállapította, hogy az ellenőrzött személy két év alatt csaknem ötezer márkás divatcikket – elsősorban öveket, pénztárcát, napszemüveget, táskát – adott el, több mint 10 millió forint értékben. A magánszemély értékesítései vállalkozási tevékenységnek minősültek, bár vállalkozói igazolvánnyal és adószámmal sem rendelkezett.

Az adózó az eladott árukról beszerzési bizonylatokkal nem rendelkezett, ezért kérte, hogy az általa készített kimutatás adatait vegyék figyelembe beszerzési árként, hivatkozva arra, hogy szükségképpen keletkezett kiadása is.

A revízió az eladott árucikkeket megvizsgálta és megállapította, hogy az eladó a legnagyobb divatcégek (Giorgio Armani, Retro, Chanel, Puma, Gas, Prada, Louis Vuitton, D & G) márkás termékeit pár ezer forintért árulta, vélhetően nem legális forrásból szerezte be őket, így a tényleges vételár megállapíthatatlan volt.

A nagy összegű adókülönbözet megállapítását büntető feljelentés is követte. Az adócsalással és áru hamis megjelölésével kapcsolatos bűncselekmények elkövetése miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Az ügyben a pénzügyi nyomozók jelenleg is vizsgálódnak.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyesen megsebesítette: törött sörösüveggel szúrt a támadó

Életveszélyesen megsebesítettek egy férfit Kunszentmiklóson, a támadó törött sörös üveggel szúrta… Tovább olvasom