Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Világháborús brit bombázó roncsait tárják fel Bácsbokodnál

Eddig mintegy 40 köbméter földet átrostálva emberi csontokra, katonai felszerelések maradványaira és repülőgéproncs-töredékekre bukkantak.
A második világháborúban zuhant le az a brit Királyi Légierő kötelékébe tartozó, lengyel személyzetű bombázó repülőgép, melynek maradványait három év előkészítő munka után ezen a héten tárják fel roncskutatók Bácsbokod közelében.

Az ásatást irányító Magó Károly zászlós, a szolnoki repülőmúzeum munkatársa az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Bajai Roncskutató Egyesület és a Magyar Roncskutató Egyesület szakemberei, valamint helyi segítőik hétfő óta dolgoznak a Bácsbokod közelében, egy csatorna két partján fekvő területen. Eddig mintegy 40 köbméter földet átrostálva emberi csontokra, katonai felszerelések maradványaira és repülőgéproncs-töredékekre bukkantak.

Utóbbiak között talán a legfontosabb az a tábla, amely a Halifax típusú bombázó egyedi azonosító jelét tartalmazza. Ez ugyanis kétséget kizáróan igazolja az előzetes feltételezéseket, melyek szerint a brit Királyi Légierő lengyel személyzetű gépét 1944. augusztus 25-ről 26-ra virradó éjjel valóban itt lőtte le egy német éjszakai vadászrepülő.

A kutatásvezető jelezte: a péntekig tartó feltárás során a terület lőszermentesítését is elvégzik. Eddig több mint félezer robbanótestet találtak a helyszínen, ezeket a tűzszerészek már elszállították, ám az ásatás befejezéséig továbbiak előkerülése is várható – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a felszínre került csontokról igazságügyi orvosszakértő dönti el, hogy valóban a gép személyzetének földi maradványai-e. Amennyiben igen, úgy azok sorsáról a Hadisírgondozó Iroda gondoskodik, míg a felszerelés-, illetve roncstöredékek a szolnoki repülőmúzeum kiállítási anyagát gazdagítják majd.

A Royal Air Force 1943-ban, Samlesbury-ben gyártott bombázójának utolsó útját felidézve Magó Károly elmondta: 1944. augusztus 26-án éjszaka a repülőgép és személyzete 12. bevetésére indult. Feladatuk az volt, hogy Varsó belvárosába, a németek által szorongatott felkelőknek utánpótlást vigyenek. Magyarország feletti átrepülésük során azonban az Újvidék környékére telepített német éjszakaivadász-repülőalakulat Wilhelm Johnen nevű pilótája Messerschmitt 110 G-4 típusú gépével megtámadta és lelőtte őket.

A négymotoros repülőgép 6-7 fős személyzetével Bácsbokod határában csapódott a földbe. A korabeli jelentések szerint a hosszú időn át lángoló roncsok között két személyi igazolványt, két Európa-térképet és 251 lírát találtak. A területről azonban a csatorna későbbi tisztításakor is kerültek elő emberi maradványok, valamint angol gyártmányú katonai felszerelési tárgyak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét a monetáris tanács négy külsős tagja szavazott a kamatcsökkentésre

A monetáris tanács szeptember 25-én már az egymást követő második alkalommal csökkentette 25 bázisponttal az alapkamatot, ami ezt megelőzően 2011. december 21. óta állt 7,0 százalékon. Tovább olvasom