Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Vihar: nincs vége - A legmagasabb riasztást is kiadták

Szél, jég: az észak-alföldi régióra két óra után kiadták a legmagasabb szintű, piros riasztást.


21.46
- A pénteki országos riasztások száma este 9 órára megközelítőleg 500-ra emelkedett, ami kimondottan magas, jóval átlag feletti érték - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A közlemény szerint a délután fél öt óta eltelt időszakban a viharral kapcsolatos kivonulások száma egyes megyékben jelentősen megnövekedett. A legsúlyosabban érintett területek: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye.

A tűzoltók feladata elsősorban fakivágással, vízszivattyúzással és épületkárokkal kapcsolatos munkák elvégzése volt.

20.43 - Végigsöpört a vihar Hajdú-Bihar megyén: péntek délután három órától folyamatos a kárelhárítás, az esti órákig 64 helyszínre vonultak ki a tűzoltók - közölte Kiss Lajos tűzoltó zászlós az MTI-vel.

A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese szerint jelentős káresemény nem történt, elsősorban fakidőlésekhez, leszakadt faágak eltávolításához, néhány esetben a szél által megbontott tetőszerkezetek helyreállításához kértek segítséget.

A vihar elsősorban Püspökladány, Egyek és Balmazújváros térségében okozott károkat, de Hajdú-Bihar szinte egész területén hagyott nyomokat. A kárelhárítás jelenleg is tart a megye több településén - tette hozzá az ügyeletes.


19.44 - Villám csapott péntek délután az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) siófoki üdülőjébe; a helyszínre nagy erőkkel vonultak a tűzoltók, senki nem sérült meg - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

Salamon Kornél tájékoztatása szerint az épület tetőzete tíz négyzetméteren égett. A helyszínre három egységet, tizenkét tűzoltót vezényeltek. Személyi sérülés nem történt - mondta az ügyeletes, hozzátéve: a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt nagyobb baj, a károk felmérése tart.

Somogyban a pénteki vihar miatt még négy fakivágáshoz, kilenc helyen pedig vízszivattyúzáshoz hívták a tűzoltókat Kaposvárról, Csurgóról, Tabról és Siófokról - közölte Salamon Kornél.

19.23 - Estig több mint félszázszor vonultak ki a megyei katasztrófavédelem és a  tűzoltóság munkatársai a péntek délutáni vihar miatt  Borsod-Abaúj-Zemplénben. Nagyon sok a fakidőlés, az épületkár; a  szél tetőket bontott meg, kéményeket döntött le - mondta a megyei  katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek.   

Lipták Attila közölte: nagyon sok a riasztás a megyéből, elsősorban Tiszaújváros, Encs és Szerencs térségéből, eddig jóval  ötven fölött van a kivonulások száma, és ebben a számban nincsenek  benne a helyi tűzoltóságok riasztásai.   

Hozzátette: annyi a káreset, hogy a tűzoltóknak, a  katasztrófavédelmi szakembereknek már rangsorolniuk kell a vonulások  között, a legfontosabb az életveszély-elhárítás.   

Megjegyezte: egy-egy ilyen időjárási esemény bizonyítja, nagyon  fontos, hogy a települések felkészüljenek ezekre a körülményekre, az  önmentő képesség fokozására.   

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság sajtóreferense azt mondta:  négyen fogadják a hívásokat a tűzoltóság ügyeletén, eddig mintegy  nyolcvan vonulásuk volt, és ez a szám folyamatosan nő. Károkat  okozott a zivatar Felsőzsolca, Onga, Szikszó környékén. Miskolcról  most már kevesebb a hívás.   

Több helyen szünetel az áramszolgáltatás, elsősorban  Felsőzsolcán, ahol fák dőltek a vezetékekre, de más településről is  érkezett hasonló bejelentés.   

A helyi meteorológiai szolgálat munkatársa azt mondta, egyelőre  elvonult a megye felől a viharzóna.

18.53 - Az ország több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás; 20-30 perces késések várhatóak a Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vasútvonalon - közölte a Mávinform pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Budapesten Kőbánya-Kispest és Kőbánya-teher állomások között a heves esőzések nyomán keletkezett vízátfolyás miatt megsüllyedt a vasúti pálya. A két állomás között csak egy vágányon közlekednek a vonatok. A nagyobb késések elkerülése végett a monori elővárosi vonatok nem közlekednek, ennek ellenére késnek a vonatok.

Piliscsaba és Leányvár között az esővíz hordalékot és iszapot hordott a sínekre. Egy munkagép segítségével nem sokkal ezelőtt megtisztították az említett szakaszt, de a Budapest- Esztergom vonalon, várhatóan az esti órákig, jelentős késésekre kell számítani.

A Budapest - Hatvan - Miskolc - Szerencs - Sátoraljaújhely, illetve Nyíregyháza vonalon Emőd és Nyékládháza között egy nagyobb fa dőlt a vasúti sínekre, ezért itt csak egy vágányon – várhatóan 15-20 perces késéssel – közlekednek a járatok.

Tiszapalkonya-Erőmű és Nyékládháza között – szintén az átvonuló vihar következtében – tartós zárlat miatt nem közlekednek a vonatok.

17.33 -
Elérte a vihar Borsod-Abaúj-Zemplént, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot elsősorban fakidőlések, vezetékszakadások miatt hívják - mondta az igazgatóság vezetője péntek délután az MTI-nek.

Lipták Attila közölte: a riasztások folyamatosan érkeznek, leginkább Miskolc, Mályi, Hernádszentandrás, Tiszaújváros és Onga térségéből.

Járókelők haladnak egy eldugult csatorna miatt vízzel borított gyalogátkelőhelyen a Bocskai út és a Fehérvári út kereszteződésében, a főváros XI. kerületében. Vihar csapott le az ország két régiójára,
Járókelők haladnak egy eldugult csatorna miatt vízzel borított gyalogátkelőhelyen a Bocskai út és a Fehérvári út kereszteződésében, a főváros XI. kerületében. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket helyenként akár orkán erejű szél is kísérhet. Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást. MTI Fotó: Beliczay László

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság sajtóreferense az MTI-nek azt mondta: számolni sem tudják a hívásokat. Elsősorban a Soltész Nagy Kálmán út és a Tiszai pályaudvar környékéről jeleztek viharkárokat.

Felsőzsolca, Szerencs és Tiszaújváros térségében szintén károkat okoz a zivatar. A viharos szél Miskolcon és környékén fákat csavart ki, leszakította a felső vezetékeket.

Járókelő halad az esőben a budapesti Dózsa György úton. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves z
Járókelő halad az esőben a budapesti Dózsa György úton. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket helyenként akár orkán erejű szél is kísérhet. Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást.MTI Fotó: Mohai Balázs


17.29 - Péntek délután fél 5-ig összesen 317-szer riasztották a tűzoltókat a vihar miatt országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A legtöbb riasztás Komárom-Esztergom megyéből és Budapestről érkezett. Főként vízszivattyúzásokhoz és fakidőlésekhez hívták ki a tűzoltókat.

Kisfiú sepri a vizet a budafoki Városház tér vízzel elárasztott parkolójában. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé
Kisfiú sepri a vizet a budafoki Városház tér vízzel elárasztott parkolójában. Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket helyenként akár orkán erejű szél is kísérhet. Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást.MTI Fotó: Manek Attila


Vihar csapott le az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére péntek reggel, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, akár orkán erejű széllel.

A heves zivatarok miatt kora délután kiadták a piros riasztást az észak-alföldi régióra, de azóta visszavonták.

14.42 - Az észak-alföldi régióra két óra után kiadták a legmagasabb szintű, piros riasztást - közölte Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa pénteken az MTI-vel.

A riasztást az indokolja, hogy az Alföld középső és északi részén heves zivatarok várhatók, és a széllökések elérhetik az óránkénti 90 kilométeres sebességet, valamint nagyobb méretű jég is hullhat.

Korábban - A legmagasabb szintű riasztást is kiadhatják több területre a viharok miatt. Először a Dunántúl északi és keleti részén, majd Közép-Magyarországon dúltak heves zivatarok pénteken. Budapesten és Pest megyében több helyen villámcsapás okozott gondot. A viharos időjárás miatt a Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepség helyszínét áthelyezték. A heves zivatarok a szomszédos országokban is sok gondot okoznak.

Várható időjárás az ország területére szombat estig

Eleinte gyakran lesz erősen felhős az ég, majd éjszakától nyugat felől csökken a felhőzet. Többfelé várható zápor, zivatar, főként a középső és keleti országrészben felhőszakadás, jégeső is kialakul.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, elszórtan valószínű zápor, a Dunántúlon egy-egy zivatar is lehet. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik. Pénteken a heves zivatarok környezetében 80-100 km/h fölötti szélrohamokra is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23, 28 fok között alakul.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a nyugat-dunántúli régió kivételével az egész országban narancsszínű riasztás van érvényben. A péntek éjfélig szóló előrejelzés az egész Alföldre piros riasztást jelez.

A zivatarok miatt két-három óra alatt összesen százötvenszer vonultak ki a tűzoltók, ami egyébként a napi átlag. Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: a vihar által kiemelten érintett területek Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megye, valamint a főváros voltak. A legtöbb esetben az ilyenkor szokásos feladatokhoz hívták őket, mint fakidőlés, vízszivattyúzás.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fővárosi épületébe is villám csapott, amely megbénította a telefonforgalmukat. A hiba kijavításáig a térségben élők a fővárosi katasztrófavédelemhez átirányított 105-ös segélyhívón vagy a helyi tűzoltóknál tehetnek bejelentést. A legtöbb esetben pincékbe befolyt víz kiszivattyúzásához hívták őket, de például Pomázon és Verőcén a villámlás is kisebb-nagyobb károkat okozott.

Belecsapott a villám, és emiatt mintegy fél kilométer hosszan leszakadt a felsővezeték Vecsés és Üllő között péntek délelőtt. Az érintett vonalon késéssel közlekednek a vonatok.

Budapesten elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a tűzoltókat. A XIV. kerületben villám csapott egy családi házba, tetőszerkezete kigyulladt. A fővárosban több kisebb koccanásos baleset is történt, de személyi sérülésről nem tudni.
A Maglódi út és a Gitár utca sarkán a nagy mennyiségű esővíztől elakadt az egyik 28-as villamos. Mintegy húsz utasát a tűzoltók és a BKV munkatársai menekítették ki a szerelvényből.

A viharos időjárás miatt Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalba lépése alkalmából rendezett péntek délelőtti ünnepséget a Szent György tér helyett a Sándor-palota belső udvarán tudták megtartani pénteken délelőtt.

Komárom-Esztergom megyében lezárták a 111-es utat a sok csapadék és a belvíz miatt Dorog és Esztergom között. A katasztrófavédelem ügyeletesének tájékoztatása szerint a vihar miatt eddig mintegy harminc riasztást kaptak, a legtöbbet Esztergom térségéből, jórészt vízszivattyúzáshoz hívták a tűzoltókat. Környén a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék bevitte az iszapot az útra, az árkok megteltek, így az alacsonyabban fekvő házak kertjeit elöntötte a víz.

A Somogy megyei katasztrófavédelem, a vízi mentők és a vízi rendőrök szerint a Balatonnál a hajnali viharos erejű szél és viharok nem okoztak különösebb problémát. A dél-nyugati balatoni településeken a vízzel megtelt csatornák és pincék okoztak károkat.

Csütörtök óta a szomszédos országokban is több gondot okoznak a heves zivatarok. Ausztria nagy részén csütörtök este óta rendkívül heves viharok tombolnak, ahol sok helyen a közlekedést is megbénította a heves esőzés. Az ország nyugati szövetségi tartományában helyenként félméteres víz áll az utakon, itt egy férfit kellett kimenteni az autójából, miután egy lezárt útszakaszra hajtott és elakadt. Stájerországban kigyulladt egy családi ház tetőtere, miután belecsapott egy villám.

Szlovákiában szinte minden régióban kisebb-nagyobb áramkimaradások voltak. Több településen elöntötte az utcákat a lezúduló eső. A magyar határon fekvő Párkányban több tucatnyi családi ház és háztömb pincéjét, valamint különféle cégek székhelyeit is elöntötte a víz. A Nyitrától nyugatra fekvő Aranyosmaróton a víz veszélybe sodorta az egyik üzemanyagtöltő állomást is.

Románia területén főként Erdélyben okoz károkat a szélsőséges időjárás, amely tikkasztó hőség után hirtelenül érkező, erőteljes viharokban nyilvánult meg. Egy vendéglő terasza beomlott, miután az esőzés nyomán lehullt jelentős vízmennyisség miatt kisebb földcsuszamlás történt. A meteorológusok előrejelzése alapján Erdélyben további viharokra lehet számítani. Itt sárga színű viharriadót jelentettek be, amely pénteken délután helyi idő szerint háromkor lép érvénybe, és szombat estig tart.

Olvasóink írták

 • 5. Dörgés 2010. augusztus 07. 00:12
  „Túrabakancs 2010.08.06. 21:37
  Kőszike. Ne hízelegj...”
 • 4. Túrabakancs 2010. augusztus 06. 21:37
  „pistihun! /1/
  Akkor te még szerencsésnek is mondhatod magadat,
  hiszen neked részed volt egy augusztus huszadika
  előtti elő-tűzjátékban. :) A dörgés hangja biztosan
  félelmetesen szép lehetett, én nagyon imádom! Még
  annak ellenére is, hogy állítólag gyenge az idegrendszerem. :))”
 • 3. BandiÚr 2010. augusztus 06. 18:09
  „ma már csak nem esik szabadhegyen...”
 • 2. BandiÚr 2010. augusztus 06. 18:09
  „hát akkor indulok grillezni:D:D”
 • 1. pistihun 2010. augusztus 06. 18:05
  „Yeeeaaaah, láttam amikor mosonban belevágott a villám a villámhárítóba! Kint álltam az erkélyen.
  faca fényjáték volt, az ablakaimra azt hittem hogy kidőlnek, akkora léghullám volt a dörgés után :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhén ittas volt a rendőrt halálra gázoló férfi

Enyhén ittas volt a véralkohol-vizsgálat eredménye szerint az a férfi, aki két hete a Keletinél… Tovább olvasom