Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Világháborús aknát találtak a felrobbant óbudai házban

Egy második világháborús aknát találtak annak az óbudai épületnek a belső udvarán, melyben robbanás volt múlt szerdán.
13:34 - A rendőrök elszállítják a múlt szerdán felrobbant óbudai házban talált világháborús aknagránátot - közölte a rendőrség honlapján hétfő délután.

A romeltakarítást végző cég egyik munkatársa hétfő délelőtt talált egy robbanószerkezetnek vélt tárgyat az épület belső udvarán. A Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának munkatársai megállapították, hogy a talált tárgy egy szovjet gyártmányú, második világháborús aknagránáttest.
Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere hétfőn a helyszínen az MTI-nek elmondta: ha szükségessé válik nagyobb terület kiürítése, ahhoz a III. kerületi önkormányzatnak pontos tervei vannak.

A III. kerületi Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban történt robbanás, a ház felső két szintje leomlott. A mentőalakulatok aznap este két holttestet találtak a romok alatt.

13:18 - Egy második világháborús aknát találtak annak az óbudai épületnek a belső udvarán, melyben robbanás volt múlt szerdán - közölte Petridisz Miklós, a bontási munkák építésvezetője újságírókkal a helyszínen hétfőn.

Világháborús aknát találtak a felrobbant óbudai házban
Fokozott tűzszerészi felügyelet mellett folytathatják csak a romok eltakarítását, a tapasztalatuk szerint ugyanis ahol egy lövedéket találnak, ott lehet több is - közölte a szakember.

Hozzátette, hogy tudomása szerint a robbanótest nem éles, de "bármi lehet benne".

Elmondta, úgy tudja, az épület sok belövést kapott a második világháborúban és a robbanószerkezetek általában a födémbe fúródtak be.
Jelezte, a környéken több épület bontásánál találkoztak hasonló helyzettel.
Kérdésre válaszolva lehetségesnek nevezte, hogy a vélhetően gázrobbanást követően a födémbe ágyazódott robbanószerkezetek működésbe léptek. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csupán csak feltételezés, ám ez magyarázatul szolgálhat a detonáció szokatlanul nagy erejére.

Petridisz Miklós korábban azt mondta, a most megtalált robbanószerkezet a födémben volt, és a múlt heti robbanáskor zuhant le az udvarra.

A Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban történt robbanás, a ház felső két szintje leomlott. A mentőalakulatok aznap este két holttestet találtak a romok alatt.

Korábban:

Egy "bombához hasonlító" tárgyat találtak abban az óbudai házban, amelynek a felső szintjén robbanás történt a múlt héten - közölte Petridisz Miklós építésvezető hétfő délelőtt az MTI-vel.

Elmondta: nem tudták azonosítani a ház belső udvarán talált tárgyat, ezért az épületet - amelyben lakók nem, csak a romeltakarítást végző emberek tartózkodtak - kiürítették és értesítették a tűzszerészeket. Az építésvezető szerint a szerkezet a födémben volt, és a múlt heti robbanáskor zuhant le az udvarra.

A rendőrségi tűzszerészek már megérkeztek - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere a helyszínen az MTI-nek elmondta: ha szükségessé válik nagyobb terület kiürítése, akkor a III. kerületi önkormányzat rendelkezik az ehhez szükséges pontos tervekkel.

Jelezte, egyelőre erről nincs szó; a szakértők véleményét várják arról, mennyire veszélyes az épületben talált tárgy. Közölte, még azt sem tudják, valóban robbanótestről van-e szó.

A Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban történt robbanás, a ház felső két szintje leomlott. A mentőalakulatok aznap este két holttestet találtak a romok alatt.

Bús Balázs ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mindeddig 2,2 millió forint segélyt osztottak ki 14 érintett családnak. A pénteken elindított adományvonalra hétfő délelőtt 10 óráig mintegy 200 ezer forintnyi felajánlás érkezett. A polgármester közölte azt is, hogy az OTP felajánlott két üres lakást a közelben az érintettek elhelyezésére és az Auchan is adományokat ajánlott fel a lakóknak.

Bús Balázs tájékoztatása szerint további három család kérte az önkormányzattól, hogy gondoskodjon az elhelyezésükről, őket még hétfőn szükségszállásokra költöztetik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Blaga nem engedné be Romániába Vona Gábort

A PDL elnöke szerint annak ellenére, hogy Vona nem rendelkezik diplomata státussal, vannak… Tovább olvasom