Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Világgá ment gyerekek, tehetetlen szülők

Ardeleán Csaba július 27-én tűnt el Sopronból. A 15 éves fiú nyomára egyszer bukkant a rendőrség, akkor az apjához hazavitték, de azután újra nyoma veszett. Nem ő az egyetlen, akinek elege lett, és – ki tudja miért – faképnél hagyott csapot-papot. Évente több százan csellengenek, Csaba csak egy a sok közül.

Az elmúlt évek veszélyforrása, hogy depressziósok lettek a gyerekek a túlhajszoltságól, vagy attól, hogy nem találják a helyüket a családban. Sokan azért lettek öngyilkosok, mert rájuk tört a depresszió és nincs olyan védőotthon, ahová be lehet menni, segítséget lehetne kérni. Veszélyforrás a kábítószer és a prostitúció is, az Európai Unió pedig megannyi előnye mellett a felelőtlen emberek gátlástalanságát is felerősíti.
A rendőrség nemrég megtalálta a fiút a Sopron Plázában. Értesítették a szülőket, hogy a kamaszt bevitték a fogdára. Az apa lóhalálában utazott Győrből Sopronba, a hat órási vonattal hazahozta a fiát. Másnap a rendőrségre indultak volna, hogy tisztázzák a még tisztázandókat, ám Csabi a reggeli mosakodás közben a fürdőszoba ablakán keresztül meglépett.c

Képtelen beilleszkedni

– Tehetetlenek vagyunk, nem tudunk mit csinálni – állítja Ardeleán Ferencné, Csaba nevelőanyja, aki négy  kislányt nevel a férjével együtt. – Koszosan, mocskosan jött haza, nekem azt mondta, egy ház padlásterében húzza meg magát. Furcsán felnyíratta a haját, ami most aktuálisan éppen szőke. Nem értem, miért nem képes ez a gyerek magával, velünk meg a világgal is kibékülni?

Abban Ferenc és párja is egyetért, hogy Csabának, a kislányoknak, s nekik is az lenne a legmegnyugtatóbb, ha a fiatalember végre otthonra találna a Vörösmarty utcai házban. Igaz, ez albérlet még, de Ardeleánék reménykednek: helyzetükre, kiskorú gyermekeikre és igyekezetükre való tekintettel egyszer csak jobb körülményt, lakást tudhatnak a fejük fölé.
Az apa rakodóként dolgozik, az anya a két legkisebbel gyesen van, ezért a 38 ezer forint plusz rezsi kiadás mellett minden forint jól jön. Csaba csellengése persze nem véletlen: édesanyja évek óta hajléktalan, már felnőtt korú bátyjairól legföljebb csak híreket hall. Az egykor átlagon felül tanuló fiú élete teljesen összekavarodott: a régi körülményeit megtagadja, az újhoz pedig képtelen alkalmazkodni. A kamasz fiú életében új fordulat, hogy úgy tűnik, 14 éves barátnője gyermeket vár tőle.

Szabina megkerült

A rendőrség rendszerint az olvasók segítségét kéri egy-egy eltűnési ügyben. Teszik ezt azért, mert lehet, hogy valaki látta, találkozott a keresett személlyel. Így volt ez a 14 éves Szabina esetében is, aki szerencsére megkerült, s mire a Csellengők című televíziós műsor forgatócsoportja a helyszínre, így Enesére ért, a kamaszt már diáktársai körében találta. Szabina történetének azonban mégis bőséggel akadt tanulsága. A kislány ugyanis Budapestre utazott, ahol szerencsére egy éjszakára befogadta egy olyan család, ahol súlyos betegségben szenvedő gyermeket ápolnak a szülők. Talán az akkori beszélgetés ébreszthette rá a lányt arra, hogy igenis aggódnak érte, haza várják, csak a szülőket talán túlságosan lefoglalta a munkájuk, a többi három testvér és minden, ami körülöttük történt.

– Szerencsére ilyen történetek is akadnak, s mire a Csellengők stábja a helyszínre ér, az élet is „rendezi" a szálakat – mondja Incze Zsuzsa, az eltűntekről szóló televíziós műsor szerkesztő-műsorvezetője. – Járjuk az országot, és sokszor elképesztő esetekkel találkozunk. Csengetés címmel Szabina története is bekerült abba a válogatásba, amely kötet formájában tárja a családok és az olvasók elé azt a félelmet és dilemmát, ami egy gyerek eltűnésével kapcsolatban felmerül. Ebben az esetben ugyanis nagyon igaz az a megállapítás, hogy sokszor a gyerek valamiképpen jelez, csak mi felnőttek nem vesszük észre.

Prostik, dílerek között

Beszédesek a számok: 32–33 ezer olyan ember él ma Magyarországon, akit ma valamilyen hivatalos szerv – bíróság, rendőrség, ügyészség – keres. Ötezernél több az eltűnt felnőtt és ezer–ezerkétszáz gyermek ma is csavarog valahol. Mindez azt bizonyítja, hogy a Csellengők olyan látleletet is ad, amit igazán ezen a televíziós műsoron keresztül gondol végig az ember. Ha csak az okokat elemezzük: egyre több a lány, fiú, akit elcsalnak, prostitúcióra kényszerítenek.

Egyre több 14 éven aluli gyermeket használnak fel a felnőttek arra, hogy kocsikat törjenek fel, kábítószert továbbítsanak, őket ugyanis nem büntethetik. Sok az olyan család, ahol a felnőttek megcsömörlenek attól, hogy nem tudják eltartani a gyermekeiket. Képtelenek tartani a lépést, megadni a kiskorúaknak mindazt, amit egyébként szeretnének és amit a tévéreklám sugall.

– Nagy a baj ott, ahol nincs munka, nincs lakás és napról napra élnek – sommázza a szerkesztő. – Lépten-nyomon tapasztalom, hogy nincs, vagy csak kevés az értéke a tudásnak és a gyakorlatnak: a negyvenes, ötvenes korosztályt sok helyen egyszerűen leírják. Ennek következtében nagyobb teret kap az, aki elcsal egy tizenévest és mondjuk eladja táncolni. De volt olyan történetem, ahol útközben ugyanezt a gyereket adták-vették, kiverték a fogait, éheztették és fogva tartották. Bővül a veszélyeztetettség köre: virágzik a leánykereskedelem, a prostitúció, a dílerkedés és a pedofília is sok áldozatot követel.

Ebből a szempontból sajnálom, hogy a Csellengőknek – kötetben is – folytatása lesz, ugyanakkor tükröt szeretnék tartani szülők, nevelők és a témával foglalkozó szakemberek elé is. Az elmúlt tíz évben ugyanis megnégyszereződött a csellengő, elkóborló gyerekek száma, ami nemcsak sok, de egyben ijesztő is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemmel irányítható PC-t fejlesztettek ki

Számítógépek szemmel való vezérlését lehetővé tevő berendezést fejlesztettek ki a prágai cseh… Tovább olvasom