Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Világi apostol a Máramarosból

Csaknem kilencvenévesen fogott neki bibliamagyarázó könyve írásának Hargitai (Hitter) Lajos. A Szegeden élő orosz–történelem szakos tanár, világi apostol végigélte és -szenvedte a 20. század sorsfordító eseményeit. A Jézus életéről és tanításairól szóló könyv azonban, terjesztési nehézségek miatt, nem jutott el az olvasókhoz.
Hargitai Lajos Közelebb, közelebb, Uram, hozzád című könyvét saját költségén adta ki Fotó: Schmidt Andrea
Egy légnyomástól zavart elméjű orosz tiszt agyonlőni készült Hitter Lajos tanítót, aki csupán feleségét védelmezte a pisztolyával hadonászó századostól. Már falhoz állították az abonyi Kestyán-kastély udvarán, amikor egy odaérkező másik tiszt közbelépett, és dulakodni kezdett kegyetlenkedő társával – eközben a tanító elmenekült.

Kitelepítés

Ez csupán egyetlen epizód Hitter Lajos hosszú és próbatételekben gazdag életéből. A máramarosi havasok ölelte Kispatakon született 1906. február 28-án. Világra jövetelekor nemhogy orvos, de még bába sem volt a közelben, s édesanyja csaknem belehalt a szülésbe. De – amint a szegedi Acél utcában élő pedagógus fogalmazott – már ekkor, élete első
óráiban megsegítette a Jóisten. Édesanyja a Mindenható szolgálatára ajánlotta föl a gyermeket, aki felnövekedvén, maga is papnak készült – ez a vágya azonban nem teljesült. Vándortanító édesapja nyomdokaiba lépve azonban mindvégig a jézusi útmutatások szerint igyekezett élni és dolgozni.

Ukránul még ruszin szülőfalujában tanult meg. Az első világháború után a terület cseh kézre került, s kiutasították a hűségesküt megtagadó vándortanítót.

Az anyaországban hónapokig egy vasúti vagonban laktak, majd az apa Kecskeméten helyezkedett el. Fia a kiskunfélegyházi tanítóképző elvégzése után az abonyi katolikus iskolában kapott állást. S bár akkoriban még nem volt gyakorlat a családlátogatás, mindennap fölkereste egy-egy tanítványa otthonát. Az iskolai feladatok mellett nagy lelkesedéssel végezte ifjúsági nevelőmunkáját. Szívgárdát, katolikus legényegyletet, ifjúsági vöröskeresztet alapított. Öt tanyai kultúrközpontot hozott létre könyvtárral, rádióval, vetítővel, s ezekben előadásokat, tanfolyamokat tartott.

Papság helyett házasság

Hitéletét sem hanyagolta el: rendszeresen járt lelkigyakorlatra. A csoport vezetője, látva a fiatal tanító elkötelezettségét, fölajánlotta, hogy ha a papi pályát választja, egy év múlva fölvennék jezsuita növendéknek. Időközben azonban Hitter Lajos és az iskola egyik tanítónője megszerették egymást.

Összeházasodtak. De továbbra sem tett le arról, hogy Istent szolgálja: belépett a ferencesek harmadrendjébe, s világi apostolként segítette a társadalom perifériájára szorultakat.
Amikor Abonyt elérte a front, a kastélyt kifosztó, a tanítót is burzsujnak néző oroszok „megszelídítésére" zongorához ült, s eljátszotta a Volga, Volga… című dalt. Maga Vorosilov marsall rendezte be főhadiszállását a kastélyban, s innen irányította a főváros ostromát.

A háború után Hitter Lajos a kisgazda párt ifjúsági szervezetének vezetője lett. (Nevét ekkortájt magyarosította: könyve címlapján is Hargitai (Hitter) Lajosként szerepel.) A pécsi egyetemen jogot tanult, az utolsó szigorlatokat azonban csak az időközben hatalomra jutott kommunista párt jóváhagyása híján nem tehette le. Oroszt viszont taníthatott, emellé pedig, második szakként, történelem tanári képesítést szerzett 1959-ben, a szegedi pedagógiai főiskolán.

Könyv a ház árából

Az evangéliumokról szóló könyv megírásának kezdetén már nyolcvanas éveiben járt. A kötetnek azért fogott neki, mert – ahogyan az előszóban olvashatjuk – látta maga körül az Isten nélküli élet szomorú következményeit. „Az ötvenes években nem mertek templomba járni az emberek. A szülők nem ismerték a bibliát, akik mégis olvasták, nehezen értették" – mondta a szerző. Az újszövetségben foglaltak időrendbe állításával összevonta a négy evangélium eseményeit, A bibliai idézeteket rövid értelmezés, önvizsgálat és fohász követi.

A „Közelebb, közelebb, Uram, hozzád" című kötetet saját költségén, abonyi háza árából adta ki. A századik esztendős pedagógus csak azt fájlalja, hogy a 2000-ben, mindössze 500 példányban megjelent könyv terjesztését nem sikerült megoldani, így a mű csupán néhány olvasóhoz jutott el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Daum a Schalke 04-hez megy?

Elképzelhető, hogy Christoph Daum lesz a december 12-én menesztett Ralf Rangnick utódja a német… Tovább olvasom