Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Világmárka, és ami mögötte van

A világ legismertebb márkanevei közül régiónkban két óriási cég is képviselteti magát. Az egyik a Nokia.

A győri Audi Hungaria Motor Kft. mellett a komáromi ipari parkban letelepedett Nokia Komárom Kft. a másik óriás. Mindkét cég a magyar munkavállalókra, a szaktudásukra és nyilván a letelepülés gazdasági előnyeire építi hosszú távú magyarországi terveit.

A minap a Nokia világába pillanthattak be az újságírók. Timo Kahelin, a Nokia-gyár igazgatója vezette őket körbe a csarnokokban. A Nokia cégfilozófiájához tartozik, hogy termelési adatokat soha vagy csak részben adnak ki. De a gyárlátogatáson nem is az volt az érdekes, pontosan mennyi telefont készítenek a dolgozók. Sokkal inkább az, milyen körülmények között. A gyárban viszonylag kicsi a munkaerő-vándorlás. Szlovákiából és Győr-Moson-Sopron megyéből is számos dolgozó érkezik a folyamatos műszakban dolgozó céghez. Munkájuk biztosnak tűnik, hiszen a mobiltelefon-piacon vezető Nokia a komáromi letelepedés óta folyamatosan bővít.

Nagyobb biztonság, mint a repülőtereken

A Nokia gyártócsarnokaiba telefont bevinni tilos, és lehetetlen is. A mágneskapuk és a röntgengépek mindent látnak, ellenőriznek. Egyik kollégánknak a gyógyszerespapírját is kijelezte a gép. Bent, a mikrocsipek világában a tökéletes tisztaság, a munkaruhába és földelt munkacipőbe öltözött emberek sokasága fogad. Mint kiderül, sok esetben nincs értelme egy-egy munkafolyamatot gépesíteni, mert mire a fejlesztés költségei megtérülnének, már nem is kell a piacnak az a telefon, amit készítettek volna. Ezért az összeszerelő helyeken kézi erővel dolgoznak. Sok-sok ember. Pontosan nem mondják meg, mennyien, de háromezernél egész biztosan többen, hogy a folyamatos műszakban biztosított legyen a termelés. Raktárkészlet alig van, a megrendelőnek azonnal szállítanak.

Tudta ön?

Átlagosan kilenc hónapig van a piacon egy-egy mobiltelefon-típus. A belső tartalma sok esetben nem változik ezután sem, ám a szolgáltatásai, a formája mindenképpen.

Dohányzócsarnok közkívánatra

A dolgozók pontos időbeosztás szerint végzik munkájukat. Ám szünet mindenkinek jár. A dolgozók kérésére, miszerint szeretnének friss levegőhöz jutni a szünetekben, a vállalat úgy döntött, hogy egy teraszt épít, ahol külön terület áll majd a dohányosok rendelkezésére is. Télen-nyáron használható. Kis padok, kiülők teszik majd kellemessé azokat a perceket, melyeket szünetként tölthetnek el a munkavállalók."

Kétszeri ingyenes étkezés

A munkakörülmények pontosan ugyanolyanok, mint a Nokia finnországi vállalatainál. A dolgozóknak jár a napi kétszeri ingyenes étkezés. Ebből az egyik az ebéd, ahol négyfajta menüből lehet választani. Az ebédidő is szent dolog. Délben kezdődik el a szervezett beosztás szerinti ebéd. Mindenkinek kötelező felfrissülni, megújulni, enni.

Mindenki kint a falon

A gyártócsarnokban megtalálhatóak a munkára biztató feliratok. Ez sajátosságuk a nagy gyártóknak. Különböző színekkel hívják fel a figyelmet a pontosságra, a minőségi munkára. A csarnokokat összekötő folyosón, ahol mindenki naponta legalább egyszer megfordul, nagy táblán az összes dolgozó fényképe, neve és beosztása. Mindenki ismerhet mindenkit.

Plazmatévék a levegőben

Egy gyártócsarnok, főleg folyamatos műszakban, nem a szórakoztatóipar csúcsa. A munkavállalók nyilván pénzt keresni mennek oda és nem kikapcsolódni. A Nokia Komárom szerelősorai fölött mégis egy-egy plazmatévé színesíti a szürkére festett nagy porelszívó csövek látványát. Nem filmeket, képeket sugároznak a közhasznú üzenetek között: a dolgozók által készített természetfotókat, melyek díjat nyertek a házi pályázaton. Az egész gyárra jellemző a szigorúság,  a pontosság, de az is, hogy a munkaadó tisztában van vele, mindennél fontosabb érték az ember. Timo Kahelin igazgató szerint figyelni kell a kreativitásra, az emberek alkotókedvére. Az egyre jobb színvonalú munkának ez az egyik alapfeltétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid látogatás a konditeremben

A feleségem fitnesz DVD-jének alapos megtekintése közben fogtam először gyanút...… Tovább olvasom