Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Világítás és közlekedés nélkül maradhat Esztergom a tartozásai miatt

Egy hét múlva lekapcsolhatják a közvilágítást Esztergomban az önkormányzat tartozásai miatt, a Vértes Volán pedig december 19-én beszüntetheti a személyszállítást, mert a város három éve nem fizetett a cégnek.

A település polgármestere, Tétényi Éva (független) mindezt akkor közölte, amikor a fideszes képviselők szerinte megpróbálták elbagatellizálni, hogy 400 millió forint hiányzik az újszülött gyermekeknek létrehozott Szent Miklós-alapból.

Az MTI információi szerint a város 109 millió forinttal tartozik a Volánnak, a közvilágítási cégnek pedig 62 millió forintos követelése van az önkormányzattal szemben. A polgármester közölte, hogy ezekről a hiányokról a következő ülésen ad tájékoztatást. A Szent Miklós-alapról azt mondta, hogy az önkormányzat 2009 harmadik negyedéve óta nem fizette be az a születendő gyerekek után meghirdetett ötszázezer forintot.

Ezen felül a még meglévő vagyonra 610 millió forintos hitelt vettek fel, amelynek a törlesztése hamarosan megkezdődik. Tétényi Éva ezért azt indítványozta, hogy ezentúl csak szándéknyilatkozatot írjanak alá a családokkal, mert felelősséggel nem lehet látni az alap jövőjét, továbbá külsős szakértővel vizsgálják meg az alap kiürítésének folyamatát. Rámutatott arra, hogy nem fogja intézkedés nélkül hagyni az alap kiürítését. Megjegyezte: az elmúlt években, a Gyarapodás Program idején a város hitelállománya is jelentősen gyarapodott, jelenleg 25 milliárd forintra rúg. A képviselő-testületben kétharmadosnál nagyobb többséggel rendelkező Fidesz-frakció a polgármester javaslatait leszavazta, s elfogadta, hogy az alap elsőbbséget évezzen az önkormányzat gazdálkodásában és a következő két évben pótolják a hiányt.

Steindl Balázs frakcióvezető indoklásként elmondta: a gazdasági válság miatti helyzetben az önkormányzatnak a bérek fizetését és más szorító gondokat kellett azonnal megoldania, és az alapból kifizetéseket csak évek múlva kell teljesíteni.

Olvasóink írták

 • 5. reggi 2010. november 13. 18:44
  „Ász vizsgálatot, feljelentést kéne kezdeményezni....valószínű valaki felelős a hiányért - a vezető pedig ott van a testületben! Orrba-szájba írni róla, ha kell minden percről...Vagyonvizsgálatot minden döntéshozónál! Ismerősöknél, rokonoknál, svájci bankszámlánál, offshor cégeknél... Mert mi az, hogy nincs pénz a közvilágításra, stb.?”
 • 4. Boli 2010. november 13. 08:51
  „Mert hát olyan sikeres rablóbanda tevékenykedett eddig abban a városban is... Vagy ez is a "rohadt komcsik" miatt volt? Szép, új narancsvilág...”
 • 3. LAZA 2010. november 12. 17:28
  „2.
  Hát igen.
  Még le sem vágták a disznót de már mindegyik a karajra tartott volna igényt.
  Aztán a legtöbbnek még csont sem jutott!”
 • 2. load 2010. november 12. 16:25
  „1. LAZA
  Ezt nem a választók rontották el, hanem az ellenzék.
  Nem tudtak megegyezni, és a sok ellenzéki jelölt között megoszló szavazatok a fideszes jelölteknek kedveztek.”
 • 1. LAZA 2010. november 12. 08:39
  „Azt el kell ismerni,hogy a szabad választáson hihetetlenül nagy galibát okoztak maguknak az Esztergomban szavazó állampolgárok.
  Az,hogy az előző polgármestert nem választották újra az dicséretes.
  Ám,hogy az új polgármester mellé(ráadásul kétharmaddal)fideszes többségű önkormányzatot választottak,nagyon rossz döntésnek bizonyul.
  Az,hogy a Fidesz parlamenti döntéseinek nagy részével egyet tudok érteni,nem jelenti azt,hogy a róluk alkotott véleményem jelentősen megváltozna. A döngölést egyszerűen képtelenek abbahagyni!
  Amikor először erről a kifüggesztett irományról a Nemzeti Együtt működési nyilatkozatról írtam ,hogy ki lehet vele törölni azt a bizonyost. Azóta is bebizonyosodott,hogy másra nem való.
  Esztergom pedig a legékesebb példája ennek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc: nem kívánok új pártot alakítani

Gyurcsány Ferenc nem kíván új pártot alapítani, de a jelenleginél erősebb és egységesebb ellenzéket szeretne. Tovább olvasom